v rubriki dogodki:
.. / / / 28.09.2003

Klubski maraton 03

Zdaj se že nekaj časa ve, da je žirija glasbene redakcije Radia Študent je izmed 58 prijav izbrala šest bendov, ki so se konec septembra odpravili na turnejo po slovenskih klubih in bodo turnejo z 7.11. zaključili v Menzi pri koritu na Metelkovi. Letošnji maratonci so:

CORKSCREW (Kamnik)
svojstvena posvojitev sodobnih dratarskih trendov nu metala

Glasbeni trendi vedno narekujejo določeno mero konformizma, industrija pa deluje na primeru klonov. Corkscrew se v mlakužo enolične žagovine, ljudsko poimenovane "nu metal", spuščajo dovolj vešče in drzno, da ne množijo že slišanega, temveč izstopajo iz dratarije, križane z urbanimi gobezdali in namišljenimi hardkoraši. Ko se iz nekega trenda da potegniti še kaj več.

SAMO BORIS & DJ D-EZ (Ljubljana, Cerkno)
angažirani hip hop z debelimi ritmi, jazzy vložki in inteligentnim gobezdanjem

Če lahko za katerega slovenskega MC-ja rečemo, da mu res, ampak res dol visi za keša polno kariero, fancy hip hop uniforme in koketiranje z mainstreamom, potem to velja za Sama Borisa. Teme, ki se jih loteva - globalizacija, medijska manipulacija, profiterski konformizem, bednost dnevne politične scene - zahtevajo resen pristop in precej premisleka, Samo Boris pa to nadgradi še s korajžno direktnostjo, v kateri nastopajo konkretna imena, blagovne znamke in politične opcije. Njegovo rimanje, flow, iskrivost in duhovitost predstavljajo močan in artikuliran povraten udarec plačanemu političnemu hiphopanju, ki smo mu bili priča pred letošnjimi volitvami. No pasaran!

DISDRUG THIS FUCK (Železniki)
surovi jazzcore v maniri pankerske D. I. Y. estetike

Glas punkerske klike trdoživih in iz molka zaspane province prodirajočih razstrupljevalcev (družbene, ekološke, mentalne ...) nesnage. Disdrug This Fuck iz Železnikov so trdoživo jedro basa, kitare, bobnov, občasnih vpadov vokala ter energične in humorne odrske pojavnosti. Na svojstven način občinstvu napetih ušes, voljnih udov in brez odvečne potrebe po skrajnih blagozvočjih servirajo rezko živahno, nekonformistično in plemenito D.I.Y. godbo. Z hardcorom, punkom in jazzovsko nojzerskimi barvili navdahnjena, plesno razpoložena in igriva godba, ki prepiha in očisti vsakršno zamaščenost.

MANUL (Murska Sobota)
prevetritev slovenske nojz rock scene z opazno simpatijo do post rocka

Trojica mladcev iz godbenega kolektiva "Prekmurje Noise Conspiracy" nas od prvega rifa naprej takoj sooči in preseneti z zrelostjo svojstvene nojz rock godbe. Manul v ušesih premleto širino preposlušanih punk, nojz in postrock godb le-te spoštljivo presegajo z originalnostjo lastne kreativnosti in suverene energične igre. Njihova godba je polna dinamičnih nasprotij, popelje nas skozi surovo poetiko garaže, iskrene melodike, naslade nad sodobnimi pristopi do z izbranimi prijemi in efekti manipulirane zvočnosti ter nenazadnje skozi neposreden, izdelan ter nepredvidljiv koncertni nastop. Prevetritev vseslovenske novorokovske ustvarjalnosti.KÜPPERBUSCH JR. (Domžale) konceptualen nekonceptualizem, strukturirana nestruktura in radosten hrupRazčefuk že razčefukanega, konceptualen nekonceptualizem, stukturirana nestruktura in radosten hrup. Küpperbusch Jr. gradijo na spontani igri večumetnostnega izraza, v zvočnem toku rehabilitirajo performens in s tem hote ali nehote poveličujejo pionirsko delo zasedbe Srp. Spontana kompozicija je hkrati komentar pokvečene družbe in praznovanje emancipacije zvoka od striktnih žanrskih konvencij.DANI KAVAŠ (Beltinci) kantavtorski posebnež nekonvencionalne in brezkompromisne ozvočene besedeAnarhist, pesnik, stripovski ustvarjalec, ustanovitelj in vodja Podjetja za slovensko malomeščansko umetnost (aka Radikalni D.R.K.A.rkolizem), znanec prenekaterega slovenskega koncertnega odra. Prekmurski posebnež in kantavtor Dani Kavaš z našpičenimi socialno angažiranimi besedili in brezkompromisno kritiko sistema pljuva po neenakostih vseh sort, obenem pa nehote vstopa v polje na novo prebujenega in v svetovnih podzemnih muzičnih krogih vedno bolj prisotnega prvo in edinoosebnega glasbenega izraza.Njihov urnik pa je sledeč:

26. 9.
MKNŽ Ilirska Bistrica:
Samo Boris & DJ d-EZ, Corkscrew

Akumulator Domžale:
Disdrug This Fuck, Manul

27. 9.
MKK Črnomelj:
Küpperbusch Jr., Dani Kavaš

3. 10.
C.M.A.K. Cerkno:
Küpperbusch Jr., Disdrug This Fuck

4.10.
MIKK Murska Sobota:
Samo Boris & DJ d-EZ, Corkscrew

Izbruh Kranj:
Manul

Pr' Gabrijelu Cerkno:
Dani Kavaš

10. 10. Hiša kulture Pivka:
Disdrug This Fuck, Manul

11. 10.
MKC Koper:
Samo Boris & DJ d-EZ, Corkscrew

Rdeča ostriga Škofja Loka:
Küpperbusch Jr., Dani Kavaš

17. 10.
Pekarna Maribor:
Samo Boris & DJ d-EZ, Corkscrew

18. 10.
MIKK Murska Sobota:
Disdrug This Fuck, Küpperbusch Jr.

MC Brežice v sodelovanju z DZMP Krško:
Manul, Dani Kavaš

24. 10.
MKNŽ Ilirska Bistrica:
Disdrug This Fuck, Manul

MC Tolmin:
Küpperbusch Jr., Dani Kavaš

25. 10.
Podlaga Sežana:
Samo Boris & DJ d-EZ, Corkscrew

31. 10.
MKC Koper:
Küpperbusch Jr., Manul

Unterhund Ormož:
Disdrug This Fuck, Corkscrew

MC Šmartno ob Paki v sodelovanju z MC Velenje:
Samo Boris & DJ d-EZ, Dani Kavaš

FINALE

7. 11.
Menza pri koritu, Metelkova mesto, Ljubljana

 - thumbnail