v rubriki dogodki:
.. / / / 15.10.2003

Cornflames, Stig Roar Husby in Amber Smith na Metelkovi

V četrtek, 16.10., se v Gala Hali na Metelkovi poleg madžarskih alter pop zasedb Stig Roar Husby in Amber Smith, v okviru svoje evropske turneje mudijo tudi sloviti belgijci Cornflames.

Ko so Cornflames leta 2000 izdali prvenec ?...tonight, soon or forever?, so se mediji in organizatorji koncertov takoj zaljubili v njihov talentiran emorock/popnoise ?outfit ?. Njihov izkušen zvok, ki izhaja iz drvečih kitar in energičnih refrenov, v kombinaciji z izjemnimi besedili, je impresioniral množice poznavalcev v Belgiji in izven. Rezultat tega so nastopi skupine na pomembnejših festivalih, kot so: Pukkelpop, Rock Herk, Ieper Fest, Funtime Festival in drugje. Poleg festivalov so obdelali večino klubov v Belgiji, Franciji, Nizozemski in odre delili tudi s Karate, Elliott, International Noise Conspiracy, Red Animal War, Get Up Kids, Pop Unknown, Jimmy Eat World.

Konec prejšnjega leta je skupina prekinila konstantno koncertiranje in se posvetila snemanju novega albuma, s katerim se sedaj predstavljajo na prvi daljši evropski turneji. Novi album - ?The farewell drive? ? se je izkazal kot izjemno impresivna kolekcija odličnih emocionalnih skladb s poslušljivimi refreni in melodijami, ki jih boste prepevali že po prvem slišanju. Dva glavna vokala sta v letih nastajanja postala prepoznaven znak skupine. Z novim albumom bo skupina definitivno še povečala krog poslušalcev, ki prisegajo na intimna besedila in tipične melanholične občutke.

Bend je od pričetka koncertiranja napolnil mnogo klubov v Evropi. Ne zamudite jih v vaši soseski!

Začetki budimpeštanske skupine Amber Smith se pišejo v letu 2000. Enigmatični Imre Poniklo, pevec, kitarist in avtor pesmi je tedaj igral v eksperimentalni indie zasedbi Fanzine, v lokalnem undergroundu znani po ekstravagantnih živih nastopih. Glasbeno srečo se je odločil iskati v Berlinu in v ta namen s spremljevalnimi glasbeniki posnel nekaj pesmi v angleščini. Te so se znašle na prvi plošči Amber Smith, EPju 'Above The Clouds', ki je v Nemčiji doživela nepričakovane pohvale kritikov in dober odziv publike. Opogumljen z uspehom se je Poniklo vrnil na Madžarsko in posnel album, v angleščino preveden kot 'There's No Need For Us'. Skupina je požela navdušenje, vrstili so se koncerti, turneje, nastopi na TV in tisku, nagrada na izboru obetavnih skupin pa jim je omogočila snemanje EPja 'Pozitiv'. Plošča je izšla spomladi 2001, in kmalu zatem so za nemško založbo Firestation Tower Records izdali še en EP, 'There Is No Way', pospremljen z uspešnimi koncerti v Berlinu.
Jeseni istega leta se je Poniklo preselil v London, da bi ob nekaj akustičnih nastopih in 'polnjenjem baterij' premislil o nadaljnji poti Amber Smith. Ustvarjalni navdih je našel na Irskem, kjer je v začetku leta 2002 nastala večina novih pesmi.
Po vrnitvi v Budimpešto je skupina v prenovljeni zasedbi čez poletje posnela enajst novih pesmi. Na albumu 'My Little Servant' so, ponovno za založbo Firestation, izšle marca letos. Amber Smith so nato igrali na številnih nastopih po Nemčiji, Avstriji, Češki in Franciji, čez poletje bodo gostje na nekaj festivalih, jeseni jih že čaka nova nemška turneja in nekaj dni kasneje se bomo z njimi srečali tudi pri nas.

Stig Roar Husby so druga skupina bobnarja Amber Smitha, Američana, ki mu delajo družbo še Škot, Šved in Norvežan. Doslej so izdali en EP in pravkar pripravljajo novega. Glasba je enako zabavna, še za odtenek bolj živahna in udarnejša. Dvojno veselje za isto ceno!

 - thumbnail