v rubriki dogodki:
.. / / / 30.01.2004

D master of d'n'b, J MAJIK, v K4

Natanko 30.1.2004, ob 22:00 bo v, že vsem dobro znani, K4 gostoval po svetu dobro znan digitalni junglist, J Majik, družbo pa mu bodo delali Illegalci. Pa se malce biografije za pokušino, izpod pisala dr. Uma

V svetu glasbe so tovrstne sanjske zgodbe resnično možne: fantič pri 12. letih postane zaprisežen acid-houser, prične delati v trgovini s ploščami in ima pri 14. letih svoj prvi klubski set, kmalu zatem pa mu v klubu Paradiso zaupajo segrevanje množic pred velikimi DJ zvezdami. Življenjska zgodba Jamieja Spratlinga iz Northwooda v Londonu, letnika 1977, se je tukaj prevesila v kariero, saj je sočasno z vrtenjem glasbe pričel tudi z njeno produkcijo.

Jamie je producentsko kariero pričel 1992. leta kot DJ Dextrous. Prvotni zvoki iz temačne sfere drum and bassa, slišno drugačni od takratnih trendov, so takoj zbudili zanimanje založb, najhitrejša pa je bila Lemon D.-jeva založba Planet Earth, ki se danes ponaša s klasiko Six Million Ways To Die. Jamie jo je sproduciral pri 14. letih! Druga bobenbasovska legenda Goldie, je bil navdušen nad njegovim neizdanim komadom Your Sound, ki je naposled izšel na Goldiejevi založbi Metalheadz. B-stran singla je nosila naslov Needlepoint Majik in je izvor za Jamiejevo novo ime - J-Majik.

Legenda pravi, da so mu kariero dobesedno postavili bogovi drum and bassa ? Doc Scott naj bi mu pomagal postaviti domači studio, Dillinja in Lemon D pa sta bila njegova inženirja, ko je imel Jamie 15 let. V istem letu, 1994, ko se je mladič prebil na Metalheadz, je že sam ustanovil tudi svojo založbo Infrared Records, na kateri je želel izdajati svoj malce bolj eksperimentalno naravnan material. Skozi leta so na Infrared posnetke izdali Goldie, John B., Peshay, Total Science, Accidental Heroes, Futurebound, Wickerman alias Cookie Monster, Lemon D., Dego iz 4 Hero ter s tem utrdili status ene nosilnih založb drum and bass glasbe, ki jo je J-Majik z leti izdatno sooblikoval. Z leti so klasike kot Arabian Nights poskrbele za njegov sloves po svetu.

Dolgo čakani prvi album Slow Motion je izdal na svoji založbi Infrared sredi leta 1997, zatem pa je sodeloval z Everything but the girl. Komad Blame, plod njihovega srečanja, je pozneje izšel tako na albumu mainstream skupine, kot tudi na Infrared. Ob številnih glasbenikih, ki so vplivali nanj, pa je razred zase ameriška house diva Kathy Brown. Njun skupni komad Love Is Not A Game je pomenil odmik zvoka bližje disco in house glasbi, single pa je nemudoma prišel na UK Top 40. Kot so pokazala leta po 2000, ko je nastal komad, tja ni stopil le J, ampak mu je sledilo kar precej posnemovalcev.

Njegov drugi album Infrastructure, ki je izšel leta 2001, je postal še eden bobenbasovskih mejnikov. Na njem je kar nekaj večjih dancefloor uspešnic kot so The Lizard, Spaced Invader, Tell Me in Solarize, ki še do danes niso utonili v pozabo, ampak so postali prave klasike.

Njegove letošnje izdaje na različnih založbah kažejo glasbeno širino, po kateri pluje ? poletni latino hit Capoiera ter prihajajoči Me Lever z Gilom Felixom ali E Samba z Junior Jackom spodbijajo stereotip o megleno-hladnih Angležih, saj poskakujoči basi odlično sedejo k latinskim ritmom tolkalnih baterij. Share The Blame in Play The Game sta letošnji pevaljki, na katerih vokale prispeva Kathy Brown, za ljubitelje tršega zvoka pa so z Infrareda navduševali Wickerman z Gremlinom, Liverpoolčan Futurebound z Blind Cobblers Thumb, na pomoč pa jim priskoči tudi sam šef založbe, kot npr. pri komadu Pit Bull.

Ob zgodovini in svežini pa glasba izpod njegovih prstov zaziba od temačno-poskočno nabijajočih basov do lebdenja na vrhunskih ženskih vokalih. Paleta je široka in za vse nestrpne velja omeniti zgolj nedavno izšel plošček Fabriclive 13 ? Mixed by J-Majik, ki vam lahko vsaj približno predstavi, kaj lahko od mojstra pričakujete na ljubljanskem nastopu.

J-Majik vas bo prek zvočnikov K4 bombardiral s svežim bobenbasom v soboto, 18, januarja 2004. Ob njemu bodo v prvi digitalni džungli taistega leta od 22. ure dalje sodelovali še Markoman, PlankTon, Hose ter novinec And.EJ. Na drugem bojišču pa bo prvo pomoč nudila Synaptic ekipa, ki nam bo postregla v Synaptic Baru s svojimi lahkotnimi, groovy in dubby zvočnimi slikami.

Poleg D masterja nas čakajo še:
Infrared arena:

J MAJIK (UK)
Markoman
Hose
Plankton

Synaptic bar:
Symann
Zergon
Waldemar Haszlakiewicz

Za vstopnino boste morali študentje, dijaki in "z letaki", denarnico, olajšati za 2.1K, ostali za 2.4K, vsi nadobudneži, ki pa se boste na pot podali pred 23:00 pa le za 1.7K.

Novo leto, novi dogodki, nove zvezde.