v rubriki dogodki:
.. / / / 30.11.2004

Kaj naj storimo z gospodom Berlusconijem?

V torek, 30. 11., bo ob 20.30 uri v prostorih Stare Elektrarne premiera predstave "Everybody for Berlusconi". Predstava s provokativnim naslovom (in podnaslovom: Demokratični protest proti orožju za masovno manipulacijo) je nastala v koprodukciji slovenskega Zavoda Bunker in priznane nizozemske gledališke skupine ZT Hollandia, njeni avtorji pa so člani domače zasedbe Betontanc in nizozemske skupine Jonghollandia. To je predstava o čudežih, avtoritarnem modernem medijskem režimu, o nogometu, televizijskih šovih, dobri hrani, demokraciji, politiki, Evropi, velikem stilu in slabem okusu, pomešanem z italijansko disco glasbo in s filmi B produkcije.

"Kaj naj storimo z gospodom Berlusconijem? " se sprašujejo ustvarjalci predstave in odgovarjajo: "Ustvarimo fiktivno realistično zgodbo o življenju postmodernega politika, fenomena evropske družbe 21. stoletja".

Zgodovina Betontanca sega v leto 1990, ko je Matjaž Pograjc zbral skupino mladih ljudi z različnimi življenjskimi izkušnjami in ozadji, a s skupno ustvarjalno energijo in zaljubljenostjo v gib in gledališče.

Njihova prva predstava se je imenovala Pesniki brez žepov, po besedah Pograjca pa je Betontanc nastal predvsem kot reakcija na visoko intelektualno in konceptualno umetnost osemdesetih let. Betontanc je doslej ustvaril predstave Romeo in Julija, Za vsako besedo cekin, Tatovi mokrih robčkov, "Know your Enemy", Na treh straneh neba, Skrivni seznam sončnih dni, Polnočni rabljev let in druge.

Skupino Jonghollandia smo lahko letos videli na festivalu Mladi levi s svojo predstavo Lost Chord Radio. Za Jonghollandio je značilno, da svojih predstav ne uprizarjajo radi na klasičnem odru, ampak na strehah stolpnic, drugih urbanih zgradb in parkiriščih (v Ljubljani so nastopili pod šotori pred Moderno galerijo), saj želijo na svoje predstave privabiti tudi tiste gledalce, ki ponavadi ne hodijo v gledališče.

Ponovitve: 1. - 5. december ob 20.30 uri v Stari Elektarni (križišče Kotnikove in Slomškove ulice)

Glej še tole povezavo.

Priredil David Ožura

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

 - thumbnail