v rubriki dogodki:
.. / / / 14.04.2005

Edo Maajka, N'toko in Diyala v Križankah

V sredo, 25.maja, se v ljubljanskih Križankah vroči hip hop večer. Nastopil bo hrvaški raper Edo Maajka, ki bo v Ljubljani vnovič predstavljal svoj neverjetni talent in prepričljiv odrski nastop.

Edo bo tokrat nastopil s svojo spremljevalno skupino in v družbi MC Frenkija. Ozračje pred njegovim nastopom bosta elektrila N'Toko, ki bo predstavljal svoj novi album in posebna gostja Eda Maajke, MC Diyala iz Zagreba.

Z albumoma Slušaj Mater in No sikiriki, je bosanski reper, ki živi in ustvarja v Zagrebu, postal ikona na prostoru nekdanje Jugoslavije. Njegove pesmi in besedila povzemajo, opisujejo, trgajo in razgaljajo današnje odnose, družbo in njene stranpoti. So zrcalo in primerjava vsakdana in socialnih odnosov na prostoru nekdanje skupne države. Edo Maajka je opazovalec in kronist dogodkov okoli sebe. Kar vidi, občuti in ga zmoti, zapiše in posreduje skozi svoje pesmi. To počne na način, ki je zelo blizu veliko ljudem, saj so njegovi koncerti v Sloveniji in na Hrvaškem vselej zelo dobro obiskani.
Nastop v Križankah se bo zgodil dan pred Edotovim nastopom na avstrijskem rock festivalu Aerodrome, ki velja za enega največjih v Evropi. Obeta se kritičen, a zabaven in brez dvoma kvaliteten hip hop dogodek, ki bo zadostil okusu tako zahtevnejših odjemalcev te kulture, kot površnih spremljevalcev glasbe.

Miha Blažič, alias N'toko, je na slovenski glasbeni sceni dejaven že dobrih pet let. V tem času je razvil edinstven reperski slog, ki ga odlikujejo izredna tehnična dovršenost, pronicljiva besedila in čustven naboj vokala, zaradi česar upravičeno velja za enega najobetavnejših slovenskih reperjev. Javnosti se je prvič predstavil kot vokalist novomeške neo-funk atrakcije Moveknowledgement, s katero je nanizal kar zavidljivo število nastopov doma in v tujini. Po izidu njihovega prvenca Sun Sun (založba Goga, 2003) je N'toko svoje raperske veščine začel piliti tudi v drugih zasedbah. Žanrsko neobremenjeni MC se je tako hitro uveljavil kot odličen spremljevalec drum n' bass DJ-jev, kot improvizator na večerih odprtih mikrofonov, jam session-ih in na tekmovanjih v freestyle repanju. Kot finalist državnega prvenstva v slam poeziji in dvakratni državni freestyle prvak se je lahko posvetil snemanju lastnega materiala.
Ob tokratni priložnosti bo predstavil svoj drugi album z naslovom "Dobrodelni koncert ob koncu sveta", na katerem nadaljuje s svojevrstnim podajanjem slovenske besede.

Vzhajajoča zvezda hrvaške hip hop scene sliši na ime Diyala. Urbani sceni se je zaprisegla že v osnovni šoli, stalna potovanja po svetu in s tem povezane izkušnje pa so rdeča nit njenih pesmi. Čustveno in energično izvajanje besedil v angleščini sta prepričali tudi Eda Maajko, ki mladi hip hoperki pomaga na njeni glasbeni poti. Nastop v Križankah bo njen prvi koncert v Sloveniji.

 - thumbnail