v rubriki dogodki:
.. / / / 31.05.2011 14:58

Arrested Development prihajajo v Kino Šiška

Legende ameriškega hip-hopa 90-ih, prepojenega s soulom, funkom in inteligentnimi, socialno angažiranimi teksti. Speech in njegova ekipa, v polni – osemčlanski koncertni zasedbi, oborožena s hiti naše in vaše mladosti kot sta Tennessee in People Everyday ter materialom z uspešnega zadnjega albuma Strong. Za DJ intro skrbi DJ ZEDS (RDYO).

Arrested Development je ameriška alternativna hip hop skupina, ki sta jo v začetku devetdesetih Speech in Headliner ustanovila kot pozitivno, afrocentrično alternativo tedaj popularnemu gangsta rapu.

Zasedba je leta 1993 prejela dva grammyja, in sicer za najboljšega novega glasbenika in najboljšo rap izvedbo med dueti in skupinami, poleg tega pa jih je revija Rolling Stone imenovala bend leta. Na kritiški lestvici Pazz and Jop v okviru revije Village Voice pa se je njihov album »3 Years, 5 Months & 2 Days in the Life Of...« leta 1992 uvrstil na prvo mesto.

Nekaj mesecev pozneje je k zasedbi pristopil filmski režiser Spike Lee s povabilom, naj napišejo pesem za biografski film o Malcolmu X, ki ga je načrtoval. Posneli so komad »Revolution,« ki je bil vključen na soundtrack s sicer prevladujočim pridihom oldiejev, pojavi pa se tudi na drugi polovici zaključne špice filma. Pesem je zaradi povezav s filmom pridobila na priljubljenosti, njena tematika pa je veljala za ostrejšo kot drugi materiali zasedbe Arrested Development v tistem času.

Njihov naslednji album »Zingalamaduni« iz leta 1994 so nekateri kritiki zelo dobro sprejeli, drugi pa so ga raztrgali, poleg tega se je slabo prodajal. Ko se je skupina leta 1996 razšla zaradi »ustvarjalnih razlik«, je Speech izdal tudi samostojen album, ki se je v Združenih državah prodajal slabo, bolje pa na Japonskem. Zasedba se je (brez Headlinerja & Earla Tareeja) leta 2000 ponovno združila, od tedaj pa nastopa in izdaja albume pod okriljem Speecheve založbe Vagabond Productions and Speech Music. Arrested Development se sicer v Združenih državah še vedno trudijo, da bi ponovno pridobili svoje občinstvo, na Japonskem pa so konstantno uspešni.

Zasedba je 9. decembra 2009 izdala svoj deveti album STRONG pod okriljem založbe Vagabond Records and Tapes in z licenco japonske glasbene založbe Cutting Edge. Single »The World Is Changing« se je na japonskih lestvicah uvrščal med deset najboljših. Speech je v intervjuju za spletno stran Songfacts pojasnil, da pesem »Greener« govori o problemu podnebnih sprememb z vidika afroameriške skupnosti.

Zasedba A.D. spoštuje ženske, se zavzema za družino, duhovnost in odgovornost moških. Njihova glasba naslavlja zavedanje, zemljo, afriško samoodločbo in ljubezen. Njihovih nastopov v živo, ki jih sami imenujejo slavljenja, ne smete zamuditi, ker veljajo za najboljše v glasbeni industriji. Bili so prvi afroameriški umetniki, ki so prispevali donacije Nelsonu Mandeli in stranki ANC, s čimer so Južnoafričanom pomagali na poti k svobodi. Poleg tega so UNICEF-u donirali 20.000 ameriških dolarjev za pomoč ženskam v Kongu, po vsem svetu pomagajo organizacijam za brezdomce, revni mestni mladini, ženskim zaporom, skupinam, ki se borijo proti trgovini z belim blagom, šolam in univerzam.

Arrested Development ustvarjajo pomenljivo glasbo, ki temelji na zgodovini in tradiciji, vendar kaže pot naprej v prihodnost.

-- za Kino Šiška

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Arrested Development / foto: Bob Butler - TwinKittens - thumbnail

Arrested Development / foto: Bob Butler - TwinKittens