v rubriki dogodki:
.. / / / 05.07.2000

Alanis Morissette prihaja v Puljsko Areno

Alanis Morissette, ki je v Ljubljani lansko leto nismo dočakali, bo 12. julija nastopila v puljski Areni. Tisti, ki ste jo čakali v Ljubljani, boste tako lahko prišli na svoj račun v prijetnem ambientu puljskega amfiteatra. Kanadčanka, ki je zaslovela s svojom albumom Jagged Little Pill, izdanim leta 1995, dobesedno kroji usodo svetovnih glasbenih trendov, saj je poleg izjemne prodaje omenjenega albuma, to je 29 milijonov primerkov, prejela tudi 4 najprestižnejše glasbene nagrade - Grammy-je in sicer za najboljšo rock skladbo, najboljši ženski vokal, najboljši rock album in najboljši album leta 1995.

Tudi sicer je Alanis posebnež v glasbenem poslu. Čeprav je zares zaslovela šele s svojiMi21-imi leti, bi lahko rekli, da je punca že prekaljena glasbenica. Pri šestih letih se je pod mentorstvom staršev pričela učiti klavir, pri devetih je že pisala lastne skladbe in z desetimi leti postala že prava mala zvezda na kabelski televiziji. Kmalu zatem je pri 14-ih podpisala svojo prvo glasbeno pogodbo in sicer z znano založbo MCA/Canada, kjer je snemala predvsem plesno glasbo.

Leta 1991 je tako v Kanadi izšel njen prvi komercialni hit Too Hot, ki je dosegel platinasto naklado, Alanis je bila nominirana v treh kategorijah Juno Awards - kanadske glasbene nagrade, bila pa je tudi "predfuračica" na koncertih Vanilla Ice-a. Ko se je pri 18-ih že vsega naveličala, se ji je ponudila še večja priložnost. Zanjo je slišala sama Madonna, ki je v njej takoj prepoznala izjemen potencial in jo povabila k svoji glasbeni založbi. Tako je pri založbi Maverick izšel njen že omenjeni album Jagged Little Pill, na katerem je, za razliko od svojih prejšnjih del, Alanis lahko izrazila vse svoje notranje občutke, razočaranja v ljubezni, uporništvo, jezo in svoj pogled na življenje. Pomemben pečat albumu je dal tudi soavtor pesmi in producent albuma Glen Ballard. Najbolj znane pesmi s tega albuma Hand In My Pocket, You Oughta Know, Ironic, You Learn, All I Really Want so se vse povzpele na glasbene lestvice širom po svetu in večina njih je bila podprta tudi z MTV-jevskim videom.

Leta 1995 in 1996 je Alanis s svojo spremljevalno skupino predvsem koncertirala. Po turneji se je Alanis umaknila iz glasbenega življenja in se podala na daljše potovanje, med drugim je veliko časa prebila v Indiji, ki jo je vidno prevzela in ti vplivi se slišijo tudi v njenih kasnejših pesmih. V začetku leta 1998 je posnela pesem Uninvited za film City Of Angels. Tako je Alanis pod težo pričakovanj svetovne glasbene javnosti novembra 1998 izdala težko pričakovani novi album z naslovom Supposed Former Infatuation Junkie, ki ga je pospremila s krajšo klubsko turnejo po ZDA pred začetkom svetovne turneje, v okviru katere naj bi prišla tudi k nam, ker pa so ji v sosednji Italiji ukradli opremo je koncert odpadel.

Njena trenutno najaktualnejša singla z novega albuma Thank U in Joining You se veliko vrtita na naših radijskih postajah in 12.7. v puljski Areni lahko zagotovo pričakujemo energičen koncert brezkompromisne Alanis Morissette, ki nam bo poleg pesmi z novega albuma zagotovo postregla tudi s kakimi uspešnicami prejšnjega albuma.

Jaka Plahutnik - avatar

Jaka Plahutnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 7 člankov.