v rubriki dogodki:
.. / / / 29.03.2011 14:08

Tehniški muzej Slovenije praznuje 60. obletnico

V nedeljo, 3. 4. 2011, vas Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki vabi, da skupaj z njim obeležite 60. obletnico ustanovitve. Brezplačno si boste lahko ogledali več kot 6000 m2 razstavnih površin, kjer so na ogled stalne zbirke ter občasne razstave s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila in tiskarstva elektrotehnike!

Med 14. in 18. uro vam bomo sodelavci muzeja na razpolago za vaša vprašanja, razkazali vam bomo naše zbirke ter predstavili delo v muzeju, ki poteka skrito pred očmi obiskovalcev.

Preko delavnic in predstavitvenih materialov vam bomo med 14. in 18. uro predstavili naše pedagoške programe. Restavratorske delavnice, ki so po navadi zaprte za obiskovalce, bodo ob tej priložnosti od 14. do 17. ure na ogled širši javnosti.

Ob 14. in 15. uri se nam pridružite na vodstvu po muzeju, ki bo prilagojeno otrokom in družinam. Če pa si želite klasičnega ogleda izbranih muzejskih zbirk, se nam pridružite ob 14. in ob 16.30. Ob 15. uri vam bomo predstavili prenovo domače spletno stran ter ob 17. uri našo dokumentacijo bazo, v katero vpisujemo vse muzejske predmete ter prireditve in ostale aktivnosti. Ob 16. uri vam bo direktor muzeja dr. Orest Jarh prikazal delovanja Vegovega škripčevja.

Na ta dan bo na ogled tudi potujoča razstava Predstavitev načrta celostne vsebinske in programske prenove gradu z vzpostavitvijo Valvasorjevega središča na Bogenšperku in gostujoča razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem, Slovenska pot kulture železa.

Ob 18. uri pa smo za vas pripravili presenečenje. Pridite in z nami upihnite 60 svečk!

Več informacij o vseh dogodkih lahko najdete na njihovi spletni strani www.tms.si!

Vabimo, vas da na ta dan obiščete tudi Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Med 13. in 15. uro bodo otroci izdelovali poštne kape, ob 15. uri pa si bomo pod vodstvom ogledali muzejske zbirke.

Vstop v Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki in Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu bo na ta dan prost.

Kratka predstavitev Tehniškega muzeja Slovenije

Tehniški muzej Slovenije (TMS) je osrednji slovenski muzejski zavod za področje tehniške kulturne dediščine. Ustanovljen je bil leta 1951 na predlog prof. ing. Cirila Rekarja z namenom, da evidentira, dokumentira, zbira, ureja, hrani in zavaruje tehniško kulturno dediščino, tehniške premične spomenike in znamenitosti na področju Slovenije.

Uredba o ustanovitvi Tehniškega muzeja Slovenije je bila objavljena v Uradnem listu LRS, št. 14 z dne 3. 4. 1951, v Uradnem listu LRS, št. 34 z dne 16. 10. 1951 pa še pravilnik o ustroju in poslovanju.

Za prvega ravnatelja je bil imenovan profesor Franjo Baš (1952–63), sledili so mu Marjan Vidmar (1963–94), mag. Vladimir Vilman (1994–98), sedaj vodi muzej dr. Orest Jarh. TMS je dobil ob ustanovitvi prve uradne prostore v Kazini na današnjem Kongresnem trgu 1, od leta 1954 pa je uprava na Parmovi 33 v Ljubljani. Največ težav so imeli s pridobivanjem ustreznih depojskih in razstavnih prostorov.

V začetku so našli rešitev v formiranju in ustanavljanju tehniških zbirk na področju Slovenije, ki so se z leti večinoma osamosvojile (kovaški muzej v Kropi, delavski muzej na Ravnah, mestni muzej v Idriji, tekstilni muzej v Kranju, steklarska zbirka v Hrastniku, železarski muzej na Jesenicah, premogovniški muzej v Velenju).

Leta 1952 se je TMS priključil Gozdarski, lesni in lovski muzej (formalno šele leta 1955), ki je od leta 1947 deloval v okviru Gozdarskega inštituta Slovenije in je imel svoje prostore v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki. Prve muzejske zbirke TMS (urejanje in gojenje gozdov, izkoriščanje gozdov, žagarstvo in lesna obrt ter lovstvo) so bile odprte za javnost oktobra 1953 v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki, prvi strokovni nameščenec gozdarskega, lesnega in lovskega oddelka pa je bil Mirko Šušteršič.

Danes so na več kot 6000 m2 razstavnih površin na ogled stalne zbirke ter občasne razstave s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila in tiskarstva elektrotehnike.

TMS ima posamezne muzejske zbirke tudi drugod po Sloveniji: Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, geodetsko in Valvasorjevo grafično zbirko na gradu Bogenšperk pri Litiji, ogledi depo v Soteski pri Dolenjskih Toplicah, Usnjarno Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici in Pantzovo gravitacijsko žičnico v Soteski med Bledom in Bohinjem.

-- za Tehniški muzej Slovenije

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Tehniški muzej Slovenije  v Bistri praznuje 60. obletnico - thumbnail

Tehniški muzej Slovenije v Bistri praznuje 60. obletnico