v rubriki dogodki:
.. / / / 17.04.2009 00:41

Detroit7 na odru Channel Zero

Za japonski rock trio Detroit7, ki bodo v nedeljo, 19. aprila v družbi Common Sense Society nastopili v klubu Channel Zero na Metelkovi, velja to, kar velja za večino poštenih rock bendov – odlični na ploščah, a resnično se izkažejo šele na koncertih, v živo.

Za japonski rock, pa naj gre za punk, pop, hc ali garažo pa itak vemo, da je nekaj posebnega – mu že dodajo nekaj svojega, kar mu daje čisto poseben karakter in energetski potencial. Čeprav ne drži 100 -odstotno, lahko za Detroit7 mirno rečemo, da so ženski bend. Vodi jih pevka in kitaristka Tomomi Nabana, za bobni je prav tako dekle, Miyoko Yamaguchi, na basu pa je edini moški član tria, Nobuaki Kotajima. Sploh pa ženske rockerske zasedbe na Japonskem niso takšna rariteta ko v preostalem delu sveta, nasprotno, nemalo njih se je že v velikimi črkami zapisalo v zgodovino ali sedanjost rocka – npr. 5., 6., 7., 8's, Shonen Knife, Ex-Girl, Super Junky Monkey… V tej smeri jo sekajo tudi Detroit 7. Igrajo čvrst, konkreten in temperamenten rock, in kot že njihovo ime nakazuje pod vplivom in v maniri detroitskih rock bendov stare šole (MC 5, Stooges), ki pa z dodatkom posebne japonske rock senzibilnosti in z odličnim vokalom Tomomi, ob čvrstem in neumornem ritmičnem stampedu, bobnarke in basista, preraste v »pravo stvar«.

Detroit 7 so nastali leta 2001 in se s svojim energičnim, glasnim in hitrim rockom hitro uveljavil na tokijski rock sceni in že na samem začetku nastopali z velikimi imeni sodobne japonske glasbene scene kot so: Okuda Tamio, Black Rebel Motorcycle Club, Teenage Fanclub….. Prvo EP ploščo so izdali leta 2003, sledilo je nekaj diskografskih izdelkov manjših formatov za tokijsko založbo Rudie&Records, leta 2005 pa so podpisali pogodbo z založbo Virgin, za katero so po dveh EP-jih leta 2006 izdali prvi pravi album.
Pomembna točka v njihovi kratki zgodovini je bilo sodelovanje na leta 2006 izdani kompilacijski plošči japonskih rockerskih bendov z naslovom All Apologies (Nirvana Tribute).Detroit 7 so za ploščo prispevali obdelavo komada Rape Me, sodelovanje pa jim je dalo še dodatnega zagona in jim hkrati odprlo vrata v širši svet. Svoj prvi pravi album Great Romantic so tako posneli v Mephisu s producentom Johnom Hamptonom (sodeloval tudi z The White Stripes), nekaj nastopov na bližnjih odrih pa je bilo dovolj prepričljivih, da so Detroit 7 v letu 2008 vrnili v ZDA v okviru obsežne skupne Japan Nite turneje petih japonskih rock bendov na kateri so nov mini album Third Star From the Sun. Na evropski turneji v okviru katere se bodo ustavili tudi v Ljubljani bodo predstavljali tudi material s svojega novega albuma, ki bo izšel spomladi letos.

Glasba Common Sense Society je mešanica streetpunka, old school hardcora in rock'n'rolla. Nastaja spontano, iz glave in srca, brez določenih smernic, komu bi bili radi podobni. Če bi morali naštevati vse skupine, ki so na njih vplivali, bi trajalo predolgo. Zasedba zato primerjave prepušča kritikom. V besedilih se ukvarjajo z vsakdanjimi težavami in dogodki, s socialno in politično problematiko.

Zametki Common Sense Society so vzklili januarja leta 2003, ko sta se spoznala Sabina oz. sKabina in Tomaž. Takrat nista imela pojma, kaj ju čaka. Družila sta se dve leti, nato pa padla ideja o skupnem bendu. Tomaž je pohitel z nakupom kitare, nato pa vadil kar sam. Po kakšnem letu se mu je pridružila tudi sKabina. V začetku sta preigravala samo svoje najljubše skladbe, nato pa začela ustvarjati tudi svoje.

V tem času sta začela iskati tudi bobnarja, vendar nista imela sreče. Potem pa se je Tomaž opogumil in na Metelkovi nekega večera vprašal legendo Saška, ali pozna kakšnega mladega, brezposelnega bobnarja. Saško je ponudil sebe. Nastala je panika. Kaj bosta počela dva takšna začetnika z izkušenim bobnarjem, kot je Saško. Toda Saško se ni dal odgnati. Prisel je na vaje in in ostal. Tako so Common Sense Society z njegovim prihodom januarja 2007 končno dobili pravo obliko in zvok.

Vstopnina: 6€

Za FV

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Detroit7 /vir: FV - thumbnail

Detroit7 /vir: FV