v rubriki dogodki:
.. / / / 19.02.2005

6. Soča Reggae Riversplash Festival

Prva petletka je brez dvoma dokaz, da se je reggae festival pri nas prijel in zapustil vidne sledi v prostoru. Mnogi klubi po Sloveniji so uvedli reggae večere, razvila se je kultura t.i. "sound systemov" in čedalje več je tudi reggae koncertov med letom.

Smo torej na pravi poti, da reggae živi in diha tudi med letom. Seveda pa je za prave reggae pristaše višek dogajanja poleti, ko se večtisoč glava množica iz vseh koncev Slovenije in tudi Evrope zbere na mističnem Sotočju v Tolminu. Nič drugače ne bo letos, ko nam drugi konec vikenda, od četrtka, 7.7. do nedelje, 10.7.2005 v goste ponovno prihajajo največja imena svetovne reggae scene.

Letos so svojo prisotnost so potrdili priznani reggae izvajalci iz različnih koncev sveta, kot so: Israel Vibration (Jamajka), Yellowman (Jamajka), Lucky Dube (Južnoafriška republika), Vibronics (Velika Britanija), PapaStyle & Baldas (Francija), Dubioza Kolektiv (BiH), House Of Rhythm Feat. Ganjaman, Jahcoustix & Jah Meek (Nemčija) in The Pokerheads (Slovenija). Obenem se dopolnjuje program na t.i. Sound system odru, na katerem je zaenkrat potrjen nastop Reality Sound (Francija), Silly Walks Movement (Nemčija), Sylford Walker (Jamajka) & Asher Selector (Švica). Objave in najave za nove potrjene izvajalce lahko spremljate na www.vinylmaniarecords.si ali www.rockvibe.com

Primarna želja organizatorja ostaja ozaveščanje ljudi, spodbujanje k miru, sožitju in veselju, uživanju ob reggae glasbi izvajalcev, katere sicer v Sloveniji ne bi imeli priložnost nikdar videti. Zabava na soncu in peščeni plaži na Sotočju je postala očitno prava destinacija, saj privabi vsako leto več obiskovalcev, obenem je zelo priljubljena lokacija za nastopajoče iz Jamajke in drugih delov sveta, ki se z veseljem odzovejo povabilu, ali pa celo sami izrazijo željo, da bi resnično želeli s svojim nastopom razveseliti slovenske poslušalce - ljubitelje reggae glasbe. Letošnja novost je, da bo še večji poudarek na osrednjem programu z živimi nastopi, nedelja pa bo izključno namenjena predstavitvi kvalitetnih "sound systemov" od vsepovsod. Obenem bo prireditelj festivala posvetil večjo pozornost kvalitetnejši in širši ponudbi hrane in pijače ter še boljši organiziranosti in urejenosti kampinga ter prizorišča festivala.

Le kot zanimivost: prireditelj in idejni vodja festivala, Rolando Jurečko, je nedavno obiskal Etiopijo in si ogledal koncert ob 60. obletnici rojstva Boba Marleya. Ali je tam novačil tudi skupine za Soča Reggae Riversplash nam bo verjetno znano, ko bodo objavljena imena izvajalcev na letošnjem festivalu.

Za najbolj zveste in nestrpne reggae obiskovalce smo tudi letos poskrbeli, da bodo prvih 500 vstopnic lahko kupili po vroči ceni okroglih 10.000 sit. Vstopnice so tako že naprodaj tudi v naši "strictly reggae" trgovini Reggaemania na Študentovski ulici 5 v Ljubljani, e-mail: reggaemania@k2.net, tel: 01/ 431 21 82 ali na spletni strani: www.vinylmaniarecords.si, kasneje pa bodo na voljo tudi drugod po Sloveniji.