v rubriki dogodki:
.. / / / 19.10.2004

FV festival 2004

V dvorani Kuda France Prešeren bo v četrtek, 4. novembra ob 20 uri potekal tradicionalni FV festival namenjen vsem ljubiteljem poštene in pravoverne rock'n'roll muzike ter promociji sodobnega underground rocka, ki navkljub trditvam punk is dead itd. še naprej brca, grize in šejka.

Na festivalu, ki ga bo letos FV organiziral že šesto leto zapored bodo nastopile tri tuje in ena domača zasedba, vsaka s svojo rock'n'roll govorico in zvočno sliko:

Texas Terri Bomb! si je z leti nekompromisne punkerske dejavnosti priborila nesporen renome underground legende ter divje in ?zajebane pičke? punk rock'n'roll scene z nesporno in nekonvencionalno seksualno karizmo, daleč drugačno in povsem neprimerljivo z novodobnimi pop seksi bejbami tipa Christina Aguilera, Britney Spears in podobnimi. Terri prihaja iz Austina v Teksasu, vendar je svoje glasbeno delovanje že pred leti prenesla na bolj odprto kalifornijsko zahodno obalo, v Hoollywood, kjer je našla več prostora za svoj, v glasbenem in performerskem smislu ekstremno punkerski umetniški razvoj. Svojo uporniško glasbeno pot je Texas Terri pričela pred skoraj dvajsetimi leti v Austinu s svojim prvim bendom The Other Guys, prva pesem ki jo je zapela pa je bil komad Seedsov Pushin? To Hard, Cavewoman pa je bila prva pesem, ki jo je napisala v pradavnini ob pomoči Alana Blacka (pokojni kitarist benda The Droogs, še ena izmed mnogih žrtev prevelikega odmerka), ki pa jo je prvič posnela šele pred kakšnimi šestimi leti s svojim dolgoletnim spremljevalnim bendom The Stiff Ones na plošči Eat Shit. Čeprav ji ne gre oporekati samosvoje individualnosti, pa to rock'n'roll amazonko, predvsem kar se tiče živih nastopov z obilico gole kože, tatujev in nebrzdane podivjanosti primerjajo z Iggyjem Popom, Mick Jaggerjem, Steven Tylerjem in Wendy O. Williams. V letu 2003 se je Terri razšla s svojimi dolgoletnimi glasbenimi soborci The Stiff Ones in se aprila letos na glasbeni sceni pojavila kot Texas Terri Bomb z novo ploščo Your Lips My Ass. Ploščo je sproduciral renomirani Jack Douglas (delal z Aerosmith, Johnom Lennonom, Cheap Trick, Alice Cooperjem, Patti Smith...), na plošči pa se pojavlja kar nekaj več kot uglednih imen ameriškega punk rock undergrounda: Wayne Kramer (MC5), Marc Diamond (Dwarves, Motochrist), Dave Teague (Dickies); Ryan Roxie (Alice Cooper) in Cherie Currie, ki v duetu s Texas Terri poje komad Thin Lizzy The Rocker.

Boss Martians prihajajo iz Seattla in so se iz enega prvih uspešnih in prepoznavnih surf rock bendov, s ploščo Making the Sounds izdano leta 2002, najprej prelevili v bend z izrazitejšim hard rockerskim nabojem, s svojo zadnjo ploščo The Set-Up pa so uspešno izvedli še eno glasbeno transformacijo, tokrat v smeri zgodnjega punk rocka v maniri kakšnih Buzzcocks (med ostalimi), še bolj pa zgodnjega, zgodnjega Elvisa Costella. Četvorka je z dvema kitarama, ?starodavnimi? zvoki hammond orgel (namesto basa) in bobni ustvarila ploščo distorziranega pop punka o večnih rockerskih temah: hitrih avtomobilih, ženskah in žurih. Plošča, ki so jo Boss Martians posneli s prekaljeno ekipo - sproduciral jo je Johnny Sangster, znan po svojem delu z The Posies in Makers, zmiksal pa razvpiti Jack Endino, je resda spiljena, vendar ohranja žanru prepotrebno ostrino na vseh robovih. Pri poslušanju pa se same po sebi ponujajo različne asociacije kot so Sonics, Undertones, MC5, Supersuckers, Cheap Trick, New Bomb Turks ter celo Mötley Crüe in seveda Elvis Costello.

The Double Agents, tretji tuji gostje festivala, prihajajo iz Avstralije. Že dobre tri leta delujejo v Melbournu, ki pri poznavalcih velja za prestolnico svetovne rock'n'roll scene. tako, da ne čudi, da si je bend v svojem sicer kratkem življenju delil odre z nekaterimi najboljšimi avstralskimi in svetovnimi mojstri žanra (Dead Moon, White Stripes, The Datsuns, Cosmic Psychos, The Dirtbombs, Spencer P Jones, Kim Salmon...). Petorka (trije fantje in dve dekleti) je pri avstralski založbi Spooky Records leta 2003 izdala svoj prvi album Friends In Low Places s katerim se je dokazala kot unikatna rockerska formacija, ki v osnovi garažni in boogie rock (začinjen z žmohtnimi intervencijami hrupa) poznavalsko kombinira s countryjem in ušesu prijetnimi puščavskimi baladami. Edinstven zvok benda še posebej krasi vokal pianistke Kim Walvisch.

Muškat Hamburg o sebi pravijo takole: Punk rock'n'roll trta je zacvetela januarja 2003, s cepljenjem dveh članov organizacije Opus Hey in že leta 1997 izbrane sadike Muškat Hamburg. Njen sok je dolgo zorel v kleteh podravske vinorodne dežele in bil leta 2004 izbran tudi za degustiranje na Klubskem maratonu Radia študent. Zmerno uživanje povzroča divjanje hormonov, daljše noči in prehitro vožnjo. Njeni oboževalci zahtevajo stekleničenje, ki pa se bo zgodilo šele po ledeni trgatvi. V kolikor ne bo toče, bo letnik 2005 hudičevo dober in vreden pokušine.

 - thumbnail