v rubriki dogodki:
.. / / / 14.03.2003

8nop8 in Tito`s Bojs v MKNŽ

V petek, 21.03.2003 se v prostorih ilirskobistriškega kluba MKNŽ zglasijo Francoski 8nop8 in hrvaški Tito's Bojs. Skupina 8nop8 je nastala leta 1997. Njihov glavni cilj je bil ustvariti hrupni ventil za melodije power rocka skupine Soda Fuzz, kateri so večinoma že pripadali. Čez približno leto dni skupina napreduje, se loči od Yasmine (bas), ki jo zamenja Pierre, ki prav tako kasneje skupino zapusti. Pridruži se jim JC in ambicije rastejo.

Začno se vrstiti pomembni dogodki. Izide demo "Zen" s 5 pesmimi. Jeremie (kitara) mora zapustiti skupino in nadaljevati s študijem. Njegovo mesto zavzame Alekz n prinese bolj metalni in ritmični slog. Glasba takoj ubere drugo pot, je bolj dodelana, introspektivna, nasilna in se končno približa new-school hardcoreu "na francoski način". To je stil, ki ga skupina ohrani tudi po izdaji EP-ja "Livide" (Messiah Records, 2002). 6-članka skupina se končno ustali, 8nop8 začrta svojo lastno pot - zaznamujejo jo nekateri dobri komadi (Suicidal Tendencies, Converge, Knut...) - proti neznanemu cilju, vendar tja, kjer bo sreča.

Tito`s Bojs pa so nastali kot posledica štiri leta vaj, bizarnih in norih situacij, igranja po vsakršnih luknjah in klubih, več rganja kot igranja, v glavi pa vedno ista ideja "postati velik punk rock bend" nad katerim se bodo zgražali vsi, ki niso na tej sceni, začenš s sorodniki in starši prek celotne javnosti. Ko leta minevajo, človek spozna neke stvari. Spozna, da od velikega cilja "velik punk rock" ostane samo bend. V tem obdobju pa se ti zgodi veliko lepih in nepozabnih stvari, tako da se sama misel na prenehanje ne pojavi. S časom postane to borba proti samemu sebi. Tito`s Bojs so se odločli, da svoje ideje, strahove, nevroze, pivo, žganje ter tobak zadnjih štirih let manifestirajo v obliki CD-ja ali kasete, da bi same sebe pomirili, poslušalce pa pripravili na koncerte, ker je nastop brez dobre fešte nič od nastopa. To je njihov prvenec, njihovo odlikovanje. Daje jim oči za še kakšno leto Tito`s Bojsov, dokler imajo energijo za skakanje in divljanje, korektno in pošteno. Začeli so kot vsi ostali: punk, ženske, alkohol, Pula, Monte paradiso, ostalo. To je bil osnovno gibalo. Vse ostalo je akcija-reakcija. Pravijo, da so glede na pogoje, v katerih dandanes vegetirajo klubi, igrali še preveč (okrog 40 koncertov v zadnijh dveh letih, kar sta povprečno dva koncerta na mesec) ker je vse manj volje za organiziranje. Ljudje postajajo bilke.