v rubriki dogodki:
.. / / / 09.12.2004

Animateka Re-Drawing Europe 2004, mednarodni festival animacije - v Ljubljani!

Prihodnji teden, od 14. do 18. decembra 2004, bo v Ljubljani potekal mednarodni festival animiranega filma Animateka, Re-Drawing Europe 2004. V Ljubljano ob tej priložnosti prihaja 21 tujih (Švica, Italija, Hrvaška, BiH, Avstrija in Slovaška) in 14 domačih avtorjev. Vzporedno s serijo projekcij animiranih filmov bodo potekale animacijske delavnice (pod budnim očesom mednarodnega šopka starost animacije) in stripovska razstava svetovno priznanega hrvaškega avtorja Danijela Žeželja.

Animateka Re-Drawing Europe 2004 predstavlja podaljšek Kinotečnih Animatečnih večerov, ki so ustvarili bazo privržencev animiranega filma, ki sodijo v jedro ciljne publike festivala.

Kot je dejal Igor Prassel, programski direktor festivala, Animateka ni manifestacija, ki je v prvi vrsti namenjena projekcijam filmov, vse ostalo pa pušča ob strani. Pomebna komponenta prihajajočega festivala je prav gotovo prisotnost avtorjev, ki si želijo in so pripravljeni na interakcijo z obiskovalci.

Prikazani programski opus festivala je resnično obširen, med drugim se bo v prihodnjem tednu zgodilo naslednje: Zgodovinska retrospektiva slovenskega animiranega filma (v sodelovanju s SFA); Izbor najboljših sodobnih slovenskih animiranih filmov; Izbor študentskih filmov francoskih avtorjev 2003 (v sodelovanju z AFCA Pariz); Les Enfants Terribles d'Animation - radikalna stališča v animiranem filmu (izbor Thomas Renoldner).

Za ljubitelje glasbe pride v poštev premiera kompilacijskega DVD-ja THE RESIDENTS: COMMERCIAL ALBUM (kompilacija enominutnih animiranih filmov šestipetdesetih avtorjev iz celega sveta - v sodelovanju z Mute Records).

Gostje festivala predstavljajo svoje filme in filme svojih festivalov (retrospektiva Nikola Majdak, Luca Raffaelli (I Castelli Animati, Rim), Jana Ondikova (VSMU Bratislava), Margit Antauer (Animafest, Zagreb)).

Med celovečernimi animiranimi filmi izpostavljamo Kiriku in čarovnico, začasno uvoženo sodobno klasiko francoskega avtorja Michela Ocelota, ki bi brez festivalskega prikazovanja pri nas ostala prezrta.

Osebno se mi zdi pozornosti vredna animacija Animation for Peace, ki so za Luco Raffallija narisali Izraelski in Palestinski otroci.

V dopoldanskem času festivala bodo v času Animateke organizirali tudi produkcijske delavnice animiranega filma (v sodelovanju z agencijo Imelda), na katerih bodo izbrani mednarodni avtorji - Slovenci Milan Erič, Zvonko Čoh (avtorja Socializacije Bika?), Dušan Kastelic (stripovski avtor, npr. stripa JBTZ in ustvarjalec 3D animiranega Perkmandeljca) in Gregor Mastnak (avtor animiranih Bizgecev), Igor Lazin (večkrat tudi preko luže nagrajeni srbski avtor) in Danijel Šuljić (hrvaški avtor, ki se ukvarja z glasbo v animiranih filmih) udeležencem odkrivali osnovne in nadaljevalne postopke dela na kratkometražnem animiranem filmu (priprava scenarija in snemalne knjige, narativna in eksperimentalna animacija, kamera in luč, glasba in zvok ...).

Končni izdelki bodo predstavljeni zadnji dan festivala na platnu Kinodvora pred podelitvijo festivalskih nagrad in priznanj.

Ob delavnicah animiranega filma bo avtor festivalskega plakata in član mednarodne žirije Danijel Žeželj, eden najbolj pomembnih hrvaških avtorjev, ki živi in dela med New Yorkom in Zagrebom, vodil tudi stripovsko delavnico na isto temo.

Stripovska delavnica se bo dogajala med 15. in 18. 12. 2004 od 11.00 do 14.00 v galeriji hostla Celica na Metelkovi. Število udeležencev je omejeno na 10.

Vse ostale podrobnosti si lahko ogledate na spletni strani festivala Animateka, ali pa preprosto spremljajte ŽVPL v prihodnjih dneh.

Po uvodniku Igorja Prassla priredil

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail