v rubriki dogodki:
.. / / / 20.01.2004

Dnevi kulture 2004 v Domžalah

Študentski klub Domžale v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Akumulator Domžale od 22.1. do 25.1. na različnih lokacijah v Domžalah organizira >b>Dneve kulture 2004, ki bodo ponudili nekaj razstav, filmske projekcije z gosti, dve gledališki predstavi in multimedijsko prireditev.

V četrtek, 22.1.2004 bo v KD Franca Bernika ob 19.30 najprej otvoritev festivala, na katerem bo obširno predstavljen program in tudi namen Dnevov kulture - to je predvsem dvigovanje kulturne zavesti med mladimi na območju Domžal, Kamnika in Trzina, seveda pa ste k sodelovanju vabljeni tudi vsi ostali.

Pol ure kasneje pa prva poslastica Dnevov kulture, saj se bo začela gledališka predstava Sex, droge in rock'n'roll, ki sta jo ustvarila Matjaž Javšnik in Valter Dragan. Predstava humorno in aktualno podaja naše upe, želje, hotenja in strahove in je prav vedno pospremljena z bučnimi ovacijami in navdušenjem.

Ustvarila sta jo izvrstna igralca in improvizatorja, ki sta odgovorna tudi za odličen film Zadnja večerja. Tekst je sam po sebi izredno zanimiv, ker pa gre za performance, lahko vsakič znova pričakujete nekaj drugačnega in prilagojenega razpoloženju in občinstvu.

Petek, 23.1.2004 bo postregel z nekoliko drugačnim in več kot izvirnim. V domžalski knjižnici bo ob 19. uri otvoritev fotografske razstave, katere javni razpis v decembru je sprožil val zanimanja, saj so ustvarjalci lahko prispevali fotografska, likovna ? naj so to slike ali grafike in kiparska dela, tisti bolj podkovani pa so se lahko spopadli tudi s postavitvijo konceptualne razstave.

Od 20.30 dalje pa se bo prav poseben dogodek odvijal v MKCD Akumulator in sicer Drum and poetry večer. Gre za zelo izviren način predstavljanja poezije, saj beseda lepše in tudi bolj zanimivo zveni ob glasbeni podlagi. Za drum'n'bass ritme bo skrbel DJ Koksi, z besedami pa se bodo predstavili Mateja Lojan, Sabina Hribar in Damjan Habe.

Sobota, 24.1.2004 bo povsem filmska in tisti najbolj zagrizeni bodo v filmih lahko uživali od petnajste ure popoldne pa do poznih nočnih ur. Začelo se bo torej ob 15. uri popoldne v prostorih Študentskega kluba Domžale, kjer bo predvajan film Andreja Košaka Outsider, ena največjih slovenskih filmskih uspešnic. Na obisk in klepet pa bo prišel tudi sam Andrej Košak, režiser filma.

Ob 18. uri se bo "filmovanje" nadaljevalo in sicer s filmom Johna Carpenterja, ki je poskrbel za enega vrhuncev groze z Nočjo čarovnic, no, ogledali pa si bomo enega njegovih novejših izdelkov in sicer Napad na policijsko postajo 13, o katerem boste lahko pred in po projekciji razpravljali z Biljano Čakić Veselić.

Filmsko popoldne se bo prevesilo v večer, dogajanje pa se bo preselilo v prostore MKCD Akumulator, ki jih najdete v bližini Kluba Life. Ob 21. uri bo predvajan film Michaela Radforda 1984, za vprašanja in debato pa bo prisoten Andrej Koritnik.

Za zaključek filmskega dneva pa ena največjih mojstrovin dvajsetega stoletja ? točno ob polnoči se bo začela projekcija filma Goodfellas oziroma Dobri fantje, ki ga je ustvaril veliki mojster Martin Scorsese. Projekcijo bo spremljal Tomi Laznik, ki vam bo seveda na razpolago.

Zadnji dan letošnjih Dnevov kulture je nedelja, 25.1.2004. Dogajanje se bo začelo v večernih urah in sicer ob 18. uri pred Študentskim klubom Domžale, kjer bo otvoritev fotografske in kiparske razstave ter manjša pogostitev zbranih. Vse skupaj bo izredno zanimivo, saj se bo dogajalo na prostem, kjer umetnine zaživijo na povsem drugačen način, hkrati pa boste lahko tudi pokramljali z ustvarjalci.

Veliki zaključek pa bo 20. uri v KD Franca Bernika, kjer se bodo s svojo predstavo Diareja predstavili člani Dejmo stisn't teatra. Diareja je dobro poznana predvsem bralcem Mladine in tistim, ki tako ali drugače poznajo provokativnost preprostih sličic, ki parodirajo vse prejšnje in zdajšnje državne ureditve. Lahko ste prepričani, da dobre volje in smeha ne bo manjkalo!

Morda še opozorilo, da lahko vstopnice za obe predstavi ? torej Sex, droge in rock'n'roll ter Diarejo, kupite že v predprodaji, ko so tudi cene še nekoliko nižje in sicer v prostorih Študentskega kluba Domžale, e-Študentskega servisa (Ljubljana Center, Ljubljana Bežigrad, Domžale in Kamnik) in KD Franca Bernika.

Vsi tisti, ki mislite da je kultura dolgočasna in enolična, vabljeni. Seveda ste toplo vabljeni tudi vsi tisti, ki že veste, da temu ni tako. Pridite odprtih rok in glav ter prijetnih in toplih misli in spoznali boste, da le niste tako sami, kot ste dolgo časa mislili.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.