v rubriki dogodki:
.. / / / 18.03.2005

Japonski jazzovski omnibus v Cankarjevem domu in K4

V okviru Festivala japonske kulture se bodo v prihodnjem tednu zvrstili trije zanimivi koncerti jazza oz. tradicionalne japonske glasbe.V ponedeljek, 21. marca, ob 21. uri bo v Galeriji Kapelica na Kersnikovi 4 nastopil free-jazzist OTOMO YOSHIHIDE & SACHIKO M. V torek, 22. marca, ob 20.30 uri bo YOSHIHIDE ponovno nastopil, tokrat z NEW JAZZ ENSEMBLE v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. V sredo, 23. marca, ob 20.30 uri bo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma nastopil ANDO MASATERU na tradicionalnem japonskem kotu.

OTOMO YOSHIHIDE NEW JAZZ ENSEMBLE:

V okviru abonmaja Cankarjev jazz '05 in obenem Festivala Japonske kulture v CD nas čaka prava lekcija sodobnega japonskega jazza in po koncertu Shibusashirasu Ochestra leta 1998 prvo vrhunsko srečanje z novo japonsko jazzovsko ponudbo v Ljubljani.
Produktivnost Otoma Jošihida je skoraj neverjetna in vsekakor primerljiva z aktivnostmi Johna Zorna. Pravzaprav bi lahko rekli, da je Jošihida neke vrste japonski odgovor nanj.

Kaj bi rekli na to, da ima za sabo več kot sto (!) izdelkov, kjer nastopa kot avtor ali soavtor, ob tem da ima le 45 let?

Na japonski glasbeni sceni se je pojavil leta 1979, zunaj Japonske pa leta 1991. Od takrat naprej je navduševal v vseh svojih skupinah, projektih in sodelovanjih z različnimi glasbeniki. Najbolj prepoznaven pečat je pustil v skupini Ground Zero, v zasedbah s Sačiko M in Jazz Quartetu, ki ga je ustanovil leta 1999, da bi igral njegove skladbe in Charlesa Mingusa.

New Jazz Ensemble je njegovo nadaljevanje in poleg starih sodelavcev predstavlja tudi zdaj v Koreji živečega nemškega mojstra Alfreda Hartha (spomnimo se samo njegovih albumov s Chrisom Cutlerjem, Heinerjem Goebbelsom in Lindsay Cooper).
Več o Yoshihidu na tem spletnem naslovu.

Linhartova dvorana, 2900, 2200, 1500, 1400* SIT
(* za dijake in študente)

ANDO MASATERU:

Koncert tradicionalne japonske glasbe

Ando Masateru, koto, šamisen; Ando Tamaki, koto, šamisen, bas koto; Okadžima Alma/Okajima Alma, koto; Sakata Riozan, šakuhači.

Ando Masatero je študiral instrument koto, nato pa doktoriral na tokijski Narodni univerzi za upodabljajoče umetnosti in glasbo Geijutsu Daigaku. Leta 1990 je začel niz koncertov, z njim je želel izvesti vsa dela Mičia Mijagija/Michia Miyagija.

Do zdaj jih je na osmih recitalih izvedel triindevetdeset. Veliko koncertira tudi v tujini, od ZDA in Kanade do Francije, Velike Britanije, Finske, Belgije, Avstrije, Švice, Kolumbije in Kitajske. Poučuje na univerzah Geijutsu Daigaku, Gunme, Shizuoke in Yamanashi, v poletni šoli Univerze Cambridge (VB) in na kolidžu Earlham (ZDA).

Je predsednik Japonskega združenja Koto Kisou, višji predavatelj Združenja koto Miyagi, član odbora Japonskega združenja koto šamisen šakuhači in Združenja šol kota Ikuta.

Njegovo glasbo lahko umestimo med najboljše interpretacije tradicionalne glasbe. Kot izjemen virtuoz in hkrati znanstvenik spaja svet starodavnih glasbil in sodobne izsledke ter lepoto glasbe za koto z neverjetno prodornostjo približa tudi ljudem drugih kultur.

Štihova dvorana, 1500, 1200* SIT

Za Cankarjev dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail