v rubriki dogodki:
.. / / / 25.06.2003

AG: Playing With The Blox

Po ponovno uspešnem tradicionalnem modnem spektaklu FGB5 je sedaj v Ambasadi Gavioli spet na vrsti bolj glasbeno naravnan performance z vrhunskimi glasbeniki svetovnega kova. Iz utečenih kanalov Ambasadinih glasbenih tokov - iz italijansko-nemške naveze in dvorov frankfurtskih in neapeljskih tehno markizov Svena Vätha in Marca Carole prihajata Stanny Franssen in Davide Squillace.

Stanny Franssen je večino svojih otroških dni na deželi blizu mesta Tongeren v Belgiji preživel med sestavljanjem letalskih maket, toda kmalu je prek prijateljev prišel v stik z takratšnjimi novonastajajočimi glasbenimi zvrstmi, kot so bili electronic body music ter new wave, in glasba je postala ljubezen njegovega življenja. S šestnajstimi leti je prvič vrtel na partiju in od takrat se mu je misel o tem, da bi glasbo sam tudi ustvarjal, pojavljala vedno večkrat.

Zaposlil se je kot natakar v klubu in s prisluženim denarjem začel kupovati prve kose opreme. Detroitski tehno je bil prva zvrst, ki nanj napravil močnejši vtis. Po začetnem obdobju eksperimentiranja in spoznavanja opreme je poslal nekaj demo trakov na nekaj založb in nestrpno pričakoval njihov odziv. Oglasili so se iz založbe Reload in kmalu je bil tu projekt "Propionic" s tremi izdajami "XY Desolvation", "Immunochemical Epoxy" in "Back-Feed".

Z vlaganjem v dodatno opremo je Stanny kmalu dosegel popolno neodvisnost pri glasbeni produkciji in presegel publikacijske zmožnosti pri trenutni založbi. Svoje stike je tako razširil še na založbo KK, kjer je pod imenom "GF" izdal dva celotna albuma "Electronic Lesson 1" in "EL2". Oba sta bila sprejeta z navdušenjem tako med kritiki kot med stanovskimi kolegi, Electronic Lesson 1 pa je celo dosegel prvo mesto na lestvici Svena Vätha, ki njegov "Obsession For The Unknown EP" vrtel tudi na svojem super-kratkem setu na Love Paradeu.

Taki medijski pozornosti so kmalu sledile nove pogodbe in mednarodni nastopi. Ne enem izmed potovanj je srečal Marca Carolo in Gaetana Parisia. Novo poznanstvo je kmalu obrodilo sadove v obliki "The Fifth Galaxy EP" (Zenit) in "Between The Lines EP" (Conform), nato pa še izdaje na založbah Kobayashi, Intense, Zync, Skunkworks, Molecular, Countdown, Primate, itd..., ustanovil pa je tudi lastno založbo Genetic Records, kjer izdaja pod imenom G-Force.

Davide Squillace pa prihaja iz Siene. Odraščanje v tem slikovitem mestecu s starodavno identiteto v srednji Italiji, je pri Davideu pustilo svojo sled. Rahločutnost, ki se mu je razvila v osrčju brsteče partenopske kulture, je mogoče občutiti v visoki kvaliteti njegovih produkcij.

Z elektronsko glasbo je prišel v stik leta 1995 na tedanji cvetoči tehno sceni in kmalu je že izoblikoval svoj glasbeni okus, ki se je raztezal od nemškega in ameriškega elektra do eksperimentalne in house glasbe, pa tudi od soula do jazza in hiphopa. Po končani šoli je odšel v London, kjer je živel tri leta in spoznaval elektro-sound generacijo. Tam je kupil tudi svojo prvo opremo - sampler in ritem mašino - in med spoznavanjem funkcij svojih novih igrač je ustvaril svoje prve komade, ki pa so bili tako dobri, da so luč sveta ugledali kot EP izdaje na založbah Primate, Audio in Contrast. Po vrnitvi v Neapelj leta 1999 se je posvetil didžejanju in kmalu dosegel spoštljiv sloves med ostalimi tamkajšnjimi tehno didžeji. Leta 2001 se je po končani višji šoli spet posvetil produkciji in njegovi izdelki pri založbah Design Music in Conform so si v mednarodnem tisku prislužili najvišje pohvale, medtem pa si je za neovirano izražanje svojih glasbenih stvaritev omislil lastno založbo Sketch, ki je sedaj prišla že do svoje tretje izdaje.

AG, 28.06. 2003 @ 24.00 - ...

Dance lounge
STANNY FRANSSEN ( genetic rec. / zenit )
DAVIDE SQILLACE ( sketch / design music )
WILLY 049
SPUTNIK

Mezzanine
ROBERT G. ROY
EDDY THE FISH

Denis Papič

AG - thumbnail

AG