v rubriki dogodki:
.. / / / 14.05.2004

Druga godba ima dvajset let

Letošnje leto festival raznobarvnih godb praznuje dvajsetletnico obstoja. Ob častitljivi obletnici so se organizatorji izdatno potrudili in spravili skupaj program, ki ga ne gre zamuditi.

Par večerov sestavlja toliko zvezd, tako da bo mogoče treba premisliti o uporabi sončnih očal. Sicer pa je program tako raznolik, da sega od vročekrvne Brazilije do svetlega švedskega severa.Tokrat napovedujemo tri koncertna dogajanja v Cankarjevem domu. Nastavite uro ob pol devetih zvečer, saj takrat začne gosti 20. Druga godba!

Prvi večer se bo zibal v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma - 30. maja se zgodi otvoritev festivala z DJ Dolores Aparelhagem, ali po domače sound systemom. Če ste kaj domači tudi s temi "kunštnimi" izrazi, vam je že jasno, da se obeta živahen in razgiban večer. In res bo prvi večer ozaljšan s plesom, vinom in vročekrvnim mangue beatom. Tako kot se spodobi za mlada dekleta, ki praznujejo dvajsetletnico rojstva!

DJ Dolores spretno ustvarjajo sinkrezijo urbanih elektro in tradicionalnih mangue zvokov, da nastane ena všečna kombinacija, ki po vsej verjetnosi ne bo razočarala. Tudi sicer je DJ Dolores aka Helder Aragao poznan tako pri publiki kot pri kritikih, predvsem pri slednjih je požel odobravanje s cenjenimi mednarodnimi nagradami. Tako kritiki kot občinstvo cenijo njegovo pristnost, saj kljub pestrosti glasbenega izraza ohranja lokaliziran tradicionalni melos.

kitara: Fernando Catatau
vokal: Isaar Franca
trobenta, krilovka: Forro
Tolkala: Eder o Rocha
rabeca, saksofon: Thomas
Dj, sampli: DJ Dolores

Že naslednji dan (31.5.) se bo godba preselila na Švedsko, kjer bo Linhartovo dvorano Cankarjevega doma zasedla zasedba štirih fantov, ki najrajši "jazzirajo". Fantje, ki so se poimenovali Atomic ( pa ne Kitten), znajo biti zelo eksplozivni in odpuljeni, kar so pokazali že s svojim imidžem motorističnih uniform, polepljenih s sponzorskimi znaki (mimogrede, pred kratkim je podobno manifestacijo izvedel tudi kapo slovenskega kulturnega menedžmenta, gostitelj Druge godbe, milostljivi Mitja Rotovnik, ko se je po športnem vzoru na družabni prireditvi pojavil v halji, polepljeni s sponzorskimi znaki).

Atomic sicer združujejo izraz Coltranovega kvarteta, značilni zvok legendarne založbe Blue note. Njihova prva plošča Feet Music je bila uvrščena med plošče leta, druga plošča Boom Boom pa je presegla vsa pričakovanja.

Saksofon: Frederik Ljungkvist
trobenta: Magnus Broo
klavir: Havard Wiik
kontrabas: Ingebrigt H. Flaten
bobni: Paal Nilssen-Love

Godba si bo vzela dopusta za podaljšan vikend, ko bodo šele v sredo, 2.6. nastopili Culture Musical Club ali Veliki Taarab orkester z Zanzibarja. Štirinajstčlanski orkester sestavljajo glasbeniki vseh starosti, najstarejša med njimi pa je 93-letna Mgheni Khamis, ki se na odru kljub visoki biološki starosti, kot sama zatrjuje, vseeno počuti kot štirinajstletnica.

Glasba je neverjeten spoj različnih glasbenih tradicij, zelo močan pa je arabski naboj, kakor ga poznamo že iz časa slavnih Stars of Casino Opera iz Kaira, ki so glasbo komponirali v ta namen, da so trebušne plesalke izvajale vratolomne točke. Vendar taarab ni le arabski, temveč je spojen iz različnih začimb svetovne glasbe, od azijskih do afriških. Orkester obstaja že od leta 1958, skozi svojo zgodovino pa je mnogo prispeval k turbulentni zanzibarski zgodovini in njenem kulturnem, protikolonialnem boju.
Taarab nima neposredne veze s trebušnim plesom, je pa velika škoda, da na tako živahni godbi ne bo plesnega podija- marsikoga bodo zagotovo zasrbele okončine.

kanun: Rajab Suleiman
ud, vodja orkestra: Ali Hasan
prva violina: Kesi Juma
violina, glas: Makame Faki
harmonika: Taimur Rukun in Maulidi Haj
kontrabas: Mahmud Juma
bongi: Foum Faki
dumbak: Amour Haj
glas: Rukia Ramahdi, Saada Mohamad
spremljevalni glas: Fatma Juma in Mgemi Khamis
posebna gostja: Mgemi Khami

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Druga godba 2004 - thumbnail

Druga godba 2004