v rubriki dogodki:
.. / / / 21.09.2003

Akosh S. Unit v Satchmu

Jesensko koncertno sezono Skritih not v ponedeljek, 29. septembra ob 20:30 pričenja saksofonski ?shooting-star?, multiintrumentalist, komponist in aranžer Akosh Szelevényi, eden najbolj emocionalno poudarjenih in eksplozivnih glasbenikov v Evropi, z mednarodno zasedbo ob kateri zastane dih. Ponuja se redka priložnost, da to skupino ?meščanov sveta?, ki običajno zavzema veliko večje odre, doživite na nepozabnem koncertu v neposredni intimi jazzovskega kluba - ekskluzivno v Mariboru.

Akosh Szelevényi, od leta 1986 v Parizu živeči pihalec madžarskega rodu, si je v zadnjih letih ustvaril eno najbolj spoštovanja vrednih karier v jazzu. Letos je posnel CD/DVD z zvezdniki kot sta Salif Keita in Mino Cinelu, ter kar dva albuma s slovečo Akosh S. Unit, vse tri pa izdal pri eni največjih založb - Universal Music.

V Franciji je Akosh kritiško slavljena zvezda vseh velikih festivalov; njegovo glasbo so imenovali ?najboljša stvar, ki se je zgodila francoskemu jazzu v zadnjih desetih letih?. Siloviti in strastno predani koncerti Akosh S. Unita so svojevrstna doživetja, polni robustnega šarma, liričnih melodij in hrepeneče ekspresije. Ob tem zasedba razblinja vse geografske, stilistične in časovne omejitve. Godba subtilnih trans-kulturnih kolažev združuje zvok srednjeveške ?hurdy-gurdy? lajne, ekstatičnega ?power-playa?, piščali afriških nomadov, panonskih in balkanskih melodij, tradicionalne indijske glasbe, ter ?melting-pot? harmonij, Akoshev gejzir kreativnosti pa je še dodatno podžgan z neustavljivo, drvečo ritmično sekcijo.

Akosh S. Unit sestavljajo:
Akosh Szelevényi ? saksofoni, klarineti, kalimba, flavte
András Vigh ? hurdy-gurdy, vokal
Christian Brazier - kontrabas
Gildas Etevenard ? bobni
posebni gost: Mokhtar Choumane ? ney, kaval

Rezervacije miz in vstopnic:
Jazz klub Satchmo, Strossmayerjeva ulica 6, Maribor, tel: 02.250.21.50, fax: 02.250.21.51

Akosh S Unit - thumbnail

Akosh S Unit