v rubriki dogodki:
.. / / / 23.03.2003

Edo Maajka obišče Ostrigo

Hip hop je glasbena zvrst, ki v zadnjem času povsod po svetu doživlja razcvet. Enako velja za Slovenijo, kjer sta za prepoznavnost te glasbe v zadnjem času zaslužna predvsem ljubljančana Murat in Jose. V balkanskem merilu je podoben podvig uspel v Bosni rojenemu, na Hrvaškem živečemu in pod okriljem slovenske založbe delujočemu hiphoperju Edu Maajki, ki bo v petek 28.marca v živo nastopil Pri Rdeči Ostrigi v prostorih bivše škofjeloške vojašnice, kjer že nekaj let domujejo mladi.

Veliko presenečenje je bilo za vse prekaljene mačke, poznavalce hiphop ponudbe, rojstvo albuma Slušaj mater. Dobesedno čez noč se je pojavil Maajka in s svojo nesporno kvaliteto in prepoznavnim stilom osvojil ušesa vseh, domačih na tem področju. Kasneje se je izkazalo, da naključij v življenju ni in da velike stvari ne nastajajo od danes na jutri, o čemer nazorno govori Edotova zgodba.
Leta 78 rojen v Brčkem morda nikoli ne bi prišel v Slovenijo, če leta 92 njegovega kraja ne bi zajela vojna. Pri 14-ih je bil primoran na kamionu zapustiti Brčko. Odšel je v Zagreb, kjer je našel svoj drugi dom. Kasneje se je vrnil v Bosno študirat in v času bivanja v Tuzli je postal
član hard core zasedbe Defence.Sledilo je sodelovanje z ustvarjalci hiphop oddaje FM JAM in odkrivanje njegovega talenta. Po dveh letih se je vrnil v Zagreb in začela se je naveza z močno hrvaško hiphop formacijo Blackout. Njihovi mednarodno aktivni producenti so poskrbeli za primerne ritme in balkanski melos, Edo pa je dodal realistične in v srce segajoče verze zgodb, ki jih je osebno doživel.

 - thumbnail