v rubriki dogodki:
.. / / / 21.05.2002

Druga Godba 2002 se spet dogaja

Druga Godba, etno festival, ki se je že prav lagodno ustalil v pomladansko poletni ljubljani, tudi letos, od 23. maja do 5. junija, prihaja v Križanke, spremljevalne prireditve pa bodo potekale Stari Ljubljani, Vodnikovi Domačiji, Kinoteki in v Mariboru!

Pa pojdimo po vrsti. Rai ultra zvezdnik Rachid Taha, ki se poigrava s tehno-etno beati, prihaja v Križanke v četrtek, 23. maja. Rachid Taha je sicer rojen v Alžiriji, ustvarja pa po celem svetu, trenutno živi v Franciji. Njegova dolga kariera se je začela davnega leta1981, verjetno pa je trenutno njegov najbolj znan projekt koncert s Khaledom in Faudelom (trije sončki...) v Parizu.

Naslednji dan, 24. maja, bo na oder v Križankah stopila dama Cesaria Evora, ki prihaja z Zelenortskih Otokov (Cabo Verde) in ji Slovenija nikakor ni tuja. Pri nas je nastopala že dvakrat, enkrat tudi v Križankah. Od leta 1988, ko je izdala svoj prvenec La Diva aux Pieds Nus, je izdala devet albumov in dve Greatest Hits kolekciji! Njena glasba je izjemno lagodna in umirjena mešanica kreolske muzike, portugalskega fadoja, kubanskih moodov in latino ritemčkov.

V petek, 31. maja, bo Druga Godba zavzela svojo vsakoletno podobo - nastopili bodo trije gostje; iz Slovenije prihajajo Vruja, ki preigravajo ljudsko glasbo s področja Istre, na kocertu v Križankah pa bodo predstavili svoj debitantski CD. Sledi kitarsko-vokalni duo Papa Noel (Republika Kongo) & Adan Pedroso (Kuba), ki bosta pomešala afriško rumbo s kubanskimi notami. Večer bodo zaključili La Bottine Souriante (Kanada), ki slovijo (če kopiramo uradni newsletter) kot najbolj energični predstavniki folk in etno scene.

Čez lužo so prave legende, s tremi ploščami so presegli prodanih 50.000 izvodov, z eno pa celo 100.000. Obeta se torej ugoden žur! Pa še nečesa ne smete zamuditi. 31. maja in 1. junija se bo ob 20.00 v Stari Ljubljani odvil ulični nastop ene najboljših pihalnih godb Zahodne Afrike Gangbe Brass Band-a. Njihov mix jazza in afriških ritmov definitivno obeta razpaljotko.

OK, smo že pri 1. juniju. V Križankah ponovno nastopijo, tokrat pa kao zares, Gangbe Brass Band, ki jim sledijo tuareški kolegi Tinariwen (Mali). Njihova glasba je povezana z življenskim stilom saharskih nomadov, v sebi pa skriva politični klic k reševanju problemov Malija in neodvisne tuareške države. Tinariwen za ohlapen tematski okvir sicer jemljejo tuareško saharsko glasbo, vendar je v njihovih strastnih kompozicijah čutiti tudi vplive Boba Marleya in Boba Dylana.

Sledijo Lo'Jo (Francija), ki združujejo dub, romsko ter afriško glasbo, na odru pa se jim bodo pridružili še Gangbe Brass Band. Večer bodo zaključili The Shrine Syncro System (VB), ki obetajo veliko. Predstavljajo "Afrocentric roots and Digital mix" - to zna biti pa res hudo! Poleg tega bo Papa Noel ob 16.00 v Vodnikovi Domačiji vodil kitarsko delavnico - "Uvod v klasično rumbo iz Konga"! Prijave zbirajo na e-naslovu info@drugagodba.si, število mest pa je kakopak omejeno! Mimogrede - za delavnico je potrebno osnovno znanje kitare. Go for it!

V nedeljo 2. junija, bo v Cankarjevem Domu in ne v Križankah(!), nastopil finski harmonikar Kimmo Pohjonen, ki se s petglasno harmoniko sprehaja med rockom, folkom, avantgardo in improvizacijo. Da bo koncert precejšen odfuk, priča to, da s sabo pripelje tudi svoj two-man crew, ki bosta pedenala izključno oblikovanje oprostorjenega zvoka (ja...), efekte ter koreografijo luči!

3. junij. Ostajamo v Cankarjevem Domu. Ob 21.00 nastopi Djivan Gasparjan (Armenija), ki je bojda v domovini živa legenda in vrhunski ustvarjalec armenske glasbe. Glasbilo, na katerega igra 74-letni virtuoz, je armenska variacija oboe, v svoji glasbi pa združuje 1500 let armenske glasbene tradicije, poleg tega pa sodeluje z losangeleškimi in dunajskimi filharmoniki.

4. junija bo v okviru Druge Godbe v Mariborskem Jazz Clubu Satchmo nastopil Chicago Underground Duo (ZDA), ki ga sestavljata Rob Mazurek na kornetu in elektroniki, ter Chad Taylor za bobni. Kot se za jazzerje spodobi, oba veljata za prvovrstna instrumentalista in dinamična skladatelja.

Selimo se nazaj v Križanke. 5. junija ob nas bo obiskal slovenski sekstet Sagar. Glasba, ki jo igrajo, se napaja iz indijske in arabske tradicionalne glasbe, hkrati pa se spogleduje z jazzom. Dokaj zvezno glasbeno nadaljevanje bosta ponudila Kadri Gopalnath (Indija) in Evan Parker (VB) s skupino. Preigravajo južnoindijsko glasbo, ki se bliža improvizaciji in jazzu, kar uteleša saksofonist Evan Parker. Kako se bo vse skupaj zapletlo in razpletlo, ocenite sami. Zvezde večera bodo tokrat živahni Los De Abajo (Mehika). Njihov zvok je prepleten z ritmi ska-ja in mehiških tradicionalnih melodij, ideje pa s socialnim revoltom in pozitivno energijo.

6. junija si lahko v Kinoteki ogledati dokumentarni film Osvobojena Trobila, ki govori o usodi in vlogi pihalnih instrumentov v družbah Nepala, Gane, Indonezije in Surinama.

Tako, zdaj smo našteli menda vse. Vmes uleti še Manu Chao, sicer izven Druge Godbe, vseeno pa v Križanke. Lep Maj vam želim in lep pozdrav!

Povezave:
www.drugagodba.si

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Druga godba 02 - thumbnail

Druga godba 02