v rubriki dogodki:
.. / / / 06.07.2004

6. Motovunski filmski festival

26. julija, točno ob 10. uri zjutraj, se bo pričel pet dnevni filmski maraton, na katerem nam prireditelji festivala obljubljajo več kot 90 vrhuncev. Upajmo, da bo prikupno srednjeveško mestece na vrhu vzpetine takšen tempo zdržalo do konca.

V času med 26. in 30. julijem bo v Motovunu (Istra) potekal že šesti motovunski filmski festival (MFF). Festival vsako leto obišče več ljudi, njegovo kvaliteto in prijetno vzdušje pa nam kažejo njegovi obiskovalci, ki se v Motovun vsako leto tudi vračajo. Organizatorji nas tudi to leto znova presenečajo s še večjim obsegom filmskega programa in še bolje organiziranimi spremljevalnimi prireditvami.

Letošnje leto je filmski program razdeljen na 7 sekcij:

- Glavni program
- Nacionalni fokus: Indija
- Motovun on line (selekcija kratkih filmov)
- Najboljši hrvaški kratki film
- Krajši filmi v Še manjšem kinu
- Testne projekcije
- Posebne projekcije

V sekcijo Glavni program je uvrščeno 25 filmov. Ker je v svetu zadnja leta produkcija dokumentarnih filmov dokaj razmahnila, se je programski odbor odločil v svoj program umestiti večje število le teh, kar je ena od glavnih novosti festivala. Če naštejmo le nekaj filmov glavnega programa: Whose Song is This, The Station Agent, Cold Light, The Fog of War, Jesus, You know, Japanese Story, Roads to Koktebel, The saddest Music in the World, Mango Yellow, Spring, Summer, Fall, Winter and Spring (vizualno izredno lep film, ki si ga je v ljubljanskem Kinodvoru ogledalo kar lepo število gledalcev), itd. Izbranemu filmu bo štiričlanska žirija podelila tudi glavno nagrado festivala - Propeler Motovuna.

Nacionalni fokus: Indija je letošnje leto kot programski selektor izbral filmski kritik Derek Malcolm.

Motovun on line sekcija obsega 23 kratkih filmov, dolgih do 15 minut, ki si jih bomo tekom festivala lahko ogledali tudi na festivalski spletni strani. Tu bo podeljena nagrada VIPnet.

V sklopu spremljevalnih prireditev bo potekala tudi filmska šola, ki je letošnje leto obsežneje zasnovana in se prične že teden dni pred samim festivalom. Delavnica s poudarkom na praksi in izmenjavanju izkušenj za vse, ki jih filmska umetnost zanima... Njihove filmske izdelke bomo lahko videli v sklopu Testnih projekcij.

Filmi se bodo vrteli na petih lokacijah (Kino Trg, Kino Barbačan, Kino Bauer, Še manjši kino, Kino Terasa). Da sam festival pripomore k obnovi in oživitvi mesta ni potrebno posebej poudarjati - obnovili so staro, že dolgo zaprto kinodvorano, glavni trg pa tekom festivala postane letni kino pod zvezdami.

Za kratek čas bo mestece postalo tudi kraj srečanja in ustvarjanja različnih (lokalnih) umetnikov, poleg tega se bo zvrstilo kar nekaj koncertov (med drugimi tudi Edo Maajka!), potekale bodo tudi številne okrogle mize in delavnice. Kampiranje bo (kot vsako leto) brezplačno, obljubljajo pa tudi plažo zgledujoč se po bolski na Braču (v sklopu projekta Zemlja partner)!

Po obisku prvega mednarodnega filmskega festivala Kino Otok ? Isola Cinema v Izoli in tretjega mednarodnega festivala kratkih filmov Sniff v Novem mestu je biti prisoten konec julija nekje sredi Istre že samoumevnost...

Za natančnejše informacije si oglejte njihovo spletno stran.

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Motovun film Festival - thumbnail

Motovun film Festival