v rubriki dogodki:
.. / / / 20.04.2004

John Zorn & Electric Masada v CD-ju

V torek, 4.maja bo ob 20.30 uri v Cankarjevem domu nastopil veliki svečenik jazza in hrupa John Zorn. Zorn je definitivno eden glavnih jazzovskih odpuljencev stoletja, ki v svojih projektih jasno pokaže, da mu ni tuj niti free jazz, niti trash metal, pa tudi s hardcoreom se fino razumeta!

V svoji plodni karieri je s temi ali onimi glasbeniki izdal preko devetdeset (90!!) albumov, začel pa je z milo rečeno nenavadno plato Locus Souls leta 1983. Glede na to, da na zgoščenki njegovih legendarnih Naked City (Zorn na saxu, Frisell na kitari, Frith na basu, Baron na bobnih ITD) med zahvalami najdemo Napalm Death, Carcass, ter meni nekoč ljuba benda Earache in Extreme noise terror, je jasno, da gospod Zorn ni komorni glasbenik. Kljub heretičnemu 120 bpm analognemu HC-ju, ki ga žge vgrajenega v smooth priredbe Morriconeja in Colemana, je Zorn s spremljevalci sposoben v nekaj trenutkih dokazati, da je hud hud hud saksofonist, ki si zasluži mesto na pedestalu, kamor ga postavljajo njegovi neštevilni feni. Brutalna mešanja jazzovskih in metalsko-korovskih vložkov se skupaj z glasbo računalniških igric, verjeli ali ne, zlije v koherentno celoto z repom in glavo.

Zorn je svoje krivoversko seme trosil še po projektih, kot so Pattonovi (ex Faith No More) zgodnji Mr. Bungle (kjer se je pojavil v vlogi producenta), sodeloval pa je tudi z (prav tako Pattonovimi) diaboliki Fantomas, ki jih bo prav tako moč videti v Ljubljani.

V Ljubljano prihaja s svojo zasedbo Electric Masada, ki jo poleg Zorna sestavljajo še Marc Ribot na kitari, Jaime Saft na klaviaturah, Joey Baron in Kenny Wollesen na bobnih, Trevor Dunn na basu, Ikue Mori na elektronskih bobnih ter Cyro Baptista na tolkalih. Glede na to, da bi šel (ali pa sem že šel) vsakega člana Masade gledat na solo nastope, je jasno, da že postajam neučakan pred nastopom njihovega konglomerata. Z Masado je Zorn v svoje premnoge godbe pridal še vzhodne in azijske vibracije, pa tudi precej klezmerja. Dobro za popizdit.

Info tudi na strani Cankarjevega doma ...

Tako to gre. Se vidimo 4. maja.

Za Cankarjev dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

John Zorn - thumbnail

John Zorn