v rubriki dogodki:
.. / / / 18.02.2004

Fuat in Killah Hakan v Gala hali

Fuat ter Killah Hakan, ki bosta v petek, 27.2., nastopila v Gala hali na Metelkovi, sta pionirja turške hiphop scene, ki se je v zadnjih nekaj letih razmahnila predvsem v Nemčiji, pri tam živečih Turkih.

Odrasla sta na ulicah Kreuzberga v Berlinu. Killah Hakan je svojo pot začel kot član zasedbe ISLAMIC FORCE, v eni prvih turških hiphop skupin in crewjev, ki deluje od konca osemdesetih let. Izdali so dva uspešna dvojna singla na založbi Juiceful Records, in sicer "My Melody" in "The Whole World Is Yours". Fantje so si z njima pridobili kultni status, po številnih kadrovskih spremembah in daljši pavzi pa je izšel album "Mesai", ki precej presenetljivo ni doživel pričakovanega uspeha. Islamic Force so se zato kmalu razšli, svojo pot pa je nadaljeval glava zasedbe Killah Hakan, ki je leta 2002 posnel solo ploščo "Cakalar".

Nekaj let prej je prišel v stik s Fuatom, danes 32 letnim odličnim raperjem, ki je bil rojen v Berlinu in tam tudi preživel prvih 12 let svojega življenja. S starši je nato odšel v Turčijo, a se je pet let kasneje po njuni smrti vrnil v Berlin, kjer je živel pri sestri. Kot mladca na ulicah Berlina ga je najbolj pritegnila hiphop kultura, prve stvaritve pa je pisal leta 1995 v angleškem jeziku. Kmalu je uvidel, da bi bilo bolje uporabljati materin jezik, ki ga bolje obvlada in ga noče pozabiti. V tem času se je preživljal z različnimi deli, bil je poštar, brusilec stekla, varnostnik, delal je na letališču ter kmalu postal sodelavec pri današnji MK ZWO, oddaji, ki se je takrat imenovala Mik'x news. V sklopu omenjenje oddaje je imel priložnost intervjuvati največje zvezde ameriškega hiphopa, kot recimo Nas, The Fugees, Goats ali Beastie Boys. Prijateljstvo z enim najvidnejših nemških raperjev Kool Savasom ga je pripeljalo do sodelovanja z zasedbo MOR, leta 1999 pa je s pomočjo ekipe Royalbunker izdal prvo samostojno produkcijo "Hassickdir?". Leto kasneje je izšla MOR-NLP, s tremi turškimi prispevki, leta 2001 pa je izšlo še nadaljevanje "Hassickdir?2".

Fuat je postal zvezda turškega rapa, začel je sodelovati tudi s tujimi skupinami in posamezniki. Tako je sodeloval z CVE, Busdriverjem iz PROJEKT BLOWED ter enem največjih rap producentov vseh časov RZO iz legendarnih Wu-Tang Clanov. RZA ga je povabil na sodelovanje pri njegovi plošči "The World According To Rza", k temu pa lahko prištejemo še ogromno drugih sodelovanj s turškimi in nemškimi raperji. Kmalu je odšel na veliko turnejo po Istanbulu, kjer je v 5. dneh posnel 5 komadov.

Aprila 2002 sta Killah Hakan in Fuat združila skupne moči za projekt "RAPUSTAD" (Masters of Rap), njun prvi skupni izdelek, ki je lani izšel pri založbi Roughmix Recordings (www.roughmixredings.com). Plošča reflektira sposobnosti obeh mc-jev, za produkcijo pa je poskrbel najbolj znani turški rap producent Volkan. Na plošči, ki je bila posneta v znanem studiu "Vielklang", gostujejo Ceza, Sahtyian, nemške zvezde D-Flame, Kool Savas ter R.A.G. in drugi. Z "multikulturne" plošče prihaja tudi uspešnica "Everything You Do", na kateri gostujeta Azra in Jah Sesco, pohvaljena pa je bila s strani vseh vplivnejših nemških medijev, legendarne rap oddaje Mixery Raw Deluxe ter revij Juice, Backspin in Style.

DJ program: Napo & Jizah

vstopnina: 1000 sit

 - thumbnail