v rubriki dogodki:
.. / / / 18.02.2003

Cocknoose v MKNŽ

V petek 28. 2. se v ilirskobistriškem klubu MKNŽ zglasijo Cocknoose. Že dobrih deset let je minilo odkar so štrije glasbeni desperadosi iz Lawrenca v Kanzasu, naveličani zgolj tarnanja nad obstoječo glasbeno sceno odločili sestaviti bend, ki bo žgal punk rock kot se šika. Jezno in glasno kot je treba, kot kakšni Mötörhead, AC/DC ali Misfits.

Fantje so zadevo vzeli resno in v nekaj mesecih so imeli dovolj materiala za svojo prvo malo ploščo Greatest Band of the 21th Century, kmalu za tem pa še eno, Pain From the Prairie.. Plošči sta imeli vznemirljiv odziv v lokalnih okvirih, tako da je sledilo kup nastopov v bližnji in daljnji okolici, na katerih so se Cocknoose proslavili z izjemnim kravalom in kažinom na in pred odrom ter šokantnim "kao voodoo" scenskim nastopom. Nekam v to obdobje sodi tudi nastanek združbe Confederacy of Scum, ki naj bi združevala bende z enim samim ciljem - ustvarjanje in širjenje pravega in hrupnega rock'n'rolla. Združba, ki sta jo ustanovila basist Coocknoose Widowmaker in njihov tedanji manager Colonel Vas Deffrens zajema naslednje hude, hude bende: Antiseen, Cocknoose, Rancid Vat, Hellstomper, Limecell, The Tunnel Rats, Hammerlock, Before I Hang in Conquerer Worm. Confederacy of Scum je ekskluzivna in zaključena druščina, vanjo se lahko včlanijo le tisti, ki so vanjo posebej povabljeni.

Leta 1994 so Cocknoose dočakali svojo prvo veliko ploščo Badmen, Butchers in Bleeders, s katero se je norija samo še stopnjevala. Ena izmed anekdot, ki kroži o tistih dobrih starih časih, govori o tem, da je znamenitim krjavlom Antiseen po veličastnem nastopu Cocknoose povsem pošel pogum, da bi podivjanemu občinstvu, po taki noriji uprizorili svoje (prav tako ničkaj lahkotno) videnje pravega punk rock udara. Celo sloviti punkerji Dwarves so ob neki priložnosti izjavili, da jim je edino na skupnem nastopu z Cocknoose malo stisnilo med nogami, češ da takšne norije pa še ne.

Do konca tisočletja so Cocknoose iztisnili še dve mali plošči Invader # 1 Mist Die in All Jacked Up, v začetku leta 2000 pa je svetlobo dneva ugledala njihova druga velika plošča White Trash Messiahs. Na plošči nažgejo dvanajstih hrupnih in besnih komadov, vključno s klasiko Johnnyja Casha Folsom Prison Blues. "Tej kosmati, jezni in tetovirani bandi je kaj malo mar za prefinjenost in umetnost..." in "To je zelo glasna plošča?" so pisali kritki. Vsemu temu navkljub pa Cocknoose nikoli niso bili deležni priznanja, ki si ga zaslužijo kot eden izmed zadnjih ameriških pravih punk rock bendov. Zato pa sta bila v letu 2002 narejena dva koraka v tej smeri, založba TKO je ponovno izdala njihov prvi album Badmen, Butchers in Bleeders, nemška založba Middle Class Pig Records pa še njihov drugi album White Trash Messiahs.

Napovedujemo se:

Petek, 21.02.2003: Vialka (Francija, Kanada)
http://www.vialka.com/

Nedelja, 23.02.2003: Removal (Kanada)
http://www.removeallmusic.com/

Nedelja, 16.03.2003: Three Second Kiss (Italija)
http://www.threesecondkiss.com/

Sobota, 03.05.2003: Fleshies (ZDA)
http://www.fleshies.net/

 - thumbnail