v rubriki dogodki:
.. / / / 17.12.2003

Avdio in multimedia v Linuxu / zvočni performans

18, 19 in 20. december vsak dan od 14:30 - 18:00 se bo v Kiberpipi zgodila delavnica na temo Avdio in multimedia v Linuxu in Pure-Data, predavata Derek Holzer in Martin Pichlmair. 22. december ob 19:00 pa bo v Galerija Kapelica Zvočni performans Dereka Holzerja in Luke Prinčiča.

Za delavnico prosta prijava na opalab@kiberpipa.org priporočljiva)

Že res, da je danes prisotnih mnogo orodij za obdelavo zvoka, kreacijo multimedijskih vsebin in VJ namene, a vendar se zdi glasneje, da so redka orodja načrtovana in izdelana z odprto arhitekuro, ki dovoljuje umetnikom in kreativcem svobodno konfiguracijo le-teh. Še redkejša so tista orodja, ki so resnično prosta. Restrikcije in končne uporabniške licence (EULA - end user license agreement), ki so del vsakdana komercialnega 'lastniškega' programja, postajajo iz dneva v dan vse bolj omejujoče, medtem ko je znanje na področju novih medijev in njih ustvarjalcev izjemno razpršeno. Hkrati pa še stigma, da je odprto in prosto programje, kot na primer Linux, 'preveč kompleksno in težko razumljivo', da bi ga umetniki in kreativci uporabljali.

Delavnica ima tako za cilj predstaviti pregled umetniških možnosti z delom skozi model odprtega in prostega programja, in z operacijskim sistemom Linux. Praktično poigravanje, kot tudi resno raziskovanje, gre od osnov in namestitve Debian Linux in Debian Multimedia Distribution paketa, prek podrobnosti nastavljanja zvočnih kartic, ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) gonilnikov, JACK zvočnega strežnika, vse do Pure-Data - grafično objektno-usmerjenega programskega okolja za zvok in video. Ob tem bo tudi pregled drugih orodij za delo z zvokom pod Linuxom, kot na primer Ardour, večtrakovni obdelovalnik, in LADSPA, nekakšen ekvivalent VST vključkov. Zadnji dan bo delavnico prevzel Martin Pichlmair, umetnik in programer z Dunaja, ki bo podrobno predstavil poseben del Pure-Data paketa PDP, ki omogoča delo z videom in njegovo obdelavo v realnem času.

Derek Holzer je umetnik z izvorom v Ameriki in ozadjem v svobodnem radiu, net.radiu ter streaming-media tehnologijah, ki trenutno živi in deluje na Nizozemskem. Sodeloval je pri nekaterih od prvih net.radio eksperimentih na Madžarskem (Pararadio) in v Češki Republiki (Radio Jeleni) (V Sloveniji je to področjje veliko raziskovalo tudi takoimenovano Ministrstvo za Experiment, ki je v galeriji Kapelica v sklopu mednarodne mreže umetnikov izvedlo XLR - večdnevni streaming dogodek - Extended Live Radio). Derek Holzer je sodeloval tudi z Re-Lab, Latvijsko net.radio skupino, ki se v zadnjem času vedno bolj osredotoča na širše problematike 'akustičnih prostorov' in mreženih zvokovnih komunikacij.

Holzer je bil leta 2001 del Acoustic Space Lab projekta, kjer se je zbralo 30 umetnikov, zvočnih radio aktivistov in net.radio raziskovalcev, ki so v Latviji delali z 32 metersko zapuščeno vojaško anteno ter snemali zvoke komunikacijskih satelitov, planetov in ostalega atmosferskega okolja. V zadnjem času se osredotoča na vzorčenje tihih, redko zaznavnih zvokov v naravnem in urbanem okolju, na elektromagnetske resonance v vsakdanu in na uporabo svobodnega in odprtega programja kot na primer Linux in Pure-Data.

22. december, 19:00, Galerija Kapelica, vstop prost.
Zvočni performans, Derek Holzer, Luka Prinčič.

V skladu z Holzerjevim večletnim ukvarjanjem z radijem in radijskimi valovi kot medijem in samim izvorom zvoka, ki ob obdelavi in procesiranju dobi svojo (samo-)referenčnost, bo tudi tokratni perfomans uporabljal elektromagnetno valovanje kot eden bistvenih delov in hkrati kot orodje. En od pomebnejših kontekstov je tudi odprto programje za zvok, uporaba prav tistega znanja, ki omogoča svobodno konfiguracijo orodij v globinskem, včasih čisto tehničnem smislu. Pure Data samonarejeni 'patchi', nekakšni digitalni ekvivalenti množice kablovja, ki ga vidimo na slikah starih, prvih sintetizatorjev, kot na primer na teh s Karlheinz Stockhausnom.

Skupaj z Luko Prinčičem, ki je po Londonskem študiju glasbeno in zvokovno sedaj zopet bolj prisoten v Sloveniji, kjer in od koder dalje raziskuje preseke med hakerizmom, copyleft etiko, tehnologijo, svobodnimi digitalnimi mrežami in glasbo, bosta v živo izvedla zvočni performans, ki bo vključeval odprto programje za zvok ter radijsko-antensko strukturo.

Delavnico podpirajo Mestna Občina Ljubljana-Oddelek za Kulturo, Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije, Support&Trade d.o.o. ter PACT SYSTEMS.

RX:TX a division of Zavod Projekt Atol
OPALab je Open Audio Institute in deluje v sklopu Kiberpipe.

(c) YoLinux - thumbnail

(c) YoLinux