v rubriki dogodki:
.. / / / 26.03.2005

Danny Breaks na Metelkovi

Danny Breaks, ki 15.4. prihaja v Gala halo na Metelkovi, je opozoril nase že pred leti, ko je veljal za enega od pionirjev gibanja, ki se ga je prijelo ime Jungle.

Leta 1991 je namreč začel svojo produkcijsko kariero s prvim releasom za zloglasno založbo Suburban Base in sicer pod psevdonimom Sonz of a Loop Da Loop Era. Po nekaj uspešnih izdajah, ki so prodrle tudi na britanske plesne lestvice, se je Danny odločil, da bo ustanovil lastno založbo in tako je leta 1993 nastala Droppin' Science. Med devetdesetimi leti prejšnjega stoletja si je Droppin' Science zagotovila pomembno mesto med drum'n'bass založbami, predvsem zaradi "drugačnega" zvoka, ki je temeljil na kompleksno programiranih ritmih, splošnem minimalizmu, bizarnih semplih in nenazadnje tudi skrečanju. Dannyjevi EP-ji Volume 1-5 danes veljajo ne le za klasike, ampak tudi za izdaje, ki so sooblikovale razvijajočo se zvrst drum'n'bassa. Najbolj prodorna in legendarna izdaja založbe Droppin' Science pa je nastala leta 1995, ko je Andy C pod psevdonimom Origin Unknown zremiksal Dannyjev komad Firin' Line.
Po več letih so se zaceli v Dannyjevi produkciji se bolj neposredno kazati hip hop vplivi in sicer predvsem v obliki hip hop bonus ritmov na njegovih EP-jih; nazadnje so ti vplivi botrovali nastanku nove založbe. Alphabet Zoo je bila ustanovljena leta 2000 kot založba, ki izdaja hip hop beate, s poudarkom na gramofonskih vragolijah, turntablizmu. Isto leto je pri založbi True Playaz izšel tudi odličen EP - Music for Martians.
Danny Breaks je skupaj z dvojcem Harmonic 33 v preteklih letih pri založbi Alphabet Zoo izdal odlično sprejete in tudi prodajane izdaje hip hop instrumentalov, ki jim pravijo tudi headz. Neverjeten uspeh je doživel njegov komad Jellyfish, ki od leta 2003 trese hip hop orientirana in tudi druga plesišča.
Četrto poglavje njegovih Dimensions EP-jev bo izšel v aprilu, torej ravno v času njegovega gostovanja v Ljubljani. Kot doslej, gre za EP bistro sprogramiranih ritmov, debelih bas linij, vesoljskih zvokov in tehnično izpiljenih skrečev.

Poleg tega, da zna Danny poskrbeti za poseben didžej set, poln trikov, je doslej remiksal izvajalce, kot so DJ Krush, Phife Dawg (A Tribe Called Quest), Last Emperor, 4Hero, Lone Catalyst, Lootpack, Technical Itch, E-Z Rollers, Andy C, Amon Tobin, Pascal and Tom Tyler, Kirsty Hawkshaw, DJ Zinc, Karma; in izdajal za založb, kot so MoWax, Universal Language, Om Records, Ninja Tune, True Playazitn.

V Ljubljani se bo Dannyju Breaksu za gramofoni pridruzil Suhaid, didžej iz Budimpešte, ki vodi ekipo Jazz Turbulence.
Del njunega nastopa bo skupni set s treh gramofonov, ki bo vseboval skrečanje in druge gramofonske vragolije.

 - thumbnail