v rubriki dogodki:
.. / / / 15.12.2004

Četrtek na letošnji Animateki

Mednarodni festival animacij Animateka, Re-drawing Europe 2004, je danes, v četrtek, 16. decembra, prispel na polovico. Vsak dan si lahko ob 12.30 v Kinodvoru ogledate pogovore z na festivalu prisotnimi avtorji, s katerimi se bo pogovarjal programski direktor festivala Igor Prassel. Poleg tega je v tekmovalnem sporedu prišlo do določenih sprememb, ki jih navajamo na dnu strani.

PROGRAM za četrtek:
11.10 tekmovalni spored II (ponovitev)
16.10 Žirija se predstavlja: Luca Raffaelli predstavlja mednarodni festival animiranega filma I Castelli Animati
20.10 tekmovalni spored III
22.10 The Residents: Commercial DVD

16.10 - Tretji član žirije je Luca Raffaelli, umetniški direktor mednarodnega festivala animiranega filma I Castelli Animati v Genzanu ter Romics - festivala stripov in animacije v Rimu.

V prvi ediciji Animateke bo predstavil 8 filmov s festivala I Castelli Animati. Gre za festival, ki se je v pičlih sedmih letih prelevil v najpomembnejši in največji festival te zvrsti v Italiji. Postal je eden izmed sedmih evropskih festivalov, ki tvorijo podlago pri podeljevanju nagrad Cartoon d'Or, evropskih oskarjev za animirani film, in načrtovanju nove produkcije.

Med ostalimi festivali izstopa zaradi izvirne formule, ki združuje vse oblike animacije na enem mestu, od televizijskih serij, celovečernih filmov, CD-romov in reklamnih oglasov pa do izbora najboljšega italijanskega in tujega kratkega filma, predpremiernih predstav, okroglih miz, pogovorov s filmskimi ustvarjalci in predstav v živo.

Na devetem festivalu I Castelli Animati, ki je potekal od 1. do 5.decembra, je bil prvič predstavljen animirani film Superkamelo P.O.P. (kratica stoji za Pace of Peace - Korak miru), ki je nastal v koprodukciji festivala in Mesta Rim. Glavno sporočilo filma je sprememba zgodbe vojne in nasilja v zgodbo o miru. Scenarij za lik superherojske kamele je skupaj ustvarila skupina šestnajstih izraelskih in palestinskih študentov, prvih iz Ranane v Izraleu in drugih iz Kalkilije na palestinskih ozemljih, vseh starih od 16 do 18 let.

20.10 - V tretjem tekmovalnem sporedu bo predstavljenih 13 animiranih filmov.

22.10 - Glasbena skupina The Residents je eden najbolj zanimivih fenomenov širokega in raznolikega sveta popularne glasbe, saj so znotraj te ustvarili svoj lasten svet, kar je junaško dejanje, ki so ga na začetku - nič nenavadnega - cenili le poznavalci.

Leta 1980 so The Residents izdali Commercial Album, ki je verjetno zadnja od "klasičnih" izdaj te skupine. Na njem je 40 enominutnih komadov z glasbenimi gosti od avantgardnih glasbenih legend, kot sta Chris Cutler in Fred Frith, do nekaterih glasbenikov iz nastajajoče scene novega vala, kot sta Andy Partridge in Lene Lovich.

V počastitev 25. obletnice izida albuma, pa založba Mute ponovno izdaja Commercial Album CD v posebni vezani knjigi z besedili in posnetki skupaj z izjemnim DVD-jem, ki projekt dopolnjuje z neverjetno zbirko 56 enominutnih filmov na podlagi 40 originalnih komadov iz albuma.

Skupina je za ta projekt izbrala 42 odličnih vizualnih umetnikov, ki uporabljajo različne načine pripovedovanja, od animacije, igranega filma, lutk, risanja, fotografije in kiparstva. V omejenem številu je možno v festivalskem butiku kupiti omenjeni DVD in vinilne plošče Commercial Albuma.

DRUŽENJE:
Po zadnji projekciji Residents Night v Menzi pri koritu na Metelkovi!

Spremembe programa

Kot rečeno, je prišlo do sprememb programa. Selitve filmov med tekmovalnimi sekcijami so navedene spodaj (tekmovalna programa II in III bosta prikazana v četrtek, 16.12., tekmovalna programa III in IV v petek, 17. 12., tekmovalni program IV pa tudi v soboto 18.12.):

IZ TEKMOVALNI II V TEKMOVALNI III
Metahead, Branko Farac, Hrvaška, 2003, 35mm, 4'
Složeni predosječaj, Duško Gačić, Hrvaška, 2004, 35mm, 8'

IZ TEKMOVALNI III V TEKMOVALNI II
O nomos tis varitatas (Zakon težnosti), Spiros Rasidakis, Grčija, 2002, 35mm, 8'45"
Fabula, Berin Tuzlić, BiH, 2004, Beta SP, 3'44"

IZ TEKMOVALNI II V TEKMOVALNI IV
Flaschko "Der Mann in der Heizdecke" (Flaschko "Človek iz električne oddeje"), Nicolas Mahler, Avstrija, 2002, 35mm, 10'
Skurk, Jakub Krompolc, Češka Republika, 2003, Beta SP, 4'40"
Vigyázat Absztract!, Tamás Patrovits, Madžarska, 2003, Betacam SP, 3'50"

IZ TEKMOVALNI IV V TEKMOVALNI II
Fast Film, Virgil Widrich, Avstrija/Luxemburg, 2003, 35mm, 14'
Ave, Raphael Gshwind, Švica, 2003, 35mm, 3'
Život je kao san (Življenje kakor sanje), Jadranko Lopatić, Hrvaška, 2002, Beta SP, 2'

Več podrobnosti o filmih in Animateki na njeni spletni strani.

Za Animateko

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Zakon gravitacije (Spiros Rasidakis) - thumbnail

Zakon gravitacije (Spiros Rasidakis)