v rubriki dogodki:
.. / / / 28.10.2004

Akustični Silence z gosti v Cankarjevem domu

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo v Četrtek, 4. novembra 2004, ob 22. uri nastopila zasedba Silence in premierno akustično predstavila novi svoj album Vain: a Tribute to a Ghost. Na koncertu jih bodo spremljali Godalni kvartet Rožmarinke, kitarist Aleš Berkopec, Nagisa Moritoki na kotu, Luka Šalehar na sintetizatorjih, zvok pa bo oblikoval Gregor Zemljič.

Skupino Silence sestavljata Benko (vokal in klaviature) in Hladnik (klaviature). Od ustanovitve v zgodnjih devetdesetih sta izdala dva albuma: leta 1997 Ma non troppo in 1999 Unlike A Virgin.

Svojo različico elektronskega popa sta objavila pri neodvisni berlinski založbi Chrom Records. Oba albuma sta pospremljena z izvrstnimi kritikami, objavljenimi večinoma v nemškem tisku.

Silence nastopata tako "priključeno" kot ?izključeno?. Nastop pred razprodano Štihovo dvorano v Cankarjevemu domu v okviru oddaje Izštekani Jureta Longyke je bil obenem tudi začetek sodelovanja z Matjažem Pograjcem; plod sodelovanja so plesne predstave skupine Betontanc Midnight Meat Flight (2000), Maison des rendez-vous (2002) in Wrestling Dostoievsky (2004).

Maison des rendez-vous je izšel leta 2004 tudi kot soundtrack.

V sodelovanju s Pograjcem je sledila še glasba za lutkovni predstavi Peter Pan (2001) in Medved Pu (2004).
Trenutno pripravljata glasbo za najnovejši projekt portugalskega koreografa Gagika Ismailiana po motivih knjige Veronika se odloči umreti Paola Coelha.

Sodelujeta z uveljavljenimi glasbeniki, med katerimi morda najbolj izstopa godalni kvartet Rožmarinke, za katerega sta prispevala skladbo Klišé (EMA '04).

Skupina Silence se te dni vrača s konceptualnim albumom Vain - a tribute to a ghost (Matrix Musik in Chrom Records, 2004), v katerem se sprehaja po tanki črti med mitom in resničnostjo in poskuša ugotoviti, zakaj je smrt avtorja tako hudičevo nujna za objektivno vrednotenje njegovega dela in zakaj bi človeštvo brez laži najverjetneje pomrlo od obupa in dolgčasa.

Skupina bo na koncertu predstavila skladbe z novega albuma in izbor starih skladb v novi, akustični preobleki ob spremljavi številnih glasbenih gostov.

Za Cankarjev dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail