v rubriki dogodki:
.. / / / 15.12.2004

Danny & Vincent Cavanagh v Novi Gorici

Danny & Vincent Cavanagh (Anathema) bosta v sredo, 15. decembra, nastopila na novogoriški Mostovni.

Začetki skupine Anathema segajo v leto 1990 in so trdno zakoreninjeni v tipičnem angleškem doom metal žanru. Od vedno so njihovo zvrst zaznamovale otožne melodije, zamorjena besedila in temačna atmosfera. Njihovi prvi plošči "Serenades" in "The Silent Enigma" sta pri oboževalcih postali kultni stvaritvi. Leta 1996 zamenjajo pevca in izdajo ploščo "Eternity", na kateri prevzame vokale kitarist Vincent Cavanagh in s tem se nekako zaključi 'kruleče' obdobje skupine. Izdelek na trenutke spominja na legendarne Pink Floyd, vendar ne izgubi žalostnega vzdušja, ki je trademark skupine.

Nato sledi izdaja plošče "Alternative 4", kjer so vplivi Floydov vse bolj vidni. Z izidom "Judgement" se še bolj oddaljijo od metal žanra in toliko bolj približajo rocku, uporaba akustičnih kitar in klaviatur pa prevzame še pomembnejšo vlogo v bendu.V novem tisočletju pa sledi še večji preobrat. Leta 2001 namreč izide plošča "A Fine Day To Exit", s katero se začne spet novo obdobje za Anathemo. Čeprav njihove pesmi temeljijo še vedno na otožnosti, zelo spominjajo na skupini Pink Floyd in Radiohead. Glasba je zelo melodična, žalostna, umirjena in sproščujoča. Poslušalca eterični komadi dobesedno posrkajo vase.

Dve leti kasneje ugleda luč "A Natural Disaster", ki z odličnimi pesmimi le še poudari novo pot skupine.Brata Vincent in Daniel Cavanagh, ki sta jedro skupine Anathema, sta znana po tem, da rada izvajata njihove pesmi v 'unplugged' verziji, zraven pa presenetita še s kakšno priredbo od Beatlov, Led Zeppelinov, Depeche Mode itd... ter seveda Pink Floydov.

Priliko ju bomo imeli videti 15. decembra na Mostovni v Novi Gorici, kjer nam bosta na ta hladen večer z zelo lepimi pesmimi v akustihni verziji pogrela naša srca.

Vstopnina: 2.000 sit

 - thumbnail