v rubriki dogodki:
.. / / / 14.05.2003

Natacha Atlas na Drugi godbi

V ljubljanskih Križankah bo po petih letih zopet nastopila Natacha Atlas, zapeljivka z zanimivimi koreninami, ki ne izda svojega rojstnega datuma in je zato še bolj skrivnostna. Razveselila bo vse tiste, ki so jim vsec arabski ritmi in prelestno žensko telo, ki se bo v petek, 30.maja potresavalo po odru.

Natacha Atlas, ki se je rodila v Belgiji, ima zanimive korenine, je napol Egipčanka, napol Palestinskega rodu, tekoče govori angleško in arabsko, Jean Michel Jarre pa jo je pohvalil, da ima njena francosčina seksi arabski naglas.

Začela je minorno, kot trebušna plesalka tradicionalnega raqs šarki plesa,ki izvira iz Egipta.

Kmalu nadaljuje kot pevka in spremljevalna trebušna plesalka multi etnične zasedbe Transglobal Underground. Leta 1997 smo jih lahko videli na Drugi godbi. Mnogi so takrat pripomnili, da Natacha zelo lepo poje, da pa malo manj prefinjeno pleše.
Celo v reviji "Melody Maker" je zapisano, da piše kot taščica, ki so jo prebodli z diamantnim bodalom.

Bolj kot ne poetična je bila njena prva solo plošča, Diaspora, ki je prijetno presenetila in je tudi presegla preigravanje skupine transglobal Underground.

Druga plošča, Halim, ki je bila posvečena enemu najbolj priljubljenih arabskih pevcev, Abdelu Halimu Hafezu, je izdana 1997. leta.

Natacha se je uveljavila predvsem v Angliji, Franciji, kjer so močne izseljenske palestinske skupnosti.
Prava zvezda je postala tudi v Egiptu, leta 1999 se Natachi tudi izpolne velika želja, ko se začasno preseli v Kairo.
Istega leta izda svojo tretjo solo plato, Gedida, ki jo je izstrelila med zvezde. Komad "Mon ami la rose" je postal simbol hrepenenja, ona pa je postala še večja diva.

Prelomnega 31. decembra leta 1999 je v Gizah pred piramidami nastopila z Jeanom Michelom Jarrom, ki je priredil zvočno-svetlobni spektakel za dobrodošlico novemu tisočletju.

Istega leta se razide z Transglobal Underground. Sledi četrta plošča Ayeshteni, avgusta leta 2002 pa še new age projekt, ki je nastal v sodelovanju z Marcom Eagletonom.

Prav v teh dneh, natančneje 18. maja, naj bi pri Londonski založbi Mantra records izšla Natachina najnovejša plošča, na kateri sodeluje, ne boste verjeli, z Sinead O' Connor, ki je nedavno posodila svoj glas Massive Attackom.

Za predskupino bodo godli Katalena.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Natacha Atlas - thumbnail

Natacha Atlas