v rubriki dogodki:
.. / / / 13.04.2003

Asian Dub Foundation v Križankah

Ravno, ko človek misli, da iz letošnje sezone ne bo nič, se kar v enem tednu napovejo trije novi dogodki. Poleg že omenjenih QOTSA, še Asian Dub Foundation, ki bodo 12. maja 2003 ob pomoči Elvis Jackson nastopili v ljubljanskih Križankah. Le tri dni za ADF-ji boste na svoj račun prišli še ljubitelji drum'n'bassa - v K4 namreč pride legenda Roni Size, a o tem kdaj drugič

Končno in ob pravem času - Asian Dub Foundation na prvem poštenem špilu v Sloveniji, 12.5.2003 v ljubljanskih Križankah! Znanci s koncerta Rage Against the Machine, Rock Otočca 2001 in nazadnje z dveh razprodanih in hudo vročih klubskih gužvank v K4 pred letom in pol z dveh, tokrat na velikem odru in v krasnem ambientu Križank s 'headlinersko' predstavo vrhunskega komplota multikulturne godbe in pravosmerne družbeno ozaveščene zabave.

Program bo temeljil na predstavitvi pravkar izdane plošče "Enemy of Enemy" (2003, Dallas), ki v znani maniri ADF predeluje aktualno politično realnost in ustvarja svoje stališče v zvokih, melodijah, besedilih in podobah. Za domači doprinos k dogodku je zadolžena skupina Elvis Jackson, z dobrimi aduti za hudo zabavo - prav tako novo ploščo in na izvedomovinskih odrih preverjeno natrenirano koncertno atrakcijo.

ASIAN DUB FOUDATION

Asian Dub Foundation so MIDI bojevniki 21tega stoletja. Njihov prepoznaven zvok je kombinacija težkih 'ragga-jungle' ritmov, indo-dubovskih basovskih linij, s sitarjem navdihnjenih kitar in 'tradicionalnih' zvokov, preposlušanih s kolekcij plošč njihovih staršev, prestreljenih z drdrajočo ozaveščeno liriko.

Člani ADF so pripadniki kulturnih in socialnih manjšin v Veliki Britaniji, potomci azijskih priseljencev. Zgodba ADF se začenja l.1993 v londonski organizaciji Community Music, ko je vodja glasbenih delavnic in učitelj glasbenih tehologij, basist Dr. Das združil moči s svojim učencem, raperjem Deederjem Zamanom in DJ Pandit G-jem, borcem za človekove pravice in družbenim aktivistom. Kot "sound system" so skupaj nastopali na različnih proti-rasističnih prireditvah in koncertih.

Leto kasneje se jim je pridružil kitarist Chandrasonic, ekipa skupine ADF pa se je dokončno izoblikovala l. 1995 po prihodu Sun J-ja, mojstra 'žive' tehnologije in radikalnih gibanj. ADF so si mesto na glasbeni sceni začeli pridobivati predvsem s koncerti, kljub rednim izdajam materialov na ploščah Facts and Fictions (1995, Nation Records) in R.A.F.I. (1997, Virgin France). Sporočilnost njihovih pesmi pa je ustvarila zvesto fanovsko bazo predvsem iz vrst članov različnih proti rasističnih gibanj. Širši javnosti na otoku pa so postali poznani leta 1997 kot predskupina Primal Scream, s katerimi so združili moči tudi na singlu Free Satpal Ram.

Velika plošča Rafi's Revenge (1998, London Records) pa je doživela izjemen odziv strokovne javnosti in publike in prejela nominacijo za prestižno nagrado Mercury Prize. V tem času je ADF na otoški sceni zaslovela kot ena najbolj vznemirljivih koncertnih skupin, s tem albumom jih je spoznalo širše občinstvo izven meja VB.

Leto 1998 so večinoma preživeli na turnejah, ki so privabljale kulturno zelo raznoliko občinstvo. Nova koncertna atrakcija je bila gost številnih največjih festivalov v VB in Evropi, na japonskem Fuji Rock festivalu, zelo uspešno pa so prekrižarili tudi ZDA kot predskupina Beastie Boys. Decembra 1998 je priznanje ADF zaradi razbijanja stereotipov o azijskih glasbenikih in inovativnih stališč podelila tudi BBC z nagrado z Asian Award for Music.

S pomočjo London Arts Board je skupina osnovala ADF Education (ADFED), organizacijo za promocijo in poučevanjem mladih o glasbi in glasbeni tehnologiji. ADFED kot neodvisna organizacija organizira različne glasbene delavnice v Londonu.

Leto 1999 je označila uspešna prva samostojna turneja po ZDA in Kanadi, večinoma razprodana, ki jih je pripeljala med najposlušane skupine na številnih neodvisnih in študentskih radijskih postajah.

Tretja velika plošča Community Music, izdana marca 2000, je njihovo zvočno sliko 'jungle panka' obogatila z uporabo pihal in različnih brenkal. Sledili so koncerti po Evropi, Singaporu, Avstraliji in Novi Zelandiji in jih utrdili v slovesu enega najbolj garaških live bandov. Na Francoski turneji so se jim pridružili bobnar Rocky Singh, MC-ja Aktarvata in Spex (prišla sta iz delavnic ADFED) ter Pitpal Rajputh, ki igra na dhol. Omenjeni glasbeniki so sedaj stalni člani live zasedbe banda. Konec leta pa jih je zapustil Deeder Zaman in se posvetil borbi za človekove pravice in sodelovanju v številnih proti rasističnih organizacijah.

Marca 2001 so skomponirali in v živo odigrali glasbo za film La Haine v sklopu prireditve "Only Connect" v Barbicanu in pokazali veliko glasbeno znanje, pogosto podrejeno politični sporočilnosti njihovega ustvarjanja. Aprila so pod okriljem British Council obiskali Brazilijo, kjer so se vsi člani skupine aktivno vključili v glasbene delavnice z mladimi glasbeniki, nastopali kot sound system ter koncentrirali z najbolj znanimi brazilskimi skupinami. Leto so zaokrožili s prvo večjo turnejo po vzhodni Evropi, s katere so se (tako kot iz Brazilije) vrnili navdušeni in polni navdiha za nadaljne ustvarjanje.

Po sklenitvi nove pogodbe z Labels/Virgin France maja 2002, so v pripravah nove plošče združili moči z producentom Adrianom Sherwoodom in njegovimi sodelavci. Delo v studiju je bilo kot ponavadi prekinjeno s koncerti in turnejami. Uspešen obisk Kube v režiji British Council in koncert v sodelovanju z kubanskimi glasbeniki je nedvomno vplival na globalno glasbeno in politično podobo banda.

Člani in ADF kot skupina na različne načine, z glasbo in aktivizmom sodelujejo z mnogimi političnimi, znanstvenimi, družbenimi in kulturnimi organizacijami in posamezniki.

Zadnji album Enemy of the Enemy je izšel februarja 2003 in je verjetno najbolj dodelan izdelek ADF. K raznolikosti glasbene podobe dodaja posebnost kooperacija s številni glasbeniki - Ed Obrien (Radiohead), Sinead Oconnor, Hindu vokalistka Sonia Mehta, Navigator,...Besedila in stališča pa še bolj brezkompromisno protestirajo proti političnim, kulturnim, družbenim monopolom in oblikam nasilja, ki ga proizvajajo.

Material s plošče bo skupina predstavila na turneji širom po svetu, v času, ko ADF ni več osamljen in nerazumljen klic, ampak v času , ko tudi na temelju njihovega preteklega dela čedalje več ljudi deli, spoštuje in razume njihov glasbeno idejni svet.

ELVIS JACKSON - biografija

Elvis Jackson so predskupina Asian Dub Foundation.

Najbolj vroča koncertna skupina ta hip pri nas so Elvis Jackson. To dokazujejo s serijo nastopov po slovenskih klubih in dvoranah. Trenutno predstavljajo tretji album Summer Edition, sicer pa so nastali iz različnih severno-primorskih punkrock bendov konec leta 1997. Posneli tri albume, naklada prvenca Move your feet it's one o'clock in Go Home and Practice je pošla, ravno tako ponatis prvega albuma.

Januarja 2003 je v samozaložbi izšel nov album Summer Edition, ki so ga posneli v Avstriji in Nemčiji s tujim producentom. Na aktualnem albumu se izkažejo kot dozoreli glasbeniki, ki znajo poleg kvalitetnega punk-rocka zaigrati tudi reggae in ska ter vplesti bolj metalske prijeme, za nameček pa je vse to začinjeno s svežimi idejami in kopico humorja.

Za Elvis Jackson je več koncertnih turnej in nekaj zelo domevnih festivalov, doslej so tako nastopali po Sloveniji, Hrvaški, Italiji, Švici, Nemčiji, Avstriji, Franciji, Portugalski, Španiji, Belgiji, Bosni in Hercegovini, Jugoslaviji in Češki, omeniti velja, da so na odru delali družbo priznanim skupinam Toasters, Looking Up, Burning Heads, Murphy's Law, Vice Squad, Subhumans, Edna's Goldfish, ADF, The Offspring, Citizen Fish in imeli švicarsko turnejo z Američani Goldfinger. Za kratkometražni mladinski film Jezni (TV SLO) so prispevali avtorsko glasbo, zabavljaško in domiselno plat skupine si velja privoščiti v videospotu za pesem Hawaiian club, uspešno so se predstavili tudi s spotom Market Sweets, na teve zaslonih pa se ravnokar predvaja prvi single z novega albuma Weakies.

Lansko leto so skupaj s svetovno priznanimi imeni ska glasbe pristali na odmevni kompilacija Global Ska 2. Elvis Jackson so lansko leto uspešno izvedli exYU turnejo, letos pa je za njimi naporna mesec in pol trajajoča Evropska klubska turneja. V Ljubljani so uspeli v dobrem mesecu dni razprodati dva kluba, kmalu se vnovič podajajo na nove klubske in festivalske turneje. Če ste iskali iskrive, poskočne in duhovite ter v živo prekaljene glasbenike, ste vse našteto našli v Elvis Jackson.

Več o dogodivščinah in napovedih Elvis Jackson na: www.elvisjackson.com.

Za nomad music in K4

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

ADF 12. maja v Krizankah - thumbnail

ADF 12. maja v Krizankah