v rubriki dogodki:
.. / / / 01.05.2000

Plastic Ohara tudi v Ljubljani

Ena najbolj zanimivih odkritij založbe Warner v tem letu je Plastic Ohara, zelo obetajoči zastopnik modernega jazza v Srednji Evropi. V maju 2000 se skupina odpravlja na turnejo devetih koncertov, med katerimi bo zajela štiri glavna mesta: Budimpešto, Ljubljano (v KUDu), Dunaj in Prago. Povezava teh mest ima za skupino poseben pomen in v tem primeru brezmejna glasba povezuje štiri dežele.

Skupina, s krajšim premorom med leti 1995 in 1997, deluje ze od leta 1993, pod imenom Plastic Ohara in v nekoliko spremenjeni zasedbi (od začetka je delovala kot trio in kvartet) pa od leta 1997. Skupina je svoj prvi demo posnetek posnela na enem izmed večjih open-air festivalov Student - Island v Budimpešti, od takrat pa se je zanimanje zanje v medijih in med koncertnimi organizatorji izredno povečalo.

Resnici na ljubo - njihova glasba je bila na Madžarskem dokaj neznana, saj se, kljub temu, da temelji na klasičnih osnovah (Igor Stravinski), se najbolj približuje newyorškemu underground jazzu, očitni pa so tudi vplivi pestre druščine sodobne (ne le jazz) glasbe: Franka Zappe, Milesa Davisa, Johna McLaughlina, Davida Torna, Billa Frisela... Njihova glasba je tako intelektualna kot zabavna, zajema nazaj v izročilo in ima lastne (samosvoje) posebnosti. Člani benda so zelo mladi, izstopajoče podirajo meje s svežo energijo in ustvarjajo nekaj novega, obenem pa so zelo kompetentni glede (virtuozne) tehnike igranja svojih inštrumentov.

Material za prvo ploščo je bil posnet lani jeseni v HSB Studios in ob podpori fundacije Soros, njihov prvenec z naslovom ''Plastic Ohara plays big drastique'' pa je izšel pred dvema tednoma pri založbi 1Grecords / Warner Music Hungary. V skladu s tem je v torek, 25.4. na internetu potekala virtualna tiskovna konferenca. Skupina je med drugim prišla tudi v finalni izbor šestih skupin na Gexto Jazz tekmovanju,ki bo junija 2000 v Španiji, kjer bodo nastopili z glasbeniki kot so Kenny Wheeler, Dave Holland in Joe Zawinul Syndicate.

V Ljubljani bo nastopila v KUDu France Prešern v torek 9.5. ob 21 uri. Vabljeni!

Uredništvo ŽVPL - avatar

Uredništvo ŽVPL

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 09.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 79 člankov.