v rubriki dogodki:
.. / / / 28.10.2002

Brainscore v Cankarjevem domu

Breztelesna komunikacija, interaktivni performans v okolju virtualne realnosti Darija Kreuha in Davidea Grassija ali na kratko Brainscore si boste lahko ogledali od 15. do 21 novembra ob 19.30 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Avtorja: Darij Kreuh, Davide Grassi
Programiranje: Tadej Fius
Sistem sledenja očesa: Iztok Lapanja
Cankarjev dom, Štihova dvorana, 15., 16., 20. in 21. november 2002 ob 19.30

Projekt Brainscore je nastal v produkciji zavoda Forum Ljubljana in Cankarjevega doma, kjer je bil premierno predstavljen septembra 2000. Projekt je doživel izjemno dober odziv tako pri občinstvu (razprodane ponovitve) kot pri medijih, saj je bila predstava uvrščena v sam vrh umetniških dogodkov v otvoritveni sezoni 2000/2001.

V letu 2001 je Brainscore na povabilo NIFCA (Nordijski inštitut za sodobne umetnosti) s petimi ponovitvami izjemno uspešno gostoval v Lume Centru v Helsinkih. Letos je Brainscore nominiran za mednarodno International Media Art Award, ki jo podeljuje najpomembnejši evropski center za sodobne medije - nemški ZKM.

Oktobra je bil projekt predstavljen na ISEA 2002 (11th International Symposium on Electronic Art), ki je letos potekal v japonskem mestu Nagoya. Drugo leto pa bo Brainscore prikazan tudi v okviru mednarodnega projekta Future Cinema, ki bo potekal v ZKM (Center for Art and Media) in katerega kuratorja sta Jeffrey Shaw in Peter Weibel.

Brainscore se ukvarja z raziskovanjem komunikacijskih vzorcev in vmesnikov, ki omogočajo povezavo človeškega telesa z globalnim informacijskim in komunikacijskim prostorom. Je performans za dva operaterja, v katerem se uporablja breztelesna komunikacija kot izhodišče za ustvarjanje nadzorovanega komunikacijskega sistema, ki temelji na uporabi možganskih valov in premiku očesa za izvajanje osnovnih ukaznih postopkov pri definiranju novega digitalnega diskurza v virtualnem prostoru brez uporabe tradicionalnih in splošno uveljavljenih načinov sporazumevanja (opuščeni so vsi družbeno priznani in konvencionalni komunikacijski kodi - govor, telesna mimika itd.).

V breztelesni komunikaciji se lahko preizkusite na brezplačnih delavnicah, ki bodo v Štihovi dvorani od 18. in 19.november od 16.00 do 20.00.

Spletna stran: www. brainscore.org

Projekt so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, MOL - Oddelek za kulturo, LRSS - Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

Brainscore - thumbnail

Brainscore