v rubriki dogodki:
.. / / / 03.07.2009 01:32

Elemental na koncertu v Celju

Najmočnejši pečat na raperski sceni nekdanje Jugoslavije je zagotovo pustila zagrebška raperska scena iz devetdesetih, med katere spada tudi jazzy-hiphop kolektiv Elemental, ki bo v soboto, 4. julija nastopila v Mladinskem centru v Celju.

Svojo pot so začeli kot tipični raperski trojec. Grafitarja Remi in Ink (danes Inkognito Popara iz ekipe Sinestet) sta leta 2000, skupaj s starosto zagrebške rap scene ter gonilnim članom zasedbe, raperjem in producentom Shotom, za neperspektivno založbo Condorcomm, posnela svoj prvi album »Moj, njegov i njen svijet«.
Skupina je sicer pričela delovati že leta 1998, preskok iz male na veliko sceno pa ji je uspel, ko so leta 2002 podpisali pogodbo za tri plošče z založbo Menart. Še istega leta so v raperski postavi izdali svoj drugi, med raperskim poslušalstvom in kritiko zelo cenjen album »Tempo velegrada/Demiurg«, ob izidu katerega so začeli ustvarjati tudi z živim bendom. Živi bend je kmalu postal stalnica, z odhodom Inka pa se je skupina prestrukturirala v živo jazzy-hiphop formacijo. Na roko jim je šla siceršnja jazzy produkcija producenta Shota in tako so s svojo tretjo ploščo »Male stvari« (2004) iz strogega hiphopa prerasli v nekakšno mešanico popa, jazza in hiphopa, ki ne sledi strogim stilskim smernicam, temveč potuje po skrajni meji različnih glasbenih žanrov. Z mešanjem različnih zvrsti so obogatili svoj glasbeni izraz, ki se dokončno razbohoti na živih nastopih, kjer s posrečeno kombinacijo komuniciranja s publiko ter dinamično inštrumentalno zasedbo dokazujejo, da glasbo dojemajo in izvajajo po svoje, v skladbe pa skušajo vnašati predvsem inovativnost. Inštrumentalni del zasedbe tvorijo Erol Zejnilović (kitara), Davor Zanoški (klaviature), Mario Bilić (bas), Ivan Vodopijec (bobni) ter backovalistka Nataša Tonković, ki z Remi gradi zanimiv ženski vokalni dvojec.

Za MCC

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Elemental /vir: www.elemental.com.hr - thumbnail

Elemental /vir: www.elemental.com.hr