v rubriki dogodki:
.. / / / 19.06.2000

Goran Bregovič letos samo v Ljubljani

Goran Bregovič bo skupaj s svojim Funeral & Wedding Bandom 23. junija nastopil v ljubljanskih Križankah. To bo, kot zatrujujejo organizatorji njegov edini letošnji koncert v Sloveniji. Kot predskupina (ki jih Bregović praviloma ne dovoljuje pred svojimi nastopi) bodo nastopili makedonski DD Synthesis.

Goran Bregović, legenda sarajevske scene je začel svojo kariero kot član lokalnih Beštij in še nekaterih zasedb, potem pa kot kitarist super yu-pop-rock skupine Bijelo dugme. Bijelo dugme je od svojega začetka ('72) do razpada v osemdesetih rušilo jugoslovanske diskografske rekorde in tako utrlo pot generacijam jugoslovanskih rockerskih skupin, ki so prišle za njimi. Bregovič se je v osemdesetih izkazal tudi kot zelo uspešen producent, skupaj s Kornelije Kovačem (Kornirgupa) je zaslužen za kariero Zdravka Čolića.

Konec osemdesetih ga je minila rockerska strast in v tesni navezi z Emirjem Kusturico je napisal kar nekaj albumov s filmsko glasbo: Dom za vešanje, Arizona Dream - kjer "Hajdemo u planine" poje legendaarni Iggy pop (Get The Money) in nenazadnje Underground, Bregović pa se že vmes malce oddalji od Kusturice in napiše tudi soundtrack za mega hit Kraljica Margot.

Bregović kasneje izda med drugim še Ederlezi, na kateri nastopijo zveneča imena kot Cesaria Evora, Iggy Pop, Music for Weddings & Funerals, pred kratkim pa sta izšla še dva nova albuma Songbook in Music From Films.

Skupina DD Synthesis je prvič nastopila v Slovenji na Drugi godbi '97, kasneje pa so še večkrat igrali v Sloveniji. Izdali so album Swinging Macedonia, katerega svetovna premiera bo v Ljubljani. Producent albuma je Janez Križaj, umetniški vodja pa Oliver Belopeta.

V Ljubljani bo DD Synthesis nastopili ob 21h pred koncertom Gorana Bregovića in njegovega Weddings & Funerals banda - kot že rečeno: v petek, 23. junija.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.