v rubriki dogodki:
.. / / / 14.09.2004

Herbie Goins odpira postojnski festival bluza

V petek, 24. septembra ob 20.30 bodo v dvorani Jamskega dvorca, neposredno pred vhodom v Postojnsko jamo, zazveneli zvoki bluza. S temi prvimi toni se bo rodil prvi pravi mednarodni niz koncertov bluza pri nas: Blues festival Postojnska jama.

Med izvajalci se obetajo uveljavljena mednarodna imena. Prvi bo nastopil Herbie Goins. Naslednji koncerti se bodo odvijali vsak zadnji četrtek v oktobru in novembru letošnjega leta ter v januarju, marcu in aprilu 2005. Koncertno verigo bomo zaključili spomladi, 27. in 28. maja, ko se bo pred Postojnsko jamo zgodil dvodnevni festival bluza.

Herbie je rojen na Floridi: kot za marsikaterega drugega črnega pevca je bila tudi za Herbieja cerkev njegov prvi oder, kjer je začel peti že kot otrok. Še kot najstnik je osnoval svojo prvo blues skupino - The Teen Kings, ki so jo sestavljali njegovi sošolci. S to skupino je imel tudi prve manjše uspehe na Floridi in v sosednjih državah. Prva prava skupina pa je prišla, ko se je preselil v New York. Začel je nastopati po celotnih Združenih državah, na teh turnejah pa je večkrat sodeloval z velikimi blues izvajalci, med njimi so bili tudi B.B. King, Bobby Bland in Sam Cooke.

V začetku šestdesetih let je zapustil Združene Države ter odšel v Anglijo, kjer je tvoril del zgodbe imenovane Blues Incorporated pod vodstvom legendarnega Alexisa Kornerja, staroste belega bluesa, ki je zbiral ob sebi najpomembnejše glasbenike angleške scene. Herbie, pevec skupine, je tako sodeloval z glasbeniki kot so Dick Heckstall Smith, Jack Bruce, Ginger Baker, Danny Thompson, Chris Barber, Phil Seaman in drugi.

Ko je zapustil Blues Incorporated se je Herbie preusmeril k Rhythm And Bluesu, formiral je lastno skupino The Nightimers. Tudi tu so nastopali številni glasbeniki kot je na primer John McLaughlin.

Uspeh je sledil: Herbie je postal idol modov, pomembnega subkulturnega gibanja tistih dni. Številni glasbeni zaljubljenci so ga tako sledili po legendarnih londonskih glasbenih lokalih: med drugimi v Flamingo, Marquee in Sylibles.

Skladba Number One In Your Heart je postala himna modov. Podpisal je pogodbo z diskografsko hišo EMI, za katero je izdal skladbe, ki so bile uspešnice tako v Angliji kot tudi v Franciji in Nemčiji.

Med njegove najbolj odzivne nastope lahko štejemo jam session z Otisom Reddingom v Scoth Clubu v Londonu, z Johnom Leejem Hookerjem v Norwich Jazz Clubu ter z Jimijem Hendrixom, ko je ta nastopal vsak ponedeljek v londonskem klubu Blaises prav kot gost Herbieja Goinsa.

Skupino, ki danes spremlja Herbieja, sestavljajo nekateri glavni prestavniki italijanskega bluesa in sicer: kitarist Mike Sponza, orgličar Paolo "Doctor Love" Mizzau in pianist na Hammond orglah Michele Bonivento.

Herbie Goins - thumbnail

Herbie Goins