v rubriki dogodki:
.. / / / 07.05.2004

Fru Fru v Gala hali

Jazzy/ funky / jungle/ pop skupina FruFru vam bo v četrtek, 13.5., v sklopu slovenske turneje na odru Gala hale na Metelkovi, napolnila ušesa z živo groovy glasbo in pospešila pretok krvi po žilah.

Posebnost skupine sta dva nestandardna kompleta bobnov, ki jih dopolnjuje še tretji set kovinskih tolkal in klaviature... Njihovi performansi so često oplemeniteni z izbranimi multimedijskimi projekcijami, med katerimi se znajdejo tudi njihovi avtorski video odlomki.

Fru Fru prihajajo iz mesta Trebic v Moraviji na Češkem in so nastali v septembru leta 2000 pod originalnim imenom Fru Fru Serious. Vsi člani skupine pred in med tem igrali v različnih glasbenih formacijah - rock n' roll, jazz in blues, vendar so v te forme ves čas vnašali različne inspiracijske elemente, ki so tako pridonesli k izgradnji svojega lastnega zvoka, ki je pravzaprav nek specifičen Frufrujevski crossover. Fru Fru so nastali iz občasnih improvizacijskih srečanj, s katerimi so spremljali otvoritve umetniških razstav, na katere sta Vaclav Bartos (poznan po sodelovanju s Pavlom Fajtom in Ivo Bittovo) in Jan Coufal k sodelovanju povabila različne glasbenike.

Skupina, ki je v zadnjih letih opustila resen del svojega imena (serious), je od začetka igrala le svoje avtorske kompozicije, ki bazirajo na kombinaciji ritmov in harmonij. Kompozicije so večinoma kreirane na bazi harmonij, fraz in melodijah vokalov, ki jih pripravlja Vaclav Bartos. Le končni aranžmaji so narejeni tudi s strani ostalih članov, v njihovi sobi za vaje, ki je locirana sredi gozdov, v hiši z imenom ?Vostry?.

Do zaključka preteklega leta so Fru Fru našteli 125 nastopov na raznolikih evropskih odrih, februarja 2003 pa je izšel tudi prvi studijski album Material World, ki je skupini odprl še nadaljna vrata na koncertna prizorišča.

 - thumbnail