v rubriki dogodki:
.. / / / 14.10.2002

Goran Bregović ponovno v Ljubljani

27. oktobra spet prihaja k nam Goran Bregović. Tudi tokrat prihaja v Ljubljano s 46 člansko zasedbo Wedding and Funeral Band. S pihalci, trobilci in 15 članskim zborovskim ansamblom bo v Hali Tivoli poleg najnovejšega albuma predstavil tudi ostali repertoar svojega dosedanjega ustvarjanja.

Najvažnejša osebnost jugoslovanske rock glasbe in eden od najbolj priznanij glasbenikov v tujini je bil rojen 22. marca 1950 v Sarajevu. Svojo glasbeno pot je pričel že kot šestnajstletnik v skupini Beštije.

Od 1967. do 1970 je bil član skupine Kodeks, s katerimi je od 1969. igral po Italiji. Leto dni kasneje je bil kitarist pri underground triju Mica, Goran i Zoran (1971), in od 1972. vodja zasedbe Jutro. V tem času je tudi študiral violino na glasbeni akademiji, kjer pa mu ni šlo ravno najbolje.

Leta 1974 formira zasedbo Bijelo Dugme, ki postane rock atrakcija ne samo v Jugoslaviji temveč domala v celi Vzhodni Evropi. Postavil je vse mogoče diskografske rekorde in dosegel, da je Dugme dobilo številne posnemovalce. rock'n'roll je tako zavladal tudi balkanu.

Študij filozofije in sociologije bi od njega zagotovo napravile profesorja marksističnih idej. Vendar je neverjeten uspeh prve plošče Kad bi bio Bijelo Dugme njegovo usodo zasukal popolnoma drugače. Naslednji petnajst let je tako Goran postal idol vzhodno-evropske mladine. Konec osemdesetih, pa mu je vse skupaj postalo dolgočasno in zamorjeno.

Konec osemdesetih preneha s stalnimi, za njega rutinskimi nastopi, da bi si vzel čas za pisanje filmske glasbe. Napisal je glasbo za film režiserja in svojega prijatelja Emirja Kusturico, Dom za vešanje. Tako so se mu uresničile sanje o majhni hišici na jadranski obali. Vojna prekine njegove sanje. Goran pusti vse skupaj in se preseli v Pariz. Danes živi in dela v Parizu in Beogradu. Njegov zadnji projekt Tales from the Weddings and Funerals je našel izreden odziv v celi Evropi.

Te dni se vrača z evropske turneje, ki se bo nadaljevala s koncerti po bivši "Jugi", med drugim tudi s koncertom v Ljubljani (Hala Tivoli) 27.10.2002 in v Zagrebu 28.10.2002.

Goran Bregovic - thumbnail

Goran Bregovic