v rubriki dogodki:
.. / / / 17.03.2004

Festival Eurora - z elektronsko plesno glasbo v EU

Na predvečer vstopa v EU (30. aprila 2004) se bo v Hit šport centru v Šempetru pri Gorici zgodil festival Eurora, kjer se bodo poleg svetovnega superzvezdnika Carla Coxa, domačih Valentina Kanzyanija in DJ Umeka, predstavili tudi Silicone Soul, Layo & Buswacka in druge.

Festival Eurora, ki je namenjen obeleženju zgodovinskega trenutka vstopa Slovenije v Evropsko unijo, se bo odvijal na dveh plesiščih. Plesišče Eurora Orientalis bo namenjeno tehnu, na njem bodo vrteli: Carl Cox, Valentino Kanzyani, DJ Umek, James Ruskin, Marko Nastić in Veztax. Plesišče Eurora Occidentalis pa bo namenjeno mešanici housea in progressive na gramofonih Laya & Bushwacke, Silicone Soul, Sharka, Eddy the Fisha, Aleksija in Dave Manalija.

Carl Cox se je v svetu elektronske glasbe izkazal kot producent, umetnik, radijski DJ, poslovnež in ambasador plesnih ritmov, a s tem še zdaleč ne zaokrožimo vseh vtisov, ki jih je v svoji glasbeni karieri zapustil veliki mojster. Vrtenje glasbe je njegova strast že od malih nog. Na noge je postavil tudi plesno sceno. Zvesta publika ga pogosto nagrajuje - Cox velja za enega izmed peščice najbolj priljubljenih svetovnih didžejev. Z zadnjo založbo, In-Tec, se je odločil na poti do zvezd pomagati tudi drugim. Pri njem izdajajo največji potenciali, med njimi tudi Valentino Kanzyani.

Duo Layo & Bushwacka verjameta v iste stvari: dobre ljudi, dobro zabavo in dobro glasbo. Nekateri ju imajo za idealista, spet drugi za hedonista. Srečala sta se v sredini devetdesetih, leta 1998 pa izdala prvi skupni album Low Life pri založbi End Recordings. Nadaljevala sta z Night Works na založbi XL Recordings, domovanju skupine Prodigy, Basement Jaxx in drugih. Publika je vzljubila njune inovativne sete, v katerih prepletata vse od tehna do breakbeata. Layo & Bushwacka tokrat prvič nastopata v Sloveniji.

Organizacija Explicit Musick se zaveda problematike plesnih drog v Sloveniji in zavzema stališče, da uporaba plesnih drog ni priporočljiva. Explicit Musick bo, v okviru kampanje osveščanja Pleši z glavo in v sodelovanju z nevladno organizacijo DrogArt, na vseh prireditvah v letu 2004 o problematiki intenzivno obveščal obiskovalce in širšo javnost. Gesla bo na podlagi večletnih izkušenj iz področja zmanjševanja škodljivih posledic uporabe plesnih drog (harm reduction) sproti pripravljala ekipa DrogArt. Teksti bodo vključeni na letake, zgibanke, plakate, sporočila za medije in druga promocijska sredstva Explicit Musick. Explicit Musick želi, da bi mladi prireditve obiskovali zaradi glasbe, družbe in kvalitetnega programa, ter da bi cenili sebe, svojo mladost in zdravje.

Eurora – Svit Evrope 2004 - thumbnail

Eurora – Svit Evrope 2004