v rubriki dogodki:
.. / / / 17.12.2004

Danes: Melodrom in karaoke žur ob zaključku Animateke!

Ob zaključku mednarodnega festivala Animateka, Re-Drawing Europe 2004, bo danes, v soboto 18. decembra ob 20.10 v Kinodvoru nastopila slovenska skupina Melodrom. Festival Animateka se bo zaključil s podelitvijo Mobitelove nagrade najboljšemu filmu tekmovalnega programa in s predstavitvijo izdelkov iz animatečnih delavnic, ki so potekale med festivalom. Večer v Kinodvoru se bo nadaljeval s karaoke žurom v organizaciji Kina Otok - Isola Cinema.

Melodrom je bil ustanovljen novembra leta 1999 v ljubljanskem kinotečnem lokalu na pobudo mladega režiserja Jurija Medena, ki je takrat pripravljal svoj prvi celovečerni film in kasnejšim članom skupine predlagal, da zanj napišejo in posnamejo glasbo. Tako je bil za film v začetku leta 2000 v studiu Kif-Kif s producentom Žaretom Pakom posnet soundtrack.

Filmski projekt nato ni bil nikoli realiziran, zasedba, ki je takrat nastala, pa je do danes ostala nespremenjena. Sprva je nadaljevala svojo glasbeno pot predvsem na področju scenske glasbe (plesne predstave Bare Kolenc: Razobraz (2001), Čečečečebula (2002), Brezdno (2004), gledališka predstava Aleša Korpiča: Zvitorepka (2000), glasba za predstavitev modne kolekcije pomlad/poletje 2004 modnega studia Oktober), čeprav je bila obenem že tedaj prisotna želja po izdaji samostojnega albuma.

Leta 2001 je zato Melodrom posnel prve demo posnetke in začel zbirati material za prvo ploščo. Nekateri izmed teh posnetkov so našli pot na Radio Študent in skladba Extemporary ending (v slovenski prepesnitvi Pet Petnajst) se je novembra 2001 uvrstila na četrto mesto mednarodne lestvice crossradia najboljših singlov leta 2001.

Ob snemanju se je začelo tudi rednejše koncertiranje - po nekaj koncertih v Sloveniji in Hrvaški se je skupina uvrstila na drugi Klubski maraton Radia študent in jeseni 2002 prekrižarila slovensko klubsko sceno. Poleg koncertov v Sloveniji je Melodrom gostoval tudi v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

15. septembra 2004 je pod taktirko Iztoka Turka izšla njihova plošča s preprostim naslovom: Melodrom.

O ostalem dogajanju na zaključnem dnevu festivala si preberite na domači strani Animateke ali tule.

Za Animateko

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Melodrom - thumbnail

Melodrom