v rubriki dogodki:
.. / / / 19.04.2009 13:31

The Toasters in Deal's gone bad v Sloveniji

The Toasters in Deal's gone bad bodo bodo na svoji skupni turneji nastopili v torek, 21. aprila v ilirskobistriškem klubu MKNŽ, dan kasneje, 22. aprila pa v ljubljanskem klubu Gromka.

Pomlad se počasi pripravlja na svoj popolni razmah in tudi njeni znanilci se že nekaj časa pojavljajo vsepovod. Za slovenske ljubitelje ska glasbe pa so že nekaj let zapored znanilci pomladi staroste The Toasters, ki se z lastovkami in vsemi drugimi povratniki v naravi, ob tem času vedno znova vračajo v naše kraje.

Lansko leto je bilo za The Toasters zelo pomembno, saj je obležilo petindvajsetletnico njihovega delovanja, kar pa, na kateri koli glasbeni sceni, ni kar tako. Zdržati na cesti in odrih toliko časa, pri tem pa vedno znova ustvarjati dobro glasbo, uspe le peščici tistih nadebudnežev, ki se izvalijo iz domačih garaž, upajoč na uspeh na širnem glasbenem nebu. The Toasters je, čeprav žal ne v originalni postavi, uspelo in sigurno bodo še veliko let razveseljevali širno občestvo.

Dandanes bi bila podoba ska glasbe najbrž precej drugačna če ne bi bilo The Toasters. Ti so z svojim nastankom l. 82 zagrabili vrv tam, kjer so jo pripadniki angleškega drugega vala spustili in začeli obdobje, ki mu danes pravimo tretji val skaja. S tem so ustvarili temelje, na katerih je v prihodnjih letih zrasla scena, ki ni bila več omejena samo na, bolj ali manj, določeno področje, kot poprej, ampak se je kot ogromna epidemija, razširila po celem svetu. Veliko zaslug zato gre predvsem Angleškemu emigrantu Robertu Hingleyu - Bucketu, ki je edini izmed ustanovnih članov vztrajal vsa ta leta in ni pustil, da The Toasters ostanejo v zgodovini, temveč jih žene naprej v vedno nove podvige – turneje in albume. Kljub številnim menjavam članov, je vztrajal in skupino, kot rečeno, pripeljal do petindvajsetletnice.

Da danes The Toasters veljajo za enega najpomembnejših ska bendov je dejstvo. Bili so zibelka tretjega vala skaja, ne samo s svojim nastankom in delovanjem, pač pa tudi razhajanjem. Kakor koli nam je danes hudo, da o originalni postavi, že zdavnaj, ni več duha ne sluha, pa je to njihovo razhajanje imelo tudi veliko pozitivnih plati – s tem smo dobili številne odlične ska bende , kot so New york ska jazz ensemble, The Scofflaws, The Pilfers, ki so vsi brez izjeme zelo obogatili glasbeno sceno na sploh. Pod okriljem tega izvrstnega benda se je kalilo tudi veliko mladih glasbenikov iz drugih skupin, ki so s krajšim ali daljšim udejstvovanjem nabirali izkušnje ob boku legende Hingleya.

V petindvajsetih letih obstoja so The Toasters izdali kar nekaj albumov in sodelovali na številnih kompilacijah. Bili so prvi v marsičem. Razen tega, da so pionirji tretjega vala, so prvi izdali ska album na Japonskem, Bucket pa je 17 let vodil legendarno ameriško ska založbo Moon ska records, katere pomen za ska glasbo je še vedno nepresežen, čeprav založba že dolgo ne obstaja več. Za razvoj tretjega vala skaja je bila ravno tako pomembna kot The Toasters sami, saj je dala zavetje številnim odličnim ska bendom. Dandanes jo vedno bolj uspešno nadomešča Bucketova nova založba Megalith records. Prispevek The Toasters k ska glasbi in glasbi nasploh je neprecenljiv tudi zato, ker bend neprestano koncertira. Na leto so sposobni odigrati tudi 250 in več koncertov in tudi pri tem ne poznajo mej, saj jih je pot zanesla tudi v dele sveta, kamor prej ni zašel nihče, oziroma so se jih drugi popularni bendi izogibali in vsako leto znova se trudijo iti še dlje.

Ko jih že tako hvalimo, je treba povedati tudi, da je ena izmed izjemnih odlik The Toasters, da radi s seboj na turneje jemljejo manj znane, vendar odlične skupine. Le kdo se ne spomni izjemnih Go Jimmy go dve leti nazaj v Orto baru? In lanskih Fast Food Orchestra? Tudi letos pripeljejo s seboj biser, ki bo razveselil mnoge skanksterje – Deal's gone bad iz Chicaga.

Deal's gone bad niso novinci, pač pa tudi že kar staroste ska scene. Štirinajst let šteje ta izjemen bend, ki ga z Toasters druži marsikaj, med drugim tudi nenehno menjavanje članov. Toda trenutno jim gre kar dobro, saj imajo postavo, ki je najbolj konsistentna in močna v celotni njihovi zgodovini, saj je stalnica že zadnjih šest let.

Deal's gone bad gredo v svojem glasbenem izrazu malo bolj nazaj v zgodovino, kot njihovi kolegi The Toasters. Pri njih se žlahtni ritmi Jamajke bratijo z energijo in emocijami Motown soula, čez vse to pa se preliva tudi pub-rokerski element Poguesov in punk dotik The Clash. Ska/rocksteady/reggae/soul, kot ga igrajo Deal's gone bad bo težko koga pustil hladnega, saj je ustvarjen zato, da zadovolji plesalca, kot tudi poslušalca. Moderno kombinacijo klasičnih ritmov, ki se zgledujejo pri Desmondu Dekkerju, Jimmyju Cliffu, Kenu Boothu, kot tudi Otisu Reddingu, Samu Cooku in The Tempations so Deal's gone bad zvarili v unikatno moderno kombinacijo, ki ji ni para. In čeprav so njihovi štirje albumi dokaz močnega ustvarjalnega potenciala, pa je živ nastop tisti v katerem zasvetijo v vsej svoji luči.

Za MKNŽ in Gromko

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Koncertni plakat - thumbnail

Koncertni plakat