v rubriki dogodki:
.. / / / 09.02.2009 19:34

Scott H. Biram prihaja v Menzo pri koritu

V soboto, 28.2. ob 22h bo v Menzi pri koritu na Metelkovi nastopil Scott H. Biram, "človek orkester, "one man band", kakorkoli mu že rečete, ... vsekakor pa je Scott solo country blues punk atrakcija!

Sem ter tja se pojavi glasbenik, ki igra muziko, da enostavno obstaneš in si rečeš: "To, to je tisto pravo, to je tisto kar iščem." In Scott H. Biram je takšen glasbenik. To kar nam ponuja, je enkratna zmes "pravega" countryja, akustičnega bluesa stare šole in punka.

Biram je "človek orkester", "one man band", ki svoje prepevanje, jodlanje, renčanje in tuljenje na živih nastopih spremlja z gibson kitaro model 59, ritem pa udarja z ozvočeno levo nogo. Preostalo opremo tega "človeka orkestra" pa predstavlja še čudaška kombinacija razbitih ojačevalcev in starih mikrofonov, povezanih s kupom prepletenih kitarskih kablov.

Nastopal je z zelo različnimi znanimi izvajalci, od Hanka Williamsa III, Krisa Kristoffersona, Dalea Watsona, T. Model Forda, skupine Reverend Horton Heat in Hasila Atkinsa, do Nashville Pussy (predelavo njegovega komada »Raisin the Hell Again« so leta 2005 izdali tudi na plošči) in Misfits.

Biramova prva ljubezen je blues, takoj za tem pa: punk, metal, country, bluegrass, tejano in zydeco. Rodil se je in odraščal v ruralnem, prerijskem Black Land Prairie območju v Teksasu. Sam Biram pravi, da sta v glasbenem pogledu nanj najbolj vplivala Lightin' Hopkins in Doc Watson.

Biografija

Vse svoje otroštvo in mladost je bil v neposrednem stiku z bluesom. V srednješolskih letih je igral v punk bendu Thang, kasneje pa v dveh bluegrass zasedbah: Scott Biram & the Salt Peter Boys in Bluegrass Drive-By. V drugi polovici 90-tih pa je začel samostojno kot »one man band«.

Spomladi 2003 je doživel hudo prometno nesrečo – pri polni hitrosti je čelno trčil v tovornjak. Vsem poškodbam navkljub se je le dober mesec dni kasneje na invalidskem pojavil na odru Continental kluba v Austinu.

Prve tri plošče, leta 2000 prvenec This Is Kingsbury, zatem Preachin'n'Hollerin in Lo-Fi Mojo, je izdal pri manjših neodvisnih založbah, zadnji The Dirty Old Man Band (2005) in Graveyard Shift (2006) pa pri odlični založbi Bloodshot Records.

Na zadnji plošči mu je uspelo v svoj surovi miks bluesa, folka, countryja in punka pritakniti še dostojno dozo gospela, ploščo pa zaključiti z nekakšnim death metal hibridom, pesmijo Church Babies.

Koncert toplo priporočamo vsem, predvsem pa tistim, ki jih vleče v bolj odštekane glasbene predele. Seveda pa tudi oboževalkam in oboževalcem odštek bluzerja, znanega pod imenom Bob Log III.

Povezave

www.scottbiram.com
www.myspace.com/scotthbiram

Za FV Music

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Scott H. Biram / foto: Sandy Carson www.sandycarson.com - thumbnail

Scott H. Biram / foto: Sandy Carson www.sandycarson.com