v rubriki dogodki:
.. / / / 04.04.2003

Adam F & MC MC v SubSubu

19. aprila k nam prihaja ležender bas in bobnovec Adam F., natančneje v ljubljanski SubSub, na ilegalni dogodek poimenovan Drum And Bass Warfare. Z verbalnimi rafali bo Adamu F. družbo bo delal MC MC, za ogrevanje pa bo poskrbela plejada lokalnih ploščosukov.

Adam F. (F kot Fenton) ima glasbo res v krvi; oče Shane je v 70-tih, v razdobju glam-rocka in Adamovega rojstva, nastopal kot Alvin Stardust, njegov stric pa je snemal s samim Ringom Starrom iz Beatlesov. Liverpoolska naveza je Adama - kot klaviaturista - pri sedemnajstih poslala na ameriško turnejo z obnovljenimi Moody Blues.

Nato je prišla doba drum and bassa. Adam F., ki danes slovi kot producent albumov raperskih megazvezd LL Cool Jja ali Redmana - prav tako pa je lani produciral glasbo za soundtrack filma Ali G Indahouse - je kariero pričel kot mešalec plošč nad plesišči, istočasno pa je plesočim (tam od 1994 nadalje) rad sestavljal svoje jungle inačice klubskih hitov. Kmalu je pričel ustvarjati samosvoj zvok, ki je drum and bass nadgrajeval z jazzersko-funkersko zvočno paleto, svoje največje presežke pa je odsihmal produciral z vzorčenji hip-hopa.

Še danes hvaljen prvenec Colours, ki datira šest pomladi nazaj, je bil svojdan opisovan kot "sprehod med atmosfersko lepoto ter temačno urbano dramo", s komadom Circles pa je opravil svoj vpis med tvorce esencialnih žanrovskih elektronskih manuskriptov. Po angleški bobenbasovski zgodovini ga častijo po drugi himni, Brand Nu Funk. Po angleški MOBO (Music Of Black Origin) nagradi za naj-album leta je odpeketal na 18-mesečno svetovno turnejo. In vrti do danes, točneje do 19. aprila, ko bo obiskal SubSub na illegalnem eventu.

Njegovi posnetki so prišli tudi do razvpite založbe DefJam, kjer se je na Adamov zvok navleklo uho samega LL Cool J-ja. Temu je zvok sedel tolikanj, da si je dal producirati album The G.O.A.T. Z njim je Adam F. uspel priti na prvo mesto ameriških lestvic. Med nadaljnjimi sodelovanji z Missy "Misdemeanor" Elliott ter Redmanom je tudi sam, po poldrugem letu kuhanja, leta 2001 izdal album KAOS: The Anti-Acoustic Warfare, na katerem je zadnje omenjeni reper Redman prispeval hit Smash' Sumthin' . Za to pesem je Adam angažiral 70-članski Royal Philharmonic Orchestra, ki je podložil klicanje Redmanu iz 60 grl zbora. "Ko sem prišel k njemu, je imel komad zame že narejen," se je kasneje pridušal reper, ki mu je Adam F. še isto leto produciral samostojni album Malpractice. Ob njemu sta navdušenje po sodelovanju izražala Rockwilder ter Beenie Man, od ostalih iz garde hip-hopa pa so KAOS-irali Guru, De La Soul, MOP ter Pharoahe Monch.

V lanskem letu je Adam F. ob zagonu svoje založbe Kaos Recordings izdal tudi nov izdelek Drum And Bass Warfare, ki je sad simbioze med njim in vrsto hip-hoperjev na eni strani, ki so jih obdelali največja imena drum and bass produkcije: Roni Size (btw: kmalu v 4ki), John B, High Contrast, Bad Company, Hype, Dilinja ter še pol ducata otoške eminence. S kolizijo dveh urbanih zvočnih svetov Adam F. ustvarja novega, kot se za nov čas spodobi. Sam ne le da ustvarja trende; ko je prišel svež trši (s kitarami) sound, je takoj zaslišal (in remiksal) komad MOP Stand Clear, ter v nekem intervjuju opazil rokerski "vpliv prave energije in vsega" na hip-hop. Morda prav zato nadaljuje umetniško sodelovanje z njimi. V novo dimenzijo?

V Ameriki ob opisih njegovega dela pogosto vlečejo vzporednice, katere osnovo je povedal LL Cool J: "Ima potencial, da postane naslednji Dr. Dre." Slednji je s križanjem žanrov populariziral rap na globalni nivo. Prav tisti, ki eno od glasbeno najplodnejših zvrsti mešajo z drum and bassom, naj bi bili velika imena sozvočij prihajajočih let. Zvočni udar iz prihodnjosti pa boste lahko - resnično od blizu in na glas - doživeli, na katerem bomo predstavili Adama F.-a (ter predvsem njegove vinile) na ušesom prijazni razdalji v okviru illegalnega klubskega dogodka 19. aprila v SubSubu od 23. naprej.

MC MC
Kultura MC-janja (Master of Ceremony), verbalneg rafaliranja s smeri odra, ki ga ob vrtilcu plošč ubeseda MC, je v drum and bassu bližji jamajškemu dancehallu kot ameriškemu repu, ob gostovanju Adam F.-a pa se obeta MC poslastica. Eno prvoligaških otoških imen, MC MC, bo z besedami ohranjal visok tempo plesanja na podiju.

"Shout to all the ravers in the house!" je - po njegovem spominu - eden bolj markatnih začetkov topljenja zvoka z besednimi, ki ga je pričelživeti pred leti, ko ni želel 8-urne službe. Med željo po delom v gledališču in realnostjo hotelskega nameščenca je na domačih zabavah spoznal, da mu besedičenje gre od rok, točneje ust in misli.

Preboj med znane mu je uspel ob sodelovanju z Nu-Matic, pa tudi ob dejstvu, da je menedžerske posle prevzela Maxine Bradshaw, ki je takrat podobno upravljala zvezde tipa Carl Cox ali DJ Seduction. Od tam do danes, ko je MC MC z DJ-em A-Sides posnel skladbo Keep Steppin' , pa je prehodil nekajletno pot.

Točneje, vse svoje napore je posvetil glasbi. Od prepevanja pod tušem, pa do skoraj bivanja v studiu, od koder je nedavno pricurlal promo Fatal Attraction. Sicer to ni edino, kar MC MC počne v studiih - od piratskih radijskih postaj je napredoval v glas reklam na sloviti radijski postaji Kiss FM. Od tod tudi nadimek king of the ads...

Nakladač, ki se na radijih noče ubadati s politiko, marveč zabavo, na partijih skbi za isto. Njegove reklame so bile nagrajene, sam pa tudi večkrat imenovan za najboljšega MC-ja na Hardcore Dance Awards. Vse, kar ostane, je test njegovih kakovosti, ko bo lovil vinile, prehode in ostalo rokodelsko mojstrstvo Adam F.-a s svojimi besednim bogastvom. Prepričajte se sami.

DRUM AND BASS WARFARE

line up:
ADAM F & MC MC (UK)

local support:
markoman
plankton
hose
josser

backstage room:

OPEN MIC TALENT SEARCH

Vabimo vse, ki radi vrtijo jezike, obračajo besede, pojejo ali zlagajo rime, da na našem drugem flooru na vso moč napnejo glasilke in preizkusijo svojo artikulacijo na drum and bass. Don't miss your chance!!!

začetek:
23:00

prispevek:
3000SIT na dan eventa, 2800SIT student/dijak/flajer, 2500SIT v predprodaji (Earresistable (LJ), Pekarna (MB))

dr.um
ILLEGAL KRU

Adam F - thumbnail

Adam F