v rubriki dogodki:
.. / / / 13.12.2001

CD: Roseanna Vitro

V Galussovi dvorani Cankarjevega doma bo Cankarjev dom v ponedeljek, 17. decembra, ob 19.30 uri gostili izjemno newjorško jazzovsko vokalistko Roseanno Vitro. Spremljal jo bo Simfonični orkester Mariborske filharmonije pod taktirko avstrijskega dirigenta, komponista in aranžerja Eda Neumeistra.

Ob Roseanni se bosta predstavila tudi njena stalna glasbena sodelavca iz ZDA - pianist Allen Farnham in bobnar Adrian D'Souza, člana tria, s katerim redno nastopa in snema, kot tretjega člana tria pa je Roseanna povabila k sodelovanju priznanega slovenskega basista Aleša Avblja.

Roseanna Vitro je ime, ki širšemu krogu slovenskih ljubiteljev glasbe morda ni najbolj znano. Gotovo pa je z velikimi črkami zapisano pri vseh, ki znajo pokukati za pisano zaveso široke popularnosti ter prisegajo na kakovost in ne razvpitost.

"Insiderski adut" newyorške jazzovske scene, Roseanna Vitro je namreč vselej negovala zgolj kakovost in ni nikoli pristajala na bleščavo medijske razvpitosti. Tudi zato si štejemo v čast, da je pevka, ki je na svojih (doslej osmih) zgoščenkah - snema za prestižno založbo Telarc - sodelovala z velikani jazza, kot so Fred Hersch, Eddie Gomez, Christian Mcbride, Elvin Jones, Lionel Hampton in David "Fathead" Newman, sprejela vabilo, da nastopi z mariborskim orkestrom.

Še večjo težo njenemu pristanku daje podatek, da posebej za ta koncert pod peresi nekaterih najvidnejših skladateljev in aranžerjev v New Yorku ta čas nastajajo simfonični aranžmaji nekaterih pevkinih najuspešnejših skladb. Te bo ob jazzovskih in latino standardih C. Porterja, G. Gershwina, D. Ellingtona, Miltona Nascimenta, Ivana Linsa in Johnnyja Mandela predstavila tudi na koncertu v Ljubljani. Program bo tako zadovoljil tudi najzahtevnejše ljubitelje simfoničnega jazza.

Rojena je bila v Texasu. Najprej je študirala v Hustonu (pri tenoristu Arnettu Corbu), nato v New Yorku (Manhattan School of Music) - klasično vokalno tehniko (Gabore Carelli) in jazzovsko vokalno tehniko (Ane Marie Moss, Barbara Maier). Hkrati je študirala klavir pri Davidu Leonhartu in Barbari LuBando. Od leta 1978 živi in dela v New Yorku.

Vodi oddelek za jazzovski vokal na Univerzi v New Jerseyju (New Jersey City Univerity), ob tem predava in poučuje (mojstrski tečaji) tudi na New Jersey Performing Arts Centre, Montclair State University, North Texas State University, Univ. of Miami in Univ. of Cincinati.

Nastopa na najprestižnejših jazzovskih odrih New Yorka in ostalih centrih jazza v Združenih državah (Town Hall, Birdland, The Blue Note, Fat Tuesday's, The Kennedy Center) ter festivalih, kot so: IAJE in Jazz Time Convention, Women in Jazz Festival, Newark Jazz Festival, Charles Earland's Jazz Cruise, Dallas Museum of Art Festival, Caravan of Dreams, Santa Barbara Jazz Festival, Houston Jazz Fest.

Cene vstopnic bodo: 4.500, 3.800, 3.000, 2.200 SIT

Za CD

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.