v rubriki dogodki:
.. / / / 26.03.2001

MKNŽ: King Prawn

V MKNŽ se vračajo King Prawn, ki smo jih pred dobrim mesecem videli kot predskupino Toastersem v isti koncertni inštituciji. Na solo nastopu jih boste lahko ujeli 6.4. ob 22h MKNŽ-ju v Ilirski Bistrici, ljubiteljem tovrstne godbe pa obisk vsekakor priporočamo.

King Pravno so prvo ploščo First Offence pri založbi Words of Warning izdali že leta 1996, sledila ji je 2 leti kasneje Fried in London, lani pa so pri založbi Spitfire izdali trenutno zadnjo Surrender to the Blender. Seveda pa je pri obeh založbah vmes izšel še kup singlov. Na odrih pa se pojavljajo z večjimi in manjšimi bendi kot Slackers ali Capedown, ki so nedolgo tega obiskali tudi ljubljanske odre. Skupina je zelo mešano sestavljena - lahko si izposodim citat "najlepša barva je prav barva mavrice". Tako v njej najdemo od aziatskega pevca Al Farabi Rumjen-a, ki je enako dober v rapanju, raggae vokalih ali pa hard core kričanju, do basista pakistanskega rodu Barkin Barbar Lucka, ki na odru izstopa s pobrito glavo v kontrastu z izjemno košato brado in v tradicionalnem oblačilu in nakitu. Med njima tudi poteka glavni tok večera, ob sproščeno - zabavni komunikaciji s publiko pa tudi na mikrofonih.

Po približno polovici koncerta za nekaj časa zamenjata bas za mikrofon in obratno. Glasbeni vplivi oz. zvoki na odru se mešajo od ska in punka do reggaeja, hip hopa in hard cora s posebnim poudarkom na dub-u, katerega basi so se neustavljivo širili po dvorani. Vse to mešanje niti slučajno ne izpade prenasičeno ampak se s spretnim prehajanjem med stili zaokroži v polno celoto. Z raznimi vplivi in eksperimentiranjem nekoliko spominjajo na kakšne Asian Dub Foundation, Fun da Mental ali Dub War. Prav tako so pri njih prisotna angažirana politična besedila. Še vedno pa jim je lasten svojstven stil z veliko razigranosti in humorja.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

King Prawn blurrry - thumbnail

King Prawn blurrry