v rubriki dogodki:
.. / / / 29.06.2003

5.mini poletje za otroke v Ljubljani

Mini teater Ljubljana v letu 2003 organizira že 5. mednarodni festival - 5. Mini poletje za otroke, ki je namenjen otrokom in vsem, ki jim je umetnost za otroke blizu. Odločitev, da v Ljubljani pripravimo tak otrokom namenjen festival je izrasla iz naše želje kako oživeti staro mestno jedro Ljubljane in predvsem Ljubljanski grad.

Tu so naleteli na izjemen odziv oddelka za turizem MOL in urada županje, ki so podprli projekt. Druga vzpodbuda pa je bila ideja mednarodnega lutkovnega festivala Lutke, ki se je več ali manj odvijal v gledaliških dvoranah, in iz želje kako umetnost približati ljudem, otrokom in jim jo ponuditi tako rekoč na ulici.

Upamo si trditi, da je Mini teater začel z oživljanjem ljubljanskih ulic in atrijev ter seveda ljubljanskega gradu.Iz tega je nastalo leta 1999 1. Mini poletje v okviru katerega smo pripravili več kot 120 kulturnih prireditev, od lutkovnih, gledaliških, plesnih predstav do ustvarjalnih delavnic in mini razstav.

V naslednjem letu je bila tudi že selekcija bolj stroga, izbrani umetniki pa so bili priznani domači in tuji ustvarjalci, v letu 2001 pa smo poleg širitve festivala v urbana središča Ljubljane Štepanjsko naselje, Zupančičeva jama), s festivalom zašli tudi v Kranj (Mini poletje v Kranju julij-avgust), Postojno (Mini poletje v Postojni- julij-avgust) in na Bled (Mini poletje na Bledu).

Vseh predstav je bilo tako preko 150, obisk pa več kot enkraten. Drznemo si trditi, da je šlo za največji in po trajanju najdaljši festival v Sloveniji, ki pa še enkrat poudarjamo ne temelji na kvantiteti, ampak daje prednost kvaliteti.

Leta 2002 smo večino prireditev pripravili na ljubljanskem gradu, pomemben del prireditev pa se je odvijal tudi v Škucu na Starem trgu. V letu 2003 tako nadaljujemo s kvalitetnim programom za otroke v izvedbi najboljših slovenskih in tujih umetnikov in ob kreativnem sodelovanju otrok v umetniških ustvarjalnih delavnicah. Letos smo osredotočeni na ljubljanski grad.

Letošnje poletje bodo na 5. Mini poletju za otroke gostovala lutkovna gledališča iz Češke, Bolgarije, Slovaške, Italije, Nemčije, Bosne in Hercegovine, Velike Britanije in Slovenije. Waltlova ideja o festivalu za otroke, ki se odvija na ulicah in atrijih, ki jo je predstavil MOL leta 1999 je vzpodbudila gostince, da so sami začeli pripravljati programe na svojih vrtovih in zdaj vse mesto zares kipi od različnih prireditev, Ljubljana pa postaja prepoznavno mesto tudi v širših evropskih prostorih in danes na zanimivejše predstave v Ljubljano prihajajo tudi obiskovalci iz Italije in Avstrije. Tako verjamemo, da bodo gostinci tudi letos še dodatno nadgradili program Mini poletja v Ljubljani.

Različni jeziki, različne lutkovne tehnologije, tudi različni pristopi k lutkovni umetnosti, so zagotovo tista kvaliteta, ki bodo tudi mednarodni festival 5. Mini poletje za otroke v Ljubljani prišteli med tiste dogodke, ki pripomorejo k kulturni podobi mesta Ljubljane in tudi Slovenije in na ljubljanski grad pripeljale veliko otrok, njihovih staršev in ostalih obiskovalcev.

UMETNIŠKE DELAVNICE ZA OTROKE
Letos smo se odločili, da na ljubljanskem gradu v okviru že 5. mednarodnega festivala Mini poletje za otroke pripravimo "Umetniške delavnice". Delavnice, ki jih bodo vodili univerzitetno izobraženi umetniki in pedagogi bodo obsegale od lončarstva in kiparjenja (Primož Seliškar in Miša Ciuha, oba akad. kiparja), le te bomo ob sodelovanju pedagoginje Ane Porenta nadgradili v Ustvarjalne pravljice, nastajajoče iz gline, zemlje in cunj, jih potem dopolnili z zvoki (Matjaž Weingerl) in se zapeljali v multimedijsko delavnico, kjer se bomo poigrali s CD romom in se poizkusili v soustvarjanju kratkega animiranega filma iz gibljivih glinastih figur. Seveda pa so osnovne delavnice, ki jih peljemo skozi vse tri mesece druženja slikarske in kiparske packarije, ki imajo izrazito ustvarjalno kvaliteto in jih varuje iskren umetniški nešablonski koncept.

PAŽEVSKA ŠOLA
Tretji del 5. Mini poletja pa bo predstavljala Paževska šola z vitezi in grajskimi gospodičnami, ki bodo zasedli ljubljanski grad in se z otroci preselili v čas srednjega veka, jih podučili v nekaterih viteških disciplinah in se zabavali z njimi. Že sama prisotnost kostumiranih vitezov na Gradu bo velika atrakcija za obiskovalce gradu.
Smatramo, da je pomembnost takšnega ustvarjanja, ki je namenjeno najmlajšim prav zaradi vzgojega in kreativnega pristopa nujna v današnjem času "fast" konceptov in bega od ustvarjalnosti.
Za Ljubljano in njene predvsem najmlajše prebivalce je festival zagotovo nekaj ogromnega. Tiho, med stoletnimi oboki ljubljanskega gradu se odvija majhen festival, za majhne ljudi. Ki pa bodo zrasli v velike. In postali obiskovalci velikega Festivala, saj bodo znali prepoznati umetnost, in lepoto, čar tistega kar proizvaja človeška duša.

Organizatorji svoje publike tudi letos zagotovo ne bomo razočarali. Kvaliteten izbor predstav iz Slovenije in tujine, verjamemo ponovno prepolne dvorane in zadovoljno občinstvo pa bo tisto, kar si lahko samo želimo. Skupaj zdaj pričakujemo 5.Mini poletje za otroke v Ljubljani. In peta obletnica je skoraj že obletnica za malo praznovanje.

Kompleten program 5. mini poletja na Ljubljanskem Gradu najdete na spletni strani www.mini-teater.si.