v rubriki dogodki:
.. / / / 11.06.2013 12:41

Festival Lent, ko Maribor oživi za 16 dni

Maribor se bo v času Festivala Lent za 16 dni spremenil v veselo, barvito in družabno mesto, ki utripa v duhu glasbe, plesa, uličnih gledališč in komedije.
Največji slovenski festival na prostem bo letos potekal med 21.junijem in 6. julijem, praznoval pa bo že 21. let. Na okoli 40 prizoriščih se bo v teh dneh zvrstilo več kot 400 prireditev in okoli 1.200 dogodkov vseh zvrsti, s sodelujočimi iz okoli 38 držav.

Koncertne zvezde letošnjega Festivala Lent

 • Uriah Heep (Glavni oder na Dravi, 4. 7., 21.30)
  So eni najsijajnejših predstavnikov zlate dobe britanskega težkega rocka v zgodnjih sedemdesetih. Uriah Heep so takrat predstavili do tedaj nikoli slišano zmes robotskega heavy rocka in rahlo simfoničnega zvoka. Zaradi nenavadnega sloga so se jim leta in leta posmehovali, ampak band je kljub vsemu prodal več kot 30 milijonov plošč.
 • Medeski Martin & Wood (Stari radio Jazzlent, 2.7., 22.00)
  Legendarni trio se je oblikoval leta 1991, želeli pa so ustvarjati glasbo, ki bi odsevala kar so individualno in kot skupina. Začeli so eksperimentirati s sodobnimi ritmi hiphopa.
 • Mnozil Brass (Glavni oder na Dravi, 22.6., 21.30)
  Težko pričakovani avstrijski trobilni fenomen Mnozil Brazz bo premierno nastopil v Sloveniji. S svojo glasbo in gledališkimi nastopi navdušujejo že več kot 20 let. Na leto imajo v povprečju kar 130 nastopov.
 • Osibisa (Glavni oder na Dravi, 28.6., 21.30)
  Sodijo med najpomembnejše džez rokerske izume vseh časov. Na glasbeno sceno so prišli leta 1971 z utripajočim in vibrirajočim zvokom. Zlitje afriške glasbe, karibske in rokovske glasbe z džezom, latinskimi ritmi in R&Bjem. Razvili so popolnoma unikaten zvok.
 • Che Sudaka (Večerov oder, 4.7., 21.00)
  Pet članov iz Argentine in Kolumbije ima za seboj že več kot 1000 koncertov, 5 albumov in številna sodelovanja. Njihov nastop je več kot le koncert, saj hiperaktivni mladeniči publiko okužijo z energijo.
 • Bill Evans Soulgrass (Stari radio Jazzlent, 4.7., 22.00)
  Bill Evans se je že pri 22. letih pridružil Milesu Davisu in z njegovim bendom posnel 6 albumov. Od leta 1990 se na turneje podaja s svojim bendom in na leto nastopi več kot 100x. Posnel je 19 solo albumov in prejel 2 nominaciji za grammyja.
 • Tony Allen (Stari radio Jazzlent, 29.6., 22.00)
  Je največje ime med bobnarji črne celine. Tony velja za enega od izumiteljev afrobeata in enega najpomembnejših glasbenikov Afrike.
 • OPM (Večerov oder, 23.6., 21.00)
  Skupina je bila ustanovljena leta 1998. Njihov singl Heaven is halfpipe je postal svetovna uspešnica. Leto 2013 OPM začinjajo s presenečenji, kot vedno pa bodo upravičili svoje ime.
 • Manu Katche (Stari radio Jazzlent, 3.7., 22.00)
  Sredi osemdesetih let se je dobesedno izstrelil v najvišje glasbene sfere. Pri nas je najbrž najbolj poznan po sodelovanju s hrvaškim pevcem Gibonnijem. Svoj samostojni album Neighbourhood je izdal leta 2005 in se pokazal s povsem druge veliko bolj jazzovske plati.
 • Stefanovski & Spassov (Sodni stolp, 22.6., 24.00)
  Na posebnem polnočnem koncertu v intimnosti Sodnega stopla bomo lahko prisluhnili Vlatku Stefanovskemu in Theodossiju Spassovu. Legendarni kitarist Makedonije Vlatko je kot najstnik oblikoval skupino Leb i sol. Sredi 90-tih pa je razvil odlično solo kariero in izdal številne albume. Theodosii prihaja iz Bolgarije, razvil je edinstven način igranja na kaval, saj prepleta tradicionalno glasbo z jazzom, fusionom in klasiko.
 • TBF (Večerov oder, 5.7., 21.00)
 • Urban & 4 (Glavni oder na Dravi, 6.7., 21.30)
  Reški pevec Damir Urban s svojo glasbo pridobila oboževalce tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji. V svojo glasbo je vključil rock, trip hop in modernejše ritme. Ko se je Urban odločil za samostojno pot je izbral najboljše reške glasbenike in leta 1996 so skupaj izdali prvo ploščo.
 • Edo Maajka (Večerov oder, 25.6., 21.00)
  Hip hop in rap glasbenik iz Balkana je pravkar izdal že svoj 6 album Strajk Mozga. Od leta 2002, ko je izdal 1. album je Edo prejel številne nagrade. Njegova glasba se pojavlja v številnih filmih in gledaliških predstavah. Ponaša se s pozitivno naravnanostjo, vrhunskimi besedili in odličnim nastopom.
 • Repetitor (Večerov oder, 2.7., 21.00)
  Del novega rock prebujanja v Srbiji so nedvomno Repetitor. Skupino sestavljajo 3 dvajsetletniki. Iz post-punkovskih korenin se je razvil bend, ki s svojo ostrino in svežim pristopom fascinira poslušalce.
 • Psihomodo Pop (Večerov oder, 29.6., 21.00)
 • Stefanovski & Atanasovski & Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije (Glavni oder na Dravi, 21.6., 21.30)
  Temperamenta glasba Vlatka Stefanovskega in Vaska Atanasovskega v izvirnih aranžmajih s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije je tista, ki bo otvorila letošnji festival. Prinašajo čudovito in nadvse polno glasbeno izkušnjo. Strastna skladatelja nam poklanjata glasbo magičnih zvočnih pokrajin sonca, vode, ognja in ledu.
 • Theodosii Spassov Folk Quintet (Glavni oder na Dravi, 23.6., 21.30)
  Najznamenitejši kavalist sveta je v Mariboru že nastopil, a tokrat se bo prvič predstavil s svojim kvintetom. Združil je bolgarska ljudska glasbila kaval, gadulko, gajde, tapan in tamburo, ki nas popeljejo v edinstveno glasbeno popotovanje po Balkanu.

Bolj obsežen program nastopajočih po dnevih in lokacijah, si lahko ogledate na spletni strani festivala.

Ob Dravi in na prizoriščih v mestnem jedru so na številnih odrih različne prireditve, operne, baletne, gledališke, plesne, različne glasbene zvrsti, folklorni večeri, ulično gledališče, prireditve za otroke in športni izzivi.


Festival Lent se lahko pohvali z različnimi prizorišči: Glavni oder na Dravi, Oder komedije, Večerov oder, Sodni stolp, Jurčkov oder, Mladinin oder, Salon glasbenih umetnikov, Festival Folkart, Jazzlent, Oder stand up komedije, Ulično gledališče Ane Desetnice, Živa dvorišča, Park doživetij, Športni Lent, Sladolent...

V lanskem letu je bilo na Lentu 603 prireditve, 1200 dogodkov, 5212 nastopajočih iz 47 držav, 1700 udeležencev športnih prireditev, 700000 obiskovalcev, 44 prizorišč, 304 akreditirani novinarji iz 89 medijev.

Vse od prvega festivala Lent leta 1993 je bilo vodilo organizatorjev približati kakovostno kulturo širši javnosti za sprejemljivo ceno. Maribor se tako v prvih počitniških dneh spremeni v mesto mladosti, sproščenosti, družabnosti in kreativnosti.

Vstopnice

Lenta je splošna festivalska vstopnica za vsa prizorišča, z njo pa si na Festivalu Lent 2013 zagotovite kartico za vstop na prizorišča, programsko knjižico, praktično zloženko s pregledom dogajanja in popust za vseh 13 prireditev z dodatno vstopnino. Lenta velja 16 dni in vas popelje na 62 koncertov, 9 folklornih, plesnih in drugih predstav, 6 stand-up večerov. Lenta zagotavlja vstop le do maksimalne zasedenosti prizorišča in ne zagotavlja prostega sedeža.

Vstopnice lahko kupite tudi preko te povezave.
Informacije o predprodaji in cenah vstopnic pa najdete tu.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Festival Lent - thumbnail

Festival Lent