v rubriki dogodki:
.. / / / 27.07.2009 14:55

Fotopub festival 2009 v Novem mestu

Fotografski festival Fotopub, ki bo od 27. julija do 1. avgusta potekal v Novem mestu, predstavlja edinstven prostor v Sloveniji, ki s svojimi delavnicami nudi udeležencem možnost za srečevanje in kreativno ustvarjanje z vodilnimi slovenskimi in mednarodnimi poklicnimi fotografi ter fotouredniki.

V osmih letih je Fotopub z začetne delavnice svojo dejavnost razširil na festival, ki vsako leto nudi razstave, simpozij, nagrado za najboljšo fotografsko zgodbo in predavanja. Je torej prostor za nacionalno razpravo o fotografiji in njenem razvoju kot pomembni obliki umetniškega izražanja ter vsekakor pomeni edinstveno fotografsko izkušnjo tako sodelujočih, kot tudi vseh obiskovalcev in poslušalcev saj je edini tovrstni dogodek, specifično usmerjen v dokumentarno fotografijo.

Fotopub se dogaja v Novem mestu, prestolnici Dolenjske, na stičišču vzhodno- in zahodnoevropskih kultur. Poleti je Novo mesto prijetno in mirno zavetje s historičnim jedrom, obkroženim z okljukom zelene reke Krke. Festival poteka na različnih lokacijah v starem mestnem jedru, v Galeriji Simulaker, Narodnem domu, Jakčevem domu, Klubu LokalPatriot, srednjeveškem atriju Knjigarne Goga, na Muzejskih vrtovih, gradu Grm, Glavnem trgu… Novo mesto nudi tudi obilo restavracij, pizzerij, kavarn ter drugih možnosti za sprostitev, ki omogočajo vsem udeležencem in mentorjem sproščeno ter kreativno delovno okolje.

Glavni štab delavnic je Kulturni center Janeza Trdine, kjer se odvijajo predavanja, mentorske ure, delo na računalnikih. Delo na delavnicah ni tradicionalno izobraževanje v šoli, saj so naše učilnice velikokrat ulice, kavarnice, parki Novega mesta in njegova okolica. Delavnice so nivojske, kar pomeni, da mentorji sodelujejo z udeleženci na različnih stopnjah predznanja. V tednu dni, kolikor trajajo delavnice, udeleženci pripravijo projekt na temo, ki si jo sami izberejo. Cilj vseh delavnic je, da udeleženci pridobijo znanje, informacije in zagon za fotografiranje po končanem Fotopubu.

Vsako leto je program oblikovan okoli teme, ki je rdeča nit celotnega dogajanja. Letos je umetniški vodja Chris de Bode izbral temo »Vzpostavljanje stika«, kjer se bomo osredotočili na povezovanje, vzpostavljanje stika z različnimi kulturami. Prikazali bomo delo fotografov s skoraj vseh kontinentov, se z njimi srečali in raziskovali ali je njihov “foto-jezik” drugačen od našega. Ali govorijo vsi ti fotografi drugačen jezik v svojih podobah ali je fotografija univerzalni medij, kjer je globalizacija naravni pojav? Udeležence in obiskovalce bomo izzvali, da vzpostavijo stik in spoznajo raznolike kulture. Na ogled bo 6 razstav, na različnih lokacijah v centru Novega mesta, ki bodo odprte do 15. avgusta.

Program dogajanja:

- Ponedeljek, 27. julij 2009

Ob 19.00
Narodni dom, Sokolska ul. 3, Novo mesto
Razstava: Še vedno človek, še vedno tu, Abbie Trayler-Smith
Razstava: Nove zgodbe, skupinska razstava fundacija World Press Photo

Ob 21.00
Klub LokalPatriot, Glavni trg 11, Novo mesto
Pripovedovanje zgodb - projekcija, Ahmet Polat

- Torek, 28. julij 2009, 19.00

Ob 19.00
Jakčev dom, Sokolska ul. 3, Novo mesto
Razstava: Domači kraj, Otto Snoek

Ob 21.00
Klub LokalPatriot, Glavni trg 11, Novo mesto
Pripovedovanje zgodb - projekcija, Petrut Calinescu

- Sreda, 29. julij 2009, 19.00

Ob 19.00
Knjigarna Goga, Glavni trg 6, Novo mesto
Razstava: Na robu, Munem Wasif

Ob 21.00
Klub LokalPatriot, Glavni trg 11, Novo mesto
Pripovedovanje zgodb - projekcija, Arne Hodalič

- Četrtek, 30. julij 2009

Ob 16.00
Kulturni center Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto
Tribuna

Ob 19.00
Nekdanji DM - Drogerie Markt, Sokolska 8, Novo mesto
Razstava: Ne tu, ne tam, Ahmet Polat

Ob 21.00
Muzejski vrtovi Dolenjskega muzeja (v primeru dežja Kulturni center Janeza Trdine)
Nikonova Četrtkova nagrada
projekcija fotografij

- Petek, 31. julij 2009, 19.00

Ob 19.00
Galerija Simulaker, Vrhovčeva ul. 1a, Novo mesto
Razstava: Domovina, Nina Berman

Ob 21.00
Klub LokalPatriot, Glavni trg 11, Novo mesto
Pripovedovanje zgodb - projekcija, Pep Bonet

- Sobota, 01. avgust 2009, 20.00

Ob 19.00
Muzejski vrtovi Dolenjskega muzeja (v primeru dežja Kulturni center Janeza Trdine)
Zaključna projekcija fotografij delavnice in podelitev diplom udeležencem

Pridite in vzpostavite s stik.

Tekst: Fotopub
Video: Borut Peterlin

/vir: www.fotopub.com - thumbnail

/vir: www.fotopub.com