v rubriki dogodki:
.. / / / 21.03.2003

Nizozemski dotik v Ljubljani

V produkciji Ops! zavod Ljubljana in Max Wagener Stichting, Nizozemska ter v sodelovanju s Cankarjevim domom bo od 24. do 31. marca 2003 v Ljubljani potekal festival nizozemskega sodobnega gledališča TOUCH OF DUTCH.

V enem tednu bo v Cankarjevem domu, Plesnem teatru Ljubljana, Lutkovnem gledališču Ljubljanskem ter v Narodnem muzeju predstavljenih devet nizozemskih predstav. Mogoče bo videti in doživeti tisto, kar se najzanimivejšega dogaja na Nizozemskem glede fizičnega, vizualnega, gibalnega, plesnega gledališča in čistega plesa.

Vsem devetim predstavam je poleg tega, da so nizozemske, skupno tudi dejstvo, da jih na Nizozemskem uvrščajo pod mim. Gre za posebno vejo uprizoritvenih umetnosti, ki se je razvila na Nizozemskem kot splet političnih, družbenih in umetniških okoliščin. V Sloveniji bi take predstave označili kot fizično ali gibalno gledališče. Kljub temu se predstave razlikujejo po vsebinah, pristopu, izboru izvajalcev, velikosti, dostopnosti, namenu ... nosijo vrhunske in odmevne kvalitete v polju uprizoritvenih umetnosti, ki jih pri nas še nismo uspeli videti. Zaradi svoje dostopnosti in aktualnosti so predstave zanimive ne samo strokovni javnosti pač pa najširšemu krogu gledalcev.

Festival je nastal na pobudo Ineke Austen (Nizozemska), Petra Todorova (Bolgarija) in Gregorja Kamnikarja (Slovenija), ki tvorijo tudi umetniško in organizacijsko vodstvo festivala. Festival bo spremljalo in promoviralo dogajanje na Trubarjevi ulici, ta bo glavna ulica "Ljubljanamsterdama", ki ga bomo ustvarili v času festivala. Trubarjeva ulica je simbolično ravno na sredi med vsemi prizorišči.

Za več informacij in natančen spored glej www.touchofdutch.net.

Touch of Dutch - thumbnail

Touch of Dutch