v rubriki dogodki:
.. / / / 21.04.2004

Brianovo življenje v Šentjakobskem gledališču

Odštekana komedija po filmu Life of Brian legendarnih angleških komikov Monty Python bo premiero na odrskih deskah doživela 24. aprila 2004 ob 19.30 v Šentjakobskem gledališču.

Premiera: 24. april 2004 ob 19.30
Ponovitve: 3.5, 5.5. in 7.5.in 29.5. ob 19.30 ter 6.5.ob 17.00

Režija: Grega Čušin
Scenografija in kostumografija: Martina Lesar Kikl
Glasba: Uroš Rakovec
Igrajo: Srečko Kermavner, Bojan Vister, Saša Klančnik, Samo Ravnikar, Boris Car, Dani Šmon, Luka Cimprič, Mario Dragojevič, Jernej Čampelj, Jaša Koceli, Božo Okorn, Zoran Močnik, Anže Zevnik in Melita Kontrec

BRIANOVO ŽIVLJENJE
Brianovo življenje je plod znane in vedno izvirne satirično-humoristične skupine Monty Python. Njihov neposredni in inteligentni humor je tako večen, da imajo njihovi trije glavni filmi še 25 let po nastanku privržence po vsem svetu, celo med najmlajšimi.

V osnovi je Brianovo življenje postavljeno v Judejo, 33 let p. n. št. Življenje Briana Cohena, ki se je rodil na božični večer v neposredni bližini vsem znanih jasli , že ob rojstvu doživljenjsko zaznamuje obisk Treh Modrih z Vzhoda, ki po pomoti zaidejo v napačne jasli. S svojim navidez sivim življenjem ob strogi mami Brian nehote zasenči življenje velikana iz Nazareta. Pri tridesetih letih naredi odločilen korak. Pridruži se aktivistični skupini, ki sicer ne počne ničesar, je pa trdno prepričana, da skrajno sovraži Rimljane. Po neverjetnih in drznih uspehih si Brian kar naenkrat in ne da bi si to sploh želel pridobi trumo privržencev, ki je po spletu nerodnih naključij prepričana, da je Brian Mesija. Po vrsti komično prikazanih svetopisemskih situacij, v katere se namesto Jezusa zaplete Brian, seveda sledi konec. Isto komičen, isto svetopisemski in z isto zamenjavo. Brianovo življenje, ki presega meje klasične komedije, kritizira sodobno družbo in se pri tem bogokletnosti zelo spretno izogiba.

O REŽISERJU
Gregor Čušin se je rodil 11.1.1970 na Jesenicah. Živi na Koroški Beli. Po diplomi na ljubljanski AGRFT se je zaposlil v Mestnem gledališču Ljubljana in zaigral med drugim kot Moritz v Pomladnem prebujenju, kot Burton v Zažgi, kot učitelj Šviligoj v Pohujšanju v dolini Šentflorjanski, kot pijanec v Burkaškem misteriju in kot deseti raček v Desetem račku.

Po letu 1998 je bil dve sezoni zaposlen v Prešernovem gledališču v Kranju (od tam se ga spomnimo kot Valerija iz Skopuha, kot Monkofa iz Županove Micke in kot Lajoša v Vlaku čez jezero), z letom 2001 pa je spet postal igralec Mestnega gledališča, kjer ga v zadnjem času poznamo predvsem kot Norca v Kar hočete, Kripla Billya v Kriplu iz Inishmana, natakarja v Praznovanju in Jaka v Svetnikih. S Hagado je osvojil prvo mesto na slovenskem festivalu monodrame na Ptuju.

Zaigral je tudi v številnih slovenskih filmih: Expres expres, Oda Prešernu, Ruševine in drugih. Sodeloval je s Špas teatrom, Caffe teatrom in Slovenskim komornim gledališčem.

V zadnjem času tudi režira.Začel je v Katoliškem gledališču v Ljubljani (Mesto Arbela, Sem, ki sem, In so šle) , v Šentjakobskem gledališču je na oder postavil predstavo za otroke in mladino V osemdesetih dneh okoli sveta. V letošnji sezoni je v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral predstavo Harry in Sam se pogovarjata. V predstavi je oblikoval tudi lik Harrya.

Za Šentjakobsko gledališče

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

Brianovo zivljenje - thumbnail

Brianovo zivljenje